miercuri, 1 mai 2019

Centenarul cehoslovac - un film cu Masaryk

Și cehii au omagiat centenarul ceholovac cu un film dedicat fondatorului statului statului ceholovac în 1918 Tomas Garrigue Marsaryk care are o conversație materializată într-o carte scrisă de un cunoscut scriitor Karel Capek.
Capek s-a întâlnit cu președintele Masaryk în 1928 în grădina Topolcianky. 

Cineaștii cehi au realizat un film, un film frumos cu două presonaje, pe baza cărții lui Capek. Filmul mi-a stârnit nostalgiile tinereții după fenomenul cinematografic cehoslovac al anilor 60 sincron și cu Primăvara de la Praga.Filmul se numește după titlul cărții Hovory s T G M.

În film Masaryk, incitat de Capek își expune crezul său politic. Masaryk a fost alături de politicieni precum la noi în Transilvania Iuliu Maniu cei care au dărâmat Imperiul Austro-Ungar. El e spune cum a discutat cu Marile Puterii de necesitatea desființării acestui imperiu anacronic și formarea în locul lui a unor state democratice în Europa Centrală. Masaryk dispunea prin soția americană Charlotte de o mare influență asupra președintelui Wilson.

Este interesant că Masaryk era un om cu o origine foarte umilă, tatăl vizitiu, mama servitoare, dar a reușit să studieze la Brno. Masaryk era de fapt morav slovac, probabil și asta a infuențat alăturarea Cehiei cu Slovacia în statul care și-a câștigat independența în 1918.  Născut catolic a decis să devină reformat evanghelic nemulțumit de blocajul Bisericii Catolice. 

Cehoslovacia avea o mare problemă cu  minoritatea germană, erau o treime din populație de germani sudeți în Ceholovacia interbelică care urau acest stat. De asemenea el a atras serios atenția  Marilor Puteri să controleze Germania care să nu devină mai puternică.
Din păcate temerile lui s-au adeverit și Germania hitleristă a avut ca prim obiectiv destrămarea Cehoslovaciei interbelice. Nu a apucat să mai vadă această tragedie murind în 1937.

Mult mai intersant este regretul lui Masaryk că nu a folosit Legiunea Cehă care să atace Moscova sau Petersburgul care să fi schimbat atunci soarta Rusiei. Legiunea Ceho s/-a format din soldații cehi prizonieri în Rusia și a avut o anume influență în evenimentele din Războiul Civil din Rusia Sovietică. 

În film Masaryk apare îmbrăcat într-o uniformă de tip militar albastru petrol cu șapcă de ofițer, care îmi evoca revoluționarii ruși. Și fizionomic semăna cu Lenin!


Filmul este interesant și este un exemplu pentru noi care am putea dedica filme lui Ionel I. C. Brătianu sau lui Iuliu Maniu, marii făuritori ai Românei Mari. 

Un comentariu: