miercuri, 9 noiembrie 2016

Note de lectură: Worst Case de James Patterson

Consecvent cu faptul că sunt pe o perioadă de lecturi uşoare am citit primul roman de James Patterson, paralel cu campania electorală americană pentru preşedinte.
A câştigat Trump, dar asta ţine de alt roman.
James Patterson este campionul romanului poliţist american, cărţile lui fiind best sellers şi am privit chestia sta cu mare prudenţă. Ştiu că am văzut un film bazat pe un roman din seria Alex Cross, dar eram încă neîncrezător.
Pot spune că romanul mi-a depăşit aşteptările. Este un roman poliţist, dar şi combinat cu elemente de terorism care sunt la modă. Patterson scrie bine şi asta m-a bucurat.
De fapt aveam încă ceva care m-a determinat să mă apuc să-l citesc. Am văzut în revista TIME un articol scris de Patterson în care acesta îşi exprimă aceeaşi îngrijorarea pe care o au şi educatorii români, că tinerii sunt într-un procent important analfabeţi funcţionali pentru că nu mai citesc cărţi.

Personajul principal este Mike Bennett, poliţist din New York, Manhattan. El este însărcinat să rezolve mai multe cazuri de răpire ele unor tineri. Primii doi sunt un tânăr şi o tânără din familii de oameni foarte bogaţi din New York, care sunt luaţi ostatici iar familia este alertată prin telefoane în care li se reproduc fragmente din întrebări la care aceşti tineri nu sunt în stare să răspundă. Bennett este pus în legătură cu criminalul care îl conduce pe el şi pe agenta specială FBI, Emily Parker spre locul unde se află cei răpiţi, dar sunt găsiţi morţi.  

Un al treilea tânăr paraplegic, fiu de om bogat, de la Columbia University este luat ostatic şi părinţii primesc de data asta e-mailuri prin care li se cere o răscumpărare de 5 milioane de dolari. Urmărind banii ei îi pierd pe cei care transferă banii. 

Ultima răpire se întâmplă cu o tânăra care culmea este eliberată de criminal pentru că a reuşit să răspundă la întrebările cu caracter social puse de răpitor.

Bennett este irlandez şi catolic şi criminalul se pare că este din acelaşi cult pentru că totul se întâmplă înainte de Miercurea Cenuşii, când catolicii sunt miruiţi cu cenuşă în săptămâna Paştelui. Cel mai interesant  este că Bennett este tatăl a 10 copii, în majoritate  adoptați, soţia lui murind de cancer. Între el şi Parker divorţată se înfiripă un început de amor nefinalizat.

Finalul este plin de suspans pentru că este depistat răpitorul, care mai capturează doi tineri din exclusiva şcoală St Andrews, unde învăţase şi el în copilărie şi ajung la clădirea Stock Exchange unde răpitorul se pregăteşte să explodeze un dispozitiv. 


Finalul este extrem de captivant şi se termină cu bine, inclusiv cu răpirea paraplegicului care era cu totul altă poveste.

Un comentariu: