luni, 20 mai 2019

FRICA - TRUMP la casa Albă de Bob Woodward


Aceasta este a doua carte pe care o citesc despre președintele Trump. 
Succesul său în 2016 cât și modul său de conducere a SUA a stârnit o grămadă de reacții și...cărți.
De obicei se scriu cărți despre președinții care au trecut pe la Casa Albă, de istorie. Dar, într-adevăr Donald Trmp este atât de nespecific încât alegerea lui cât și cum influențează lumea a dat naștere la o grămadă de analize.

Bob Woodward este un ziarist celebru, el împreună cu Carl Bernstein au realizat investigațiile jurnalistice care au condus la prăbușirea lui Nixon din cauza scandalului Watergate.

În mod obișnuit media americană este împotriva lui Trump, canalele tv CNN, CNBC, New York Times, Washington Post sunt extrem de critice. Doar Fox News îi ține partea. 

Cartea lui Woodward nu este o carte scrisă împotriva lui Trump, cum a fost Fire and Fury de Michael Wolff. Acea carte era scrisă din frustrările lui Steve Banon, generate de prezidenția lui Trump, cel care a fost autorul succesului electoral al lui Trump. Chiar m-a surprins atitudinea extrem de echilibrată a lui Woodward.

Ce este surprinzător pentru America este că pentru prima dată un miliardar ajunge președinte. Pentru electoratul american, miliardarii sunt dubioși, în special cei de teapa lui Trump. Miliardarii noi ieșiți din IT sunt mult mai simpatici.

De ce a ajuns Trump președinte?
Pentru ca a venit în întâmpinarea frustrărilor clasei mijlocii, a muncitorilor din Rust Belt care au contribuit decisiv la victoria lui. 

Bannon a avut un rol fundamental în cristalizarea ideologică a lui Trump, dar au fost și calitățile lui de actor de televiziune, fiind personajul principal în tot felul de show-uri. 

Woodward evidențiază ideile bune ale lui Trump la Casa Albă.
Una dintre ele a fost să se retragă trupele din Afganistan, unde există cel mai lung război al SUA, din 2001 și încă nerezolvat.
Militarii și experții de politică externă i-au explicat dificultatea retragerii pe fondul reluării puterii talibanilor și a tuturor mișcărilor extremist teroriste care se pot cuibări acolo.
O idee mai proastă a fost retragerea din NATO, Trump este obsedat că SUA plătește prea mult pentru apărarea Europei și presează pentru o mai mare din partea Germaniei.

O altă idee bună a fost micșorarea taxei corporatiste care să readucă firmele americane înapoi în patrie. 
O altă obsesie este deficitul comercial al SUA.
Primul a fost cu Coreea de Sud și experții i-au explicat că a arunca în aer acordul KORUS ar declanșa mari probleme de strategie militară, rachetele nord coreene ar fi detectat la 7 secunde de la lansare, față de 15 minute din Alaska.  Dacă asta s-a rezolvat între timp, parte din  carte este dedicată controversei cu liderul nord corean Kim Jong Un, care s-a soldat cu întâlnirile celor doi lideri.

Cea mai mare obsesie era însă sistemul de taxe la importurile americane în China care coincideau ci ideile sale protecționiste. Expertul economic Gary Cohn încerca să-i explice că deficitul comercial nu este neapărat negativ, pentru că așa americanii cumpărau produse ieftine, precum televizoare, iar protecționismul ar fi afectat exportul de cereale din Vestul Mijlociu, una din bazele electorale ale lui Trump. Trump a impus taxele pe oțel și alte metale, care afectează industria auto americană, care s-a mutat din nord est în Carolina de Nord și Sud. Fabricile BMW și Mercedes prosperă în SUA, am văzut eu la tîrgurile de mașini SUV Mercedes pe care scria că-s făcute în SUA. 
Cohn îi explica că este o prostie să redezvolți mineritul și siderurgia în SUA. 
Americanii între timp au găsit alte joburi mult mai lipsite de extenuarea fizică la care supun pe muncitori aceste industriiProbabil că acesta a fost mesajul cel mai interesant al cărții

Woodward vorbește și de haosul de la Casa Albă provocat de comportamentul său dificil, mulți dintre primii săi colaboratori au părăsit între timp funcțiile de acolo.
Un factor perturbator este acolo cuplul Ivanka Trump Jared Kushner, fiica lui Trump și ginerele său care-și bagă nasul în chestiuni care nu-i privesc.

O altă problemă majoră pe care i-o reproșau colaboratorii este că stă și se uită prea mult la emisiunile tv. Se enervează și scrie tweeturi care pot afecta bun mers al economiei și politicii americane.  

Mare problemă a lui Trump este că este o diferență în felul cum conduci o companie, o afacere privată   și cum conduci SUA cea mai puternică țară a lumii.

O altă problemă a fost investigația procurorului Muller. Avocatul său, Dowd i-a recomandat serios să nu fie intervievat de Muller, pentru că se va enerva și răspunsurile pe care le va da îl pot înfunda. 
Între timp Raportul Muller a fost finalizat și nu există evidențe că ar fi avut legături cu rușii. 

Cartea a fost interesantă dar prea lungă și cred că Trump nu este una din preocupările mele așa că nu mă voi mai lansa și în citirea altor cărți despre acest personaj politic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu