luni, 30 ianuarie 2023

No Plan B de Lee & Andrew Child


Poate vă întrebați de ce citesc aceste romane. Pentru că-mi plac! Mă relaxează lectura lor în intervalul dintre două cărți de literatură, sau de istorie.

Acest roman, No Plan B este ultimul din seria Jack Reacher la 27-lea în ordine. Jack Reacher este un personaj care i-a adus lui Lee Child un mare succes de librărie. Romanele lui au fost ecranizate pentru marele ecran cu Tom Cruise, nepotrivit, are 1,7 m, pe când Reacher este un uriaș de 1,95 m! S-a produs și un serial Jack Reacher după primul roman și se finalizează a doua serie cu personajul Reacher un actor de aceeași înălțime cu cel din roman. Singurul impediment la aceste romane este că personajul rămâne mereu tânăr și ferice. El ar fi avut 35 de ani pe la începutul anilor 90 când a ieșit din armata americană ca maior în poliția militară. Așa că acum ar trebui să fie de la cel puțin 65 de ani. Asta este problema și cu seria Mission Impossible a lui Tom Cruise, care a început-o pe la 30 și ceva de ani și mai face acum un film nou din serie. Cam asta este situația cu eroii din astfel de romane de succes, de exemplu cu Jason Bourne. Am citit primul roman de Ludlum prin 1985, am văzut și filmul făcut cu Richard Chamberlain, apoi pe la începutul anilor 2000 serie Bourne cu Matt Damon. În ultimul roman prezentat el ar avea cam 35 de ani! Imposibil! Dar totul este posibil în romanele de aventuri, thriller. Seria englezească cu James Bond are bunul simț să schimbe actorii care îl intrerpretează pe Bond! Chiar mă întreb cum vor face acum cu noul film care va veni că Bond – Daniel Craig moare?

Interesant că romanele lui Reacher se petrec cam toate în SUA, doar un roman amintește de acțiunile lui Reacher când era polițist militar în Germania înainte de 1989.

Acțiunea pornește undeva în Colorado unde Reacher observă că un accident de autobuz a fost de fapt provocat de un individ care o împinge pe o femeie sub roțile autobuzului, dar nu este crezut de poliție. Reacher îl prinde pe făptaș și recuperează geanta femeii, dar este atacat de un complice al individului și se prăbușește inconștient agățat de o scară de incendiu. Doar un detectiv îl crede, mai ales că se petrece și moartea suspectă a unui ofițer de penitenciar. Contactând pe fosta lui soție află că de fapt femeia călcată de autobuz venea la acest ofițer pentru o problemă petrecută la un penitenciar privat din Mississipi. Și așa cei doi pornesc să lămurească ce se petrece dubios în acel penitenciar.

În paralel unui tânăr de 5 ani din Los Angeles îi moare mama de cancer și este dat. El află de la mama lui adevărată că este fiul unui deținut închis pentru o crimă pe care n-a comis-o în penitenciarul  privat din  Mississipi. El urma să fie eliberat din această pușcărie. Tânărul adolescent ia economiile mamei adoptive și cumpără un bile la autobuzele Greyhound cu care voia să ajungă în orășelul unde se găsea pușcăria să-și întâlnească tatăl. 

Apoi apare un tip Lev Emerson din Chicago care se ocupa cu sisteme anti incendiu, De fapt în secret de provocarea de incendii. Ajuns acasă află că fiul lui a murit și pleacă împreună cu subalternul său să dea de cel care i-a provocat moartea. Ca să dea de cel care era vinovat se vor întâlni cu Reacher în Winon.

Reacher și soția ofițerului mort ajung la Winon, Mississipi și au de a face cu cei de la penitenciarul privat care practicau chestii foarte dubioase. Drumul lui Reacher este presărat cu cadavre, sau indivizi trimiși cu accidente grave la spital. Cam asta este specialitatea lui Reacher!

Roman hard boil, tare și tensionat!


2 comentarii:

  1. "Mă relaxează lectura lor în intervalul dintre două cărți de literatură ..." deci romanele politiste nu sunt literatura?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate doar Agatha Christie și de ce nu li Ian Fleming cu James Bond?

      Ștergere