marți, 24 ianuarie 2023

Represent și Fauda - două seriale

Represent


Represent este un serial francez satiric. Ideea acestui serial aparține unui actor francez negru. Astfel la alegerile prezidențiale din Franța urmează să candideze și un om de culoare. Cel care-l interpretează pe candidatul negru Stephane este Jean-Pascal Zadi, autorul scenariului. 

Ceea ce este cel mai amuzant este că acest negru este departe de a fi ceea ce este se crede despre negri. Este un tip înalt, dar cu o figură comică, a jucat fotbal, dar a fost felicitat pentru fair play, se muncește cu soția să aibă un copil. Stephane este instructor într-un centru de tineret și întâmplător intră în polemică cu Eric Andrei (Benoit Polevoorde) primarul socialist al Parisului care este candidatul cu cele mai mari șanse, dar și un tip extrem de corupt, se poartă și le ei?. Un tip vede în el potențialul și Stephane intră în cursa pentru prezidențiale. Consilierul lui care juca pe la spate cu primarul îl duce în cea mai retrogradă și naționalistă regiune a Frantei, în Correze. Stephane are un succes neașteptat, dar suferă un atentat și este atins ceea ce el avea cea mai  nevoie, un testicul! În final toți candidații sunt obligați să iasă din cursă și cei de dreapta și primarul de stânga Andrei. Rămân în cursă doar Stephane și candidata ecologistă. Cum spunea o reporteră tv Franța urma să aibă ca președinte  în premieră un negru sau o femeie?! Cea mai comică situație se petrece la confruntarea televizată unde Stephane se cam face de râs.  În fine vine ziua votului. Cine va câștiga alegerile? Vizionați și vă distrați cu acest serial!

Încerc o explicație de ce Obama, un negru  fost ales președinte al SUA. Negrii americani sunt o componentă a națiunii americane, sunt veniți împotriva voinței lor în America,  din secolul al XVIII-lea, au îndurat sclavia și discriminarea rasială, au lideri precum a fost Martin Luther King. Negrii africani veniți în Franța sunt mai recenți, veniți prima oară din coloniile franceze din Africa cu ocazia Primului Război Mondial, ca soldați. Negrii francezi s-au distins deocamdată în fotbal, aducând două titluri mondiale Franței!

Fauda


Fauda este un serial israelian. Am văzut deja trei serii, primul difuzat în 2015.  Despre primele trei serii am  scris deja un blog, Fauda. Este un serial despre lupta serviciilor secrete israeliene cu teroriștii palestinieni. După ce vezi acest serial nu prea ți se face poftă să vizitezi sau să trăiești în Israel, dar cred că se exagerează sau exagerez eu?!

Această serie este extrem de violentă și de aceea și impresia mea.

Doron (Lior Raz) care este și scenaristul seriei Fauda - Haos s-a retras la ferma părintească. Este mobilizat de căpitanul Gaby ( Itzik Cohen) pentru o acțiune la Bruxelles. Aici se află Omar Tawalbe (Amir Boutros, un actor care are fizionomia lui George Simion!) este infiltrat de Gaby într-o organizație teroristă palestiniană și îl imploră să vină la Bruxelles. Este o capcană și Gaby este capturat de teroriștii palestinieni. Doron și echipa lui anti-tero vin la Bruxelles să-l caute să-l elibereze pe Gaby. Din nou trebuie să subliniez că acești israelieni sunt semiți, cu o fizionomie ca a arabilor, vorbesc perfect araba. Ei provin din Maroc, Egipt, Irak. Bunicul lui Doron venea din Bagdad! Echipa israeliană cu sprijinul trupelor anti-tero belgiene atacă blocul unde era deținut Gaby, dar ajung prea târziu și găsesc doar urme de sânge ale lui Gaby, pe care îl consideră mort. 

Doron și echipa antitero urmează pe parcursul serialului să-l caute pe Omar, care s-a ascuns în Liban și să încerce să îi recupereze cadavrul lui Gaby.

Sora lui Omar, Maya este polițistă israeliană și măritată cu un evreu! Ea este folosită de Doron să ajungă la Omar. Au loc violente acțiuni de recuperare ale lui Gaby, mort sau viu? Finalul este în Cisiordania unde celula anti tero este angrenată în eliminarea lui Adel, vărul lui Omar, un foarte periculos terorist. Și acolo toți sunt răniți într-o ambuscadă. E un final de film cu toți acești eroi căzuți așteptând elicopterul să-i recupereze. 

Filmul este plin de adrenalină, foarte profesionist și, bănuiesc nu departe de realitatea acțiunilor pe care le desfășoară acești agenți speciali. 








3 comentarii:

  1. " După ce vezi acest serial nu prea ți se face poftă să vizitezi sau să trăiești în Israel, dar cred că se exagerează sau exagerez eu?! ". Exagerezi tu, e corect. Dar foarte puțin si știindu-te bine, afirmația din partea ta n-are gânduri ascunse in nici un caz. Sunt de acord cu tine parțial., in sensul că, cine se teme să viziteze Israelul poate să viziteze Irlanda de nord, Mexico, Algeria, Siria, Afganistanul, Iranul etc. Chestie de gust si curaj sau depinde in ce "cuib" ii place fiecăruia dintre noi. Pofta sa trăiești in Israel ca evreu îți vine citind istorie. Si daca nu, atunci trăind in occidentul din ce in ce mai populat de islamiști (nu musulmani) si alți prieteni tradiționali ai evreilor. Peste tot e periculos, dar acolo unde nu poți sa te aperi singur e si mai si. Vezi, punctele de vedere, frica si curajul difera de la caz la caz.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exagerez! Israel este o țară prosperă și puternică. Există un schimb de replici între un israelian și un libanez Hezbollah. Israelianul spune că Beirutul era Parisul Orientului și războaiele fratricide l-au transformat împreună cu Libanul într-o ruină. Nu mai departe de anul trecut cu exploziile din portul Beirut libanezi erau la marginea disperării. Dintr-o țară prosperă libanezii extremiștii și palestinienii au transformat-o într-o țară eșuată.

      Ștergere
    2. Joe, Sunt Andrei. Departe de mine sa te înțeleg greșit. Contextul geopolitic actual (tragedia mondiala) ma deranjează. Totul in ansamblu e ca un cal bun la care omul (presa) ii pune vestiții ochelari de cal pentru a-l juca in galop in direcția "cuvenita", pentru care privirile largi sunt deranjante, diplomatic spus.

      Ștergere