vineri, 11 noiembrie 2016

Mozart şi Dvorak

Ion Bogdan Ştefănescu, Maria Bâldea şi Radu Ciorei
În seara de 10 noiembrie 2016 am avut parte de un concert deosebit la Filarmonica Piteşti. În prima parte o formulă redusă  a orchestrei filarmonicii condusă de dirijorul invitat Radu Ciorei a interpretat un superb Concert pentru flaut şi harpă şi orchestră de Mozart. Concertul este rezultatul unei comenzi franceze. Oricum flautul pare a fi fost unul din instrumentele preferate ale lui Mozart pentru că a scris şi o operă Zauberflote Flautul fermecat.  Mozart a scris concerte pentru instrumentele de suflat care nu au mai fost folosite ca soliste după perioada clasică.
Orchestra
Soliştii concertului au fost foarte simpaticul şi amabilul flautist Iona Bogdan Ştefănescu şi harpista Maria Bîldea. Flautistul I. B. ŞTefănescu se află deja într-un turneu cu pianistul Horia Mihail, dar la Piteşti a cântat acest dublu concert. Doamna Maria Bîldea este o foarte talentată harpistă care este stabilită în Grecia.
Concertul scris de Mozart este deosebit şi graţios, dar compozitorul a suferit o mare dezamăgire pentru că aristocratul francez nu i-a plătit ce promisese.
Radu Ciorei, Maria Bîldea, Ion Bogdan Ştefănescu şi cu mine
În parte a doua orchestra condusă de constănţeanul Radu Ciorei ne-au oferit Simfonia a 6-a în re minor op. 60 de Antonin Dvorak.  Simfonia este o expresie a şcolii naţionale cehe şi este extrem de bine ritmată. 
Interpretarea a fost foarte bună şi lăudată de dirijor în final.
A fost o seară deosebită!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu