Titlul concertului Filarmonicii Piteşti
s-a numit 100% german. Eu cred că este discutabil Mozart şi Bruckner sunt
austrieci, totuşi.
Aşadar prima piesă din această seară a
fost Concertul nr. 2 pentru
corn şi orchestră de W. A.
Mozart. Orchestra mozartiană era în forma redusă şi oarecum ciudat
dispusă. Solistul a fost maestrul Petrea Gîscă de la Iaşi şi dirijorul Vincent
Gruger. Frumosul concert cu cornul solist are un aer uşor aristocratic şi
elegant.
După acest concert domnul Gruger a dovedit
că stăpâneşte excelent limba română, precum saşii copilăriei mele, fiind de
fapt german din Westphalen. El ne-a explicat de ce este astfel aşezată
orchestra. Aşa mi s-a mai luminat imensa mea ignoranţă muzicală. Este
dispunerea germană, europeană. Dispunerea orchestrei pe care o cunoaştem noi
acum este invenţie americană, precum Coca Cola. Inginerii de sunet americani
care făceau înregistrări preferau ca sunetele înalte ale viorilor să fie
separate de cele grave ale violoncelului sau contrabasului. Remarcasem
înregistrări ale lui Karajan şi a altora în această configuraţie şi azi am
aflat raţiunea. Eu cred că orchestra s-a auzit mai bine!
Aşa am ascultat şi Kleines Concert pentru corn şi
orchestră cu doi corni obligaţi scris
de dirijorul Gruger care este cornist la bază. Ne-a şi explicat despre corn cum
este el descendentul buciumului din Alpi, elveţian. Piesa sa este o lucrare
modernă în care cornul este un instrument de semnalizare ca pe vremuri în
munţi, sau semnal pentru vânători!
În a doua parte a concertului am audiat Simfonia nr. 3 în re minor Wagner de Anton Bruckner tot în aranjamentul
german. Este o piesă dificilă, în care autorul are teme wagneriene, are pasaje
de vals şi pasaje trist melancolice. Sunt foarte importanţi suflătorii şi
cornii în speciale.
A fost un concert foarte reuşit!
J, iarasi nu verifici informatia. Mozart era german. Tatal sau era nascut in Bavaria, la Augsburg. Iar Salzburgul a fost bavarez si apoi Stat liber al Sfantului Imperiu. Este si o gluma: Austriecii sunt cei mai buni comercianti pentru ca l-au vandut pe Mozart ca austriac si pe Hitler ca german. Interesanta informatia cu orchestra. Ca de obicei americanii promoveaza pizza cu cheeseburger. Sau, cum am vazut cand cautam un restaurant in Palermo, lanseaza comentarii soc: "nu eram sigura ca Italienii pot face o pizza buna dar am fost placut surprinsa..." etc
RăspundețiȘtergereM
Dragă Mac, asta o susţinea şi kapelmaestrul Grueger, dar dacă Mozart s-a născut la Salzburg, este totuşi austriac şi supus la Imperiului. Activitatea lui este la Viena şi la Praga, capitalele Habsburgice!
ȘtergereBomboanele Mozart le-am văzut la Viena, nu la Munchen!
Aşa cred eu să dau satisfacţie austriecilor, care nu le trece prin cap că ar fi nemţi, doar prin 38-45 au avut rătăcirea asta!
Salzburgul a devenit austriac in 1805. Pana atunci era stat suveran in Cadrul Imperiului German (Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana). Ca si Hanovra, Bavaria, Saxonia, Brandenburg etc (Prusia de ex nu era in Imperiu. Nici Ungaria.) Bomboanele sunt un argument. Tu de exemplu stii ca croissantul este frantuzesc, nu ? Wrong. Este Austriac si copt de brutarii vienezi cu ocazia ridicarii Asediului turcesc de catre Jan Sobiesky. Capuccino este Italian ? Wrong. Tot Viennez. Adoptat de italieni in 1947 odata cu masina espresso. Sampania Frantuzeasca ? Wrong. Englezeasca. Dom Perignon incerca sa gaseasca o metoda sa scape de a doua fierbere la care erau expuse vinurile din Champagne (foarte dulci). Bazandu-se pe studii acestuia, Englezii (care adorau bubbles) au cerut acest produs. Sampania a devenit populara (inainte se producea foarte putina, francezilor ne-placand-o) dupa 1815 can Rusii au ocupat Parisul. Le-a placut gustul si au inceput sa importe cantitati uriase. Pana prin 1890 Rusii consumau 70-80 % din productie. Apoi au inceput si Americanii. Tot ocupatia Rusa a creat si bstroul. Atat de chic in Paris. Cavaleria de Garda Rusa era bivuacata in Champ de Mars. Aici serveau numai cei mai nobili dintre nobilli Rusi. Oricum, disciplina era stricta si nu aveau voie sa bea in timpul serviciului. Asa ca tot Champs d'Elysee era plin de carcium improvizate din butoaie cu vin. Ofiterii se opreau fara sa descalece si cereau "repede, repede" vin. Bitro, bistro.
ȘtergereCat despre unde a luat salariu: Eugeniu de Savoia a fost Austriac ? Sau Mauriciu de Saxa francez ? Carol I a fost Roman ? Sau Carol Davila ? Contesa de Noailles, Brancusi, francezi ? Sau Eliade American ?
Eu la Timisoara stiam ca toti astia sunt nemti, ca veneau din Alsacia si Lorena ( svabi) , Luxemburg ( asazisi sasi ) Bavaria, sau Tirol ( de sud sau Nord ). In actele austriecilor Pass si Carte de identitate sta scris oficial. cetatenie:austriaca, nationalitate: DEUTSCH. Ei nici nu pretind ( ca pe la altii ) ca vorbesc ... austriaca, limba asta nu exista ( ca moldoveneasca noastra ). Rataciri cum zici , asa putea fiecare land din Germania actuala sa fie tzara separata, Bavaria e si acum Freistaat, eh austriecii sunt , treaba lor. Restul sunt discutii din categoria "wichtigtuerei", cauta singur traducerea.
Ștergerefandoseală, pompozitate! Hahaha...
ȘtergereCe kestie...
Am făcut un mic comentariu muzical, fără pretenţii şi am început acum să dezbatem cât de nemţi sunt austriecii....
oricum şi cei din Salzburg veneau să devină faimoşi la Wien nu la Berlin, prea provincial, Zurich, Munchen, Frankfurt, Hamburg, Koln şi mai provinciale.
Traducerea la Österreich ( cum isi zic ei, Österreicher ) o sa afli ca e cam " domeniul( zona) de est", a cui oare, a germanilor bineinteles. In germana literara veche este: OSTARRICHI. Din cauza denumirii AUSTRIA, unii cred ca e altceva , de cind cu romii si despre Romania se cred oarece confuzii. Nu merg mai departe ca sa nu par "Wichtigtuer".
Ștergerehttp://incertitudini2008.blogspot.ro/2013/11/noiembrie.html
RăspundețiȘtergereOsterreich a fost creata ca Marca de Rasarit de catre Carol cel Mare, german de pe Rhin, ajuns Rege al Germanilor (stapanea teritoriile ocupate de germanii, inclusive franci) ce domnea de la Aachen. Francezii l-au furat la ei. Marca a fost creata impotriva Avarilor. Austria este forma latinizata utilizata de Cancelaria Imperiala. Vorbim de Primul Reich, desfintat de catre Napoleon si nu de Imperiul Austriac ce a aparut doar ca socrul lui Napleon sa-si pastreze titlul Imperial. Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana (numele official) controla nu toate teritoriile locuite de Germani dar avea unele in plus. De exemplu Lombardia, Regatul de Arles si sub Hochenstauffeni Sicilia si Neapole. Desi exista diferente rasiale, lingvistice si culturale intre diferitele triburi germane (Franconii din Rhenania, Burgunzii din Wurtenberg, Bavarezii din Bayern (urmasii Marcomanilor cu care s-a batut Marc Aureliu cand a creat Viena), Saxonii din cele doua Saxonii, Germano-Slavii din Brandenburg si Lusacia) cu siguranta ca impreuna, Lutzenburg, Germania si Austria creeaza un singur grup spiritual. BTW: un studiu recent a demonstrate inca o data ca MittleEuropa a fost nu numai viabila dar si benefica. Un mare ghinion pentru toate popoarele din regiune ca Wilson a lichidat-o. Buffalo shock again. M
RăspundețiȘtergereMac, văd că ţi-am dat apă la moară, cu diferenţele austro germane!
ȘtergereDa, Imperiul lui Charlemegne avea tot felul de posesiuni, inclusiv actuala Croaţie!
Mozart a cântat la Curtea habsburgică, aşa că şi-a luat buletin de Wien cu toate că avea viză de flotant şi la Praga, o fi fost el neamţ dar a ajuns austriac, e înmormântat la Wien.
Păi Beethoven ce este? Neamţ, cu ascendenţe olandeze, care a lucrat la Wien! S-a făcut şi el austriac!