joi, 3 noiembrie 2016

Nina Cassian

Stimate Marius Chivu,
Am citit articolul dumneavoastră Nina  dansează 
şi mi-am adus aminte de cărţile de citire ale celor din generaţia mea care au început şcoala pe la mijlocul deceniului 6. Poeziile Ninei Cassian ca şi ale Mariei Banuş mi-au îndoctrinat şi intoxicat copilăria. La fel cu poeziile lui Mihai Beniuc, Eugen Jebeleanu, sau Dan Deşliu. Măcar cel din urmă, Deşliu a devenit un opozant deschis al regimului ceauşisto-comunist. Cele două doamne?, tovarăşe au ales însă să se exileze pe la Paris, sau New York.

Cartea de citirea elevilor din generaţia mea s-au umplut de poezii cu partidul, pastelurile şi poeziile lui Alecsandri, Coşbuc sau Topârceanu pe care le găseam în cărţile de citire ale rudele din perioada interbelică au fost alungate de maculatura proletcultistă a celor de mai sus.

Erau rebuturi comandate la care răspundeau cu entuziasm unii din poeţii noştri, dar nu toţi. Chiar dacă Arghezi dădea pe chiabur pe răzătoare, nu prea a scris poezii cu partidul care să ni se îngrămădească în cărţile de şcoală. Şi nici mai tinerii poeţi ai vremii Marin Sorescu sau Nichita Stănescu, chiar dacă şi ei au făcut plecăciuni aceluiaşi partid. 

Îmi reamintesc cu mare plăcere cum am citit Moromeţii lui Marin Preda, cu aerul autentic pe care-l inspira viaţa la ţară în Muntenia viaţă pe care am trăit-o şi eu în vacanţele şcolare, spre deosebire de botniţele mincinoase ale lui Zaharia Stancu.

Observ că se încearcă reevaluarea acestor poeţi pătaţi rău de tot pe conştiinţă. Mie unul exerciţiul mi se pare inutil.



4 comentarii:

  1. Spalatorii de creiere (si Mihail Sadoveanu-"Mitrea Cocor", si Eugen Frunza-"burghezi, cu labe-nsangerate..." etc.) au constituit „primul detasament de poeti si scriitori care, sub steagul Partidului Comunist, a intrat in focul decisivei lupte cu burghezia" (Radu Popescu dixit).
    Acesti pupincuristi s-au inghesuit sa ia locul elitelor veritabile ale neamului, elite decimate la Canal, Aiud s.a..
    In conditiile in care, dupa lovilutia din dec. `89, clica securisto-comunista s-a consolidat la putere, chiar nu ma mir ca se incearca spalarea acestor cadavre pestilentiale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant ca nu il considerati si pe Marin Preda in beneficiar al regimului. Daca nu ma insel a murit la Mogosoaia, unde cam statea, in conditii nu tocmai de dizident. O scurta comparative intre Preda si Blandiana (Wikipedia, English) semnaleaza ca numai ultima a fost recunoscuta drept dizident. Preda fiind mai degraba in beneficiar al regimului. In fine Cassian dupa ce a fost ostracizata ca "poet decadent" a scris poezie la comanda. Este de remarcat ca nu a avut texte de adulatie pentru puternicii zilei de categoria contemporanilor nostrii Plesu sau Patapievici. In ultim amanunt, semnificativ, a fost prietena apropiata cu Gheorghe Ursu. Si, din toate tipurile de literatura proletcultista "Botgros, catel fricos" mi se pare mai nevinovat decat "Marele Singuratic". Jurnalul lui Cassian era plin de poezii ironice fata de communism care, dupa arestarea lui Ursu, fiind luate de Securitate au facut-o sa ramana in USA.

    PS:
    Fostul său şofer de la "Cartea Românească" povesteşte într-o carte de amintiri despre o descindere la Neptun a lui Preda şi a poetului Eugen Jebeleanu. După "primirea la tovarăşul Nicolae Ceauşescu", Preda şi Jebeleanu au mers la Restaurantul "Calul Bălan". Responsabilul localului, aflând că se află acolo doi scriitori despre care învăţase la şcoală, le oferise un separeu. S-a anunţat la microfon că Marin Preda şi Eugen Jebeleanu sunt în restaurant şi toţi cei prezenţi s-au ridicat în picioare şi au aplaudat frenetic. "Meniul a fost foarte bogat şi compus din cele mai alese feluri de mâncăruri şi băuturi fine. După program, lăutarii l-au întrebat pe domnul Preda ce doreşte să i se cânte. Şeful era în bună dispoziţie şi, intrând în joc, le-a cerut să cânte «De la mine la Ploieşti». «De la mine la Ploieşti/ Nu-i departe când iubeşti/ Şi când te mână dragostea/ O iei pe jos cu inima.» Marin Preda i-a răsplătit pe lăutari cum se cuvine." (Savu I. Dumitrescu, "Zece ani alături de Marin Preda", Ed. Cartea Românească, 1985)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este clar, matale ai crescut în altă perioadă. Când eram elev manualul de citire era plin de poezii cu partidul de Nina Cassian, Maria Banuş, mai ales Beniuc. Mai bine pentru mata!
      Cât despre Marin Preda, ele a scris prolectultisme precum Desfăşurarea, dar rămâne marele romancier postbelic. a scris Moromeţii şi Cel mai iubit dintre pământeni cel mai clar roman anticomunist din perioada comunistă. Părerile celui menţionat sunt simpatice, dar vrei nu vrei sunt opiniile unui şofer!

      Ștergere
  3. Unde sunt clasicii literaturii române (Coșbuc, Slavici, Caragiale, Bolintineanu, V acareștii,Bălcescu si chiar Eminescu) în manualele actuale?

    RăspundețiȘtergere