luni, 14 noiembrie 2016

Note de lectură: Hunter Killer

Cum acum sunt pe urmele romanelor lui Chris Ryan tocmai am terminat acest roman Hunter Killer.
Este un roman care îl are în centru pe Danny Black, un militar SAS. Interesant să citeşti romane de acţiune englezeşti. Afli că ofiţerii sunt rupert, iar camarazii mucker!

De fapt romanul lui Chris Ryan este o prevestire în stil Nostradamus. Ce se întâmplă în romanul lui Ryan a avut loc, din păcate în noiembrie, anul trecut 2015 în Paris şi nu la Londra.
Romanul debutează cu atentate în Paddington Station şi în centru, în Picadilly Circus în care pier sute de oameni.

Autorităţile cred că cel care a incitat ar fi Abu Rayd, un cleric fundamentalist. 
Pentru a rezolva problema sunt convocaţi doi militari din forţele speciale SAS din regimentul 22 Hereford, Danny Black şi colegul lui Spud. Cei doi ajung la Hammerstone în împrejurimile Londrei la un vechi mansion decrepit un de întâlnesc pe Victoria Atkinson, adjunctă la MI5, Buckingham un tip de la MI6, Chamberlain un rupert - fost ofiţer din SAS apropiat de casa  regală şi Maddox, omul de legătură de la CIA în Marea Britanie.

Cei doi operativi vânători asasinicum spune titlul romanului primesc ordin să-i execute ca şi cum ar fi un accident pe autorii atentatelor. 
Reuşesc să ucidă doi radicali musulmani în stil de accident iar pe a treia o tânără o interoghează să afle unde se află Abu Rayd. Acţiunea forţelor speciale este inutilă pentru că Abu Rayd primise avertizarea şi fugise tocmai în Yemen. 

Cei doi, Danny şi Spud sunt trimişi în Yemen ca să-l execute pe Rayd. Reuşesc să ajungă la o sursă a CIA şi află locul unei tabele de antrenament unde se află clericul. Reuşesc să-l ucidă cu cuţitul şi după executarea misiunii dau semnalul că au reuşit dar se ascund rapid în locul de unde urmăriseră tabăra.

Presimţirile negre ale lui Danny se îndeplinesc şi tabăra este bombardată şi distrusă total de o dronă. În cursul acţiunii Spud este rănit dar este salvat de Danny care reuşeşte să ajungă în Eritreea. Danny revine la Londra şi cu ajutorul unor prieteni încearcă să află cine trăda, după ce recuperase un stick al lui Abu Rayd.  Surpriza este că cea care trădase era Atkinson, iar la fel o femeie ca în Deathlist.
În final Danny o salvează pe prietena sa Clara din mâinile unor traficanţi polonezi de droguri asociaţi cu fratele lui, Kyle. Felul în care îi execută pe polonezi o îngrozeşte pe Clara care este medic la Medecins sans Frontieres. În final Danny îl caută pe camaradul Spud să-l aducă acasă şi să mai comită noi acţiuni de comando.


Marea Britanie a fost cea mai mare putere a secolului XIX şi a însemnat ceva până la sfârşitul celui De-al Doilea Război Mondial. Englezii i-au antrenat pe spionii americanii care au făcut ulterior CIA.  Din acest roman răzbate orgoliul şi aroganţa unei foste mari puteri, capabilă să producă acum doar romane şi filme de acţiune precum James Bond

PS 
Am două reviste TIME dar nu-mi vine să le citesc, Trump e preşedinte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu