marți, 30 aprilie 2019

Kfulim - False flag un serial de spionaj israelian


De mult nu am mai urmărit un serial de acțiune atât de bine realizat!

Este realizat de studiouri de televiziune israeliene. Ce te izbește este varietatea fizionomică a interpreților. Te uiți la un film german, predomină blonzii, te uiți la unul Italian, acolo bruneții mediteraneeni sunt predominanți.
Israelul este și el un fel de melting pot unde s-au adunat evreii din toată lumea și au adus cu ei carateristici fizionomice din locurile pe unde le-au trăit strămoșii.

Este un film cu spioni, pentru că Israelul și-a creat unul dintre cele mai bune servicii de spionaj din lume, pe zona externă este Mossadul, iar contraspionajul lor este Shin Bet, sau Șhabak. 

Ei bine, despre cei din urmă se ocupă acest serial care au în centru investigatori, pe Eitan Kopel (Mikel Leon), secondat de Eli Mazor (Moris Cohen).

În prima serie realizată în 2015 evenimentul care declanșează consecințe este unul extern.
Televiziunea rusă descrie acțiunea unui grup de israelieni care capturează pe ministrul iranian al apărării undeva în apropierea Moscovei. Acțiunea ar fi fost condusă de un anume Benny Rephael împreună cu alte trei femei și un hipiot numit Sean Tilson (Angel Bonani). Este interesanta că aceste persoane erau aflate în străinătate în acea perioadă.
Benny, care era chimist de meserie se afla la un congres la Londra se încurcă cu Ana Lipman, profesoară de engleză în Israel.
Natalie Elfasia se pregătea de nuntă cu un tânăr procuror era în momentul acțiunii plecată în Franța, Sean era plecat în India.
Numai tânară vedetă de televiziune Asia Brinditch se afla la Moscova la rude.

Așadar niște persoane obișnuite intră în malaxorul acțiunilor de spionaj și contraspionaj. Cercetările arată că aceștia nu aveau legături cu Mossad care neagă orice implicare. 

Doar Sean care se întoarcea din India primește un telefon prin satelit în care este avertizat să iasă neobservat din aeroport la aterizare. Sean intră în toaletă și-și tunde barba și părul și fură o pereche de ochelari care-i schimbă complet aspectul. În aeroport fură de la cineva biletul de acces automat în interiorul aeroportului de unde se strecoară și dispare. Aici este de mirare că nu a existat un control de pașapoarte normal?! Tilson pare a fi singurul cu serviciile secrete. 

Filmul ne prezintă apoi tribulațiile acestor persoane care sunt arestate și se așteaptă să fie predate autorităților ruse ca bunăvoință. Aici este marea ipocrizie, dacă acești experți sunt profesioniști ai contraspionajului, însă cei din fruntea serviciilor sunt politicieni dispuși să facă orice compromisuri.

Filmul sugerează că oamenii obișnuiți pot pica victime inocente ale unui system, care chiar democratic are tendințe totalitare, probabil și din cauza situației în care se află Israelul, în război cu toți vecinii arabi. 

Eitan Kopel fusese de fapt agent Mossad, dar dat afară pentru acțiuni fără aprobarea șefilor. De fapt este îndepărtat de la conducerea investigației Shabak pentru o eroare de apreciere, la un moment dat.
Eitan apelează la unul din șefii Mossad care îl apreciau, bătrânul spion Sayag și pleacă la Moscova unde lămurește toate dedesubturile acestei afaceri foarte dubioase, exonerând pe cei la care se arăta inițial cu degetul. Doar Sean Tilson se dovedește a fi un criminal extrem de periculos care acționa de conivență cu un anume Gabriel, fost agent Mossad. 

În seria a doua, mai nouă din 2018 acțiunea începe cu inaugurarea unei conducte de petrol care urma să exporte în Turcia petrol extras din Marea Mediterană din platforme marine israeliene. Exact în ziua inaugurării are loc o explozie care distruge oleoductul. În explozie este rănit mortal și bătrânul spion Sayag prezent la inaugurare. 

Când se fac cercetările reiese că la inaugurare lipsesc din lista de invitați trei persoane: Dikla Levi, Amir Cohen și Anat Kedmi.
Dikla este angajata firmei Eden care face exploatarea acestei platforme marine, este fiica unor evrei ultraortodocși, dar a ales o viață liberală, este leasbiană și s-a încurcat  cu o americancă, Jo Berger.
Ea se afla pe o ambarcațiune care venea din Turcia.
Anat Kedmi era ghidă turistică și urma să vină cu un grup de turiști din Georgia. 
Amir era un mic întreprinzător care avea un startup company și era logodit cu frumoasa Mika. Este surprins de monitoarele tv cum iese din camera unde se afla Sayag, care moare ulterior. Este declarat suspectul principal de Șhabak și Eitan Kopel începe urmărirea lui. Se dovedește că era și pe jumătate arab, după tată și pista Hezbollah nu este exclusă. 

Anat era căsătorită cu contabilul Sagi Kedmi, aveau doi copii, o fetița care urma să aibă Bar Mitzvah și un băiețel de vreo 6 ani. Anat nu se afla în Israel, era de fapt la Moscova unde urma să primească niște documente. 

Viața acestor trei personaje ia o turnură complicată, Amir și Anat sunt urmăriți peste tot ca să fie capturați. Dikla este arestată la domiciliu și mama ei, care o iubea încearcă să o ajute în niște afaceri dubioase, în pofida tatălui care respingea viața în necuviință după regulile stricte ale Torei. 

Cercetările lui Eitan Kopel revelează chestiuni foarte dubioase, amestecul unor puteri străine, Rusia dorea ca Turcia să rămână depenedentă de petrolul rusesc, și pe deasupra își bagă coada și CIA la dispoziția unor mari firme de petrol. Asta arată că serialul este cam anti american, ciudat la israelieni!

Mi-au plăcut două replici din serial. Una în care cineva spune că să nu se mai preocupe de alte evenimente externe că mai sunt mulți arabi de omorât și alta, unde mama, Miriam a Deklăi apelează la un rabbi să lămurescă o identitate. Ea îl contrazice pe investigatorul Eitan și spune că conexiunea evreiască rabinatului (Kosher Nostra) este mai bună decât toate serviciile lor secrete.

Am avut și revelația unor manifestări extremiste de ură împotriva celor care erau aveau legături cu arabii bănuiți a avea legături cu Hezbollahul.

Finalul aduce mari revelații, corupție în guvernul israelian, vezi Neatanyahu! 
Atmosfera de tensiune și mister te face să-l urmărești cu sufletul la gură.
Îl recomand cu căldură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu