miercuri, 18 ianuarie 2023

Middle England de Jonathan Coe




Romanul Brexit

După ce am citit Domnul Wilder și cu mine a lui Jonathan Coe am fost curios să citesc și alte romane ale acestui scriitor englez de succes. Romanul Middle England a fost un best seller și a primit Costa Book Award 2019. Coe este un autor cunoscut, a vizitat și România și îmi aduc aminte că într-o revistă se spunea că un universitar de prin Ardeal i-a pronunțat numele foarte autohton  de a trezit multă ilaritate. 

Romanul are și un aer autobiografic, Jonathan Coe este originar din Birmingham, din Midlands de unde numele romanului. A studiat la liceul de elită King Edward School, fondat de Edward al VI-lea în 1552. În roman, personajul său Benjamin a studiat la King William, deci numele schimbat al școlii. A fost absolvent de Cambridge, nu ca Benjamin la Balliol College, Oxford, unde acesta ar fi fost coleg cu viitorul premier Boris Johnson. Am mai aflat din roman că Birmingham este orașul lui Tolkien cu Hobbiții lui din Middle Earth și că are acolo Tolkien și un muzeu.

Cum am spus romanul dezbate problema Brexit. Coe face legătura cu preliminariile acestei despărțiri de Europa din vremea lui Margaret Thatcher care detesta UE. O mare frustrare pentru locuitorii și muncitorii din Midlands este destructurarea industrială începută cu mineritul de cărbune în vremea lui Thatcher. Collins, tatăl lui Ben-Benjamin îi cere să meargă să vadă zona unde lucrase al firma Leyland. Acum acolo erau malluri, proiecte de locuințe. Economia britanică s-a reorientat. Însă în continuare se produc automobile de uzinele Ford și mărcile de lux: Jaguar, Range Rover, Bentley, sau Rolls Royce! Toate aceste restructurări industriale au făcut să dispară uzinele care au făcut Revoluția Industrială engleză cu producția de fier, cărbune, cu coșuri care scoteau mult fum și împreună cu ele au dispărut și muncitorii din aceste industrii. La fel și în România unde muncitorii au găsit soluția să muncească în Occident. Pe lângă aceste frustrări a mai apărut și emigrația din fostul imperiu, acum Commonwealth și în Marea Britanie trăiesc mulți musulmani și indieni dintre care s-a ales acum primul ministru Rishi Sunak! Însă, în plus cu UE au venit în Anglia mulți polonezi și români și au trezit altă frustrare că le sunt furate locurile de muncă. În plus s-a manifestat și presiunea Political Correctness cu promovare minorităților rasiale, sexuale LGBT, etc. Și așa Middle England a votat masiv Brexit, pe când cosmopoliții și tinerii londonezi au lipsit de la referendumul din 2016. 

Și acum revin la roman. Benjamin Trotter este un fel de scriitor ratat și cu o viață ratată pentru că  Cicely, iubita lui l-a părăsit. Ben trăiește la o moară de pe râul Severn. El o are și pe Lois, sora lui, a cărui fiică este Sophie.

În roman mai apar și Philip editorul lui Ben, cu mică editură în Birmingham și Douglas, editorialist de succes la Londra, toți fost colegi la King Williams. 

Ben scrie un roman care devine de mare succes, fiind pe lista premiilor Booker Prize. Douglas este un editorialist de stânga, tatăl lui fiind militant sindical. S-a căsătorit cu o femeie bogată, are doi copii între care Corrie-Coriander devine o promotoare toxică a corectitudinii politice și a  ulterioarei woke culture care a infectat și mediul universitar britanic. Sophie care a făcut un doctorat de istoria artei în care analizează personaje celebre din literatură care au avut strămoși negri precum Pușkin sau Alexandre Dumas tatăl devine lector la o universitate din Londra și, culmea ridicolului, pică victimă a woke culture pentru  că că îi este interpretată echivoc o anume atitudine față de o studentă transgender. Cea care o hăituiește este chiar Corrie, devenită studentă și extremistă de stânga în atitudini. Sophie, după mai multe experiențe cu universitari se mărită cu Ian, care era instructor auto. Și mare parte din roman urmărim tensionat dacă Sophie se mai încurcă și cu alții. Doug, între timp se separă de soție si se cuplează cu o parlamentară conservatoare, mult mai moderată, care provoacă și breșă adâncă cu fiica lui Corrie. Mama lui Ian este pentru Brexit, Ian care nu promovează pentru că o colegă musulmană îi ia locul este și el pentru Brexit. Collins moare pentru că se duce la poștă să voteze pentru Brexit! Totul ia o turnură schizofrenică, Brexit provoacă despărțiri separări. Este subînțeleasă deosebirea dintre Highbrow și Lowbrow, intelectuali și oameni obișnuiți.  Sophie îl părăsește pe Ian. Ben vinde tot și se mută în Franța împreună cu sora lui la o veche moară din  Vaucluse, unde intenționează să deschidă o școală de creative writing. Cam cum a făcut și Caragiale, care s-a mutat din România la Berlin. Cam din aceleași motive! Sophie, care-și vizitează mama și unchiul în Franța le lasă moștenire firma școlii cu numele Clubul putregaiurilor, ce duce la alt roman al lui Coe. Sophie se reunește cu soțul Ian și rămâne gravidă, deci este loc și pentru speranță în viitor. 

Romanul l-am citit cu mult interes și nu l-am lăsat din mână, cu toate că nu este un roman polițist....hahahaha!


4 comentarii:

  1. A existat un mare fotbalist rapidist, al carui nume era identic cu al autorului englez. Si se pronunta exact cum se citeste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, Dan Coe! A fost la Mondialul din 1970 dar nu a jucat, politica era primordială ca în cazul lui Dobrin!

      Ștergere
  2. Nu se intelege firul povestii din roman, pare prea stufoasa toata treaba, dar ideea e de haos si lipsa de sens. Am fost martora in Irlanda, unde ma uitam numai pe posturile englezesti la TV, cum au fost manipulati britanicii sa dispretuiasca UE, asa ca raman la ideea ca daca vrei sa-ti bati joc de o tara, pompezi minciuni prin mass media si ai aranjat-o!!! Asa e si in Romania, un procent urias din populatie a fost mutilat mental de posturile pro-ruse si iata-i astazi cum isi doresc Roexit ca britanicii in 2016...Dumnezeu cu mila ce s-o alege, ca eu nu vad decat cat de duplicitara e Romania, din cauza mafiei pro-ruse predominante....

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand am citit "că un universitar de prin Ardeal i-a pronunțat numele foarte autohton de a trezit multă ilaritate." tot la Dan Coe m-am gandit, care nu a avut niciodata asemenea probleme...

    RăspundețiȘtergere