sâmbătă, 25 mai 2019

Cum am trecut prin comunism - Al doilea sfert de veac de Lucian Boia


Lucian Boia a recidivat cu un nou volum de memorii: Cum am trecut prin comunism - Al doilea sfert de veac.

Am cumpărat cartea ieri de la Carturești AFI și am început să o citesc aseară și am terminat-o azi dimineața.
Lucian Boia scrie mult, dar opurile sale nu sunt mari și acesta are doar 174 de pagini

În 1967 Lucian Boia a devenit preparator la Universitatea București la Facultatea de Istorie.
Este biografia unui semen care a crescut în comunism ca și mine. Ne despart exact 5 ani, eu începeam studiile universitare în același an când Boia intra în câmpul muncii.

S-a apucat de doctorat cu subiectul memorandistul și militantul pentru unificarea Ardealului cu România, Eugen Brote. Pentru asta a încercat să învețe și limba maghiară, pentru că Brote și-a făcut studiile la Magyarovar în vestul Ungariei.

Șansa lui s-a numit istoricul ceh Josef Macurek de la Brno. Macurek vorbea curent românește și plănuia o carte despre relațiile româno-cehe, oglindite în presa din Transilvania.
Ambele etnii făceau parte din Imperiul Austro-Ungar, cu deosebirea că cehii erau din Boemia cea mai dezvoltată zonă a imperiului.
Boia găsește mult mai multe dovezi despre colaborarea dintre români și slovaci, ei fiind cuprinși în arealul maghiar al Imperiului.
Este interesant faptul că cehii sunt slavii cei mai germanizați în mentalități. Deosebirea că ei au vrut mereu să se reformeze începând cu Jan Hus și nu au fost lăsați de catolicii austrieci, la fel și în Războiul de 30 de ani.
Și nobilimea lor era germanizată, dar ea a contribuit la renașterea cehă și a limbii materne prin prooiectului Teatrului Național Ceh din Praga.
Lui Boia nu i-a plăcut Praga în cele 6 luni de stagiu acolo. S-a simțit mult mai bine printre frații juniori ai cehilor la Bratislava, printre slovaci, mult mai deschiși. Aceștia mărturiseau că se simt mai bine la Budapesta decât la Praga!
Pe mine cehii m-au uimit prin faptul că umblau tot timpul să te tragă în piept. Nu degeaba schimb în cehă se traduce prin Smenarna, de unde la noi șmenul!
Mihai Vasilescu care a stat o perioadă destul de însemnată la Praga îmi explica faptul că tot timpul cehii au simțit asuprirea germană și că au încercat să o fenteze, ca de exemplu personajul emblematic Svejk al lui Hasek.

Pe de altă parte am simțit că atunci când au devenit independenți, slovacii ca și croații, de exemplu făceau pe durii la  frontiere, complexe de țări noi. După ce am intrat în UE, croații s-au schimbat complet, erau mult mai amabili, apoi au intrat și ei.

Boia recunoaște că cel mai mult l-a influențat Școala Analelor, unde și eu am trăit revelație istoriei altfel, citindu-l pe Braudel. Istoria se bazează pe faptele oamenilor obișnuiți, angrenați în schimburi comerciale. Braudel și ceilalți corifei al Analelor, folosesc statistici strânse din documentele negustorilor, dar și din datele consemnate de Biserică, catolică sau reformată.
Ceea ce lipsește la noi sunt tocmai acest tip de surse. Am văzut cum Constanța Vintilă Mihăilescu se străduiește să refacă lumea secolului fanariot prin surse, documente și hrisoave.

Altă șansă pentru Lucian Boia s-a numit congresul de istorie din 1980, când Boia s-a lansat într-un proiectul unui dicționar de istoriografie, o asociație internațională în care era secretar și i s-a permis să călătorească.
Dar cu câte probleme pentru că politrucii se temeau să nu rămână în strinătate. Și Boia n-a rămas, și-a construit o frumoasă carieră de istoric la noi.

Ieșirile lui seamănă cu ale mele de după 90. Finanțarea participării la diverse congrese o rezolvam prin miloaga la organizatori. Dar conducerea Institutului se muncea să-mi blocheze cu diverse tertipuri deplasarea la conferințe, unde aveam articole aprobate de organizatori.
Până în 2002 am avut și probleme de viză, dar Ambasada Germaniei îmi dădea automat viza pe baza invitației al Conferință.

Boia povestește cum îmbina utilul conferinței cu plăcerea de a vedea locuri noi, să vadă muzee. Mergea cu trenul mijlocul meu preferat, cât timp biletul de avion era foarte scump, acum s-a ieftinit cu low-cost.
Interesant că avea aceleași reacții, cum se schimba în bine peisajul cum treceai în Ungaria, și apoi ordinea și curățenia perfecta din Austria. Odată a fost cu un grup de copii și le sublinia acestora diferențele, ca să fie luat apoi la rost de profesoara acestora, era pe vremea comunistă, că denigrează țara!
Și el se aproviziona în anii 80 cu lucrurile care lipseau de acasă, adică toate aș spune.

Boia se explică și justifică în relațiile cu securitatea. Nu a fost obligat la un angajament cu secu, era delegat să o acompanieze pe Catherine Durandin în timpul șederii acesteia în România, dar nu a împiedivat-o să contacteze pe cineva.
Exista la străini psihoza că sunt urmăriți de securitate, îmi amintesc de acest fenomen din mărturiile post comnuiste ale regretatului dr. Whittemore când puneam în funcțiune TRIGA.

Boia povestește cum îl tot pisa cu întrebări și rapoarte un securist al facultății și cum a fosct contactat  de un fost coleg de facultate, Bebe Tănăsescu, ajuns general pe stil nou și pensionat de Constantinescu. Acesta îi cerea să publice o carte în Franța despre Mihai Viteazul, la care Boia i-a replicat că nu interesază pe nimeni. Asta, probabil explică și faptul cum se străduiește acum să demoleze mitologia lui Mihai Viteazul în volumele sale. Dacă mitul a fost creat în primul rând de Nicolae Bălcescu și apoi exploatat de istoricii naționali, ca să fie folosit politic de Ionel I C Brătianu în negocierile cu Antanta, fiind baza cererilor României la unirea cu Transilvania. Chiar dacă Mihai Viteazul nu avea pornirile patriotice de secol XIX, el a fost în mod sigur un prinț renascentist, poate influențat de ideile contemporanului Cezar Borgia care voia să reunifice Italia.  Inclusiv Braudel în volumul său Marea Mediterană ... spune că personalitatea lui Mihai Viteazul nu este lămurită încă pe deplin. Este vremea când Imperiul Otoman suferă marea înfrângere navală de la Lepanto administrată chiar de un principe cu legături cu Imperiul lui Rudolf al II-lea. 

Cartea este interesantă, retrăiesc intens acea perioadă încheiată cu marea umilire a deceniului 9 din România lui Ceaușescu.

Lucian Boia rămâne același interesant și pasionant sciitor de istorie a românilor și României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu