luni, 25 noiembrie 2013

Ad Libitum la Filarmonica din Piteşti

Cuartetul Ad Libitum
Astă seară, luni 25 noiembrie am avut ocazia să audiem un cuartet de coarde. Am avut ocazia să audiez mai rar această formulă muzicală.
Alexandru Tomescu
Cuartetul format la Iaşi acum 25 de ani cu Adrian Berescu şi Şerban Mereuţă la vioară, Bogdan Bişoc la violă şi Filip Papa la violoncel. Din 2011 Berescu a fost înlocuit de Alexandru Tomescu. cu vioara sa Stradivarius. Concertul de astă seară a fost şi o trecere prin stilurile muzicale, clasic, impresionist şi modern.



Prima piesă din concert a fost Cvartetul nr. 2 în sol major op. 22 de George Enescu. Este o piesă a muzicii secolului 20 cu accente moderne, cu multe pasaje dramatice.
Eu, Bogdan Bişoc, Filip Papa, Jan Dumitraşcu, Şerban Mereuţă şi Alexandru Tomescu

Cu doua piesă, Cuartetul nr.11, op. 95 de Beethoven suntem în plin clasicism. Acest cuartet a fost denumit de compozitor ca "Serioso", din cauza tempoului din a treia parte. A fost considerat la timpul său un experiment. 
 
Eu împreună cu Ad Libitum
Ultima piesă a programului a fost Cuartetul în fa major de Maurice Ravel, având o structură clasică. Profesorul lui Ravel, Gabriel Faure a avut obiecţii determinând frustrarea lui Ravel care a părăsit atunci Conservatorul. 

Interpretarea celor trei cuartete a fost impecabilă, sincronizarea celor patru interpreţi a fost elveţiană şi a rezultat o seară de muzică deosebită, chiar dacă acest gen muzical dificil nu este foarte popular. 

Le mulţumim interpreţilor la aniversarea a 25 de ani de existenţă! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu