sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Serile Lipatti la Ateneu

Orchestra Filarmonicii Bucureşti condusă de  Boian Videnoff
Iată că în fine s-a produs un eveniment la Serile Lipatti.
Din discuţia cu doamna Saviana Diamandi am înţeles că nouă conducere a judeţului nu prea este interesată de cel mai deosebit eveniment cultural al judeţului, Serile Lipatti de la Conacul Fundăţeanca, Leordeni.
Aici noi cei din Piteşti am putut audia mari muzicieni români şi străini în ambianţa feerică a pădurii din jurul Conacului Lipatti. Păcat!
Plamena Mangova
Şi iată că lumea merge înainte şi Serile Lipatti ne invită la Ateneu. Am ajuns 20 de piteşteni la Ateneu să urmărim un concert cu un program deosebit. Protagoniştii de vineri seara 18 noiembrie au fost tânărul şi talentatul dirijor bulgar Boian Videnoff şi pianista bulgară Plamena Mangova. Doamna Mangova este o prezenţă a Serilor Lipatti, ea acompaniind pe violonista Mihaela Martin într-un recital de anul trecut de la Ateneu.

Şi programul a fost cu adevărat un regal. 

Orchestra Filarmonicii Bucureşti condusă de Videnoff a deschis concertul cu Uvertura Coriolan op. 62 a lui Beethoven. Este inspirată de piesa lui Henric Joseph von Collin mai degrabă decât de piesa lui Shakespeare. Este o piesă cu care orice concert de ţinută debutează.

A urmat Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în si bemol minor op. 23 de Ceaikovski. Este unul din culmile concertului pentru pian care au fost vreodată create şi are o măreţie şi un dramatism excepţional. Introducerea şi finalul sunt teme extrem de frecvent întâlnite şi audiate. Mie acest concert mi se pare că l-a inspirat şi pe Grieg pentru concertul său pentru pian. 
Solista concertului Plamena Mangova a descifrat strălucit acest concert bine acompaniată de orchestra Filarmonicii Bucureşti condusă de Videnoff. Interpretarea a fost îndelung aplaudată de melomani şi doamna Mangova ne-a oferit bis o nocturnă de Chopin şi o piesă a unui argentinian. 

În parte a doua a concertului orchestra condusă de Videnoff ne-a oferit Simfonia a 3-a op. 90 în fa major a lui Brahms.
Această frumoasă simfonie brahmsiană şi-a cunoscut celebritatea pentru partea a treia popularizată de filmul Aimee vous Brahms cu Ingrid Bergman şi Anthony Perkins.

Audiţia la Ateneu este deosebită datorită calităţilor acestei săli de muzică şi noi piteştenii mai aşteptăm ca să avem sala de muzică a filarmonicii locale la un nivel onorabil.
Plamena Mangova Saviana Diamandi şi cu mine
Îi mai mulţumesc odată doamnei Diamandi că ne oferă aceste prilejuri deosebite.

PS De câte ori revăd Sala Ateneului îmi amintesc de figura aristocratică a lui Mircea Şeptilici tronând în loja din stânga scenei. Acest descendent de vechi boieri moldoveni şi actor de spumoase comedii franţuzeşti, care l-au dus la sfârşitul vieţii în Canada, la Montreal a fost implicat şi în afacerea Tămădău în 1947 care l-a băgat în puşcărie cu ceilalţi lideri PNŢ în frunte cu Iuliu Maniu, care îmi creşte stima pentru această legendă a artei dramatice româneşti.

Un comentariu: