miercuri, 5 iunie 2019

Dark Sacred Night de Michael Connelly

Acest roman este din seria Harry Bosch a autorului Michael Connelly.
Aceste romane au fost ecranizate în serialul Bosch care a fost subiectul unei postări https://negutjoe.blogspot.com/2018/10/bosch-seria-iv-2018.html.

Am mai citit recent un roman din această serie 


În ambele romane ce îl au în centru pe detectivul Hieronymus Bosch, autorul referă acest personaj cu numele faimosului pictor flamand cu același nume, a căror viziuni fantastice și groaznice pot trimite la activitatea de polițist a lui Bosch în Los Angeles Acesta este deja un polițist la pensie însă angajat în poliția San Fernando, o suburbie a marelui oraș de la malul Pacificului.

În acest roman în afara simpaticului Bosch apare și o tânără polițistă de rasă mixtă originară din Hawai, Renee Ballard.
Renee Bzallard este o polițistă care face mai ales tura de noapte în cartierul Hollywood.
Aici într-o noapte dă de Bosch care investighează o crimă din 2009, romanul are loc în 2018, deci acum 9 ani. Ballard devine interesată de acest caz și începe să-l ajute, făcând cercetări printre documente rămase în arhiva secției de poliție. 

Bosch o găzduia pe Elisabeth, mama lui Dasy Clayton, tânăra ucisă în această crimă, lucru care crease deja tensiuni între Bosch și fiica lui Maddie. 

Ballard este o sportivă desăvârșită, este mare amatoare de surf și când are timp se duce pe malul Pacificului să practice acest sport. 

Între timp ea rezolvă direct afaceri  de poliție de la Hollwood. 
Una privește o tentativă de viol comisă asupra unei tinere de cître un celebru comedian, gen Seifneld.
Afacerea se rezolvă pentru că acesta are înregistrarea afacerii de amor și reiese clar că totul a fost consensual și nu silit, cum minte tânăra. 
În alta depistează pe un individ care furase niște desene de Andy Warhol de la o vecină decedată, cu pretextul că voia să le protejeze. 

În același timp Bosch este implicat în altă crimă nerezolvată comisă de unul din șefii bandelor de gangsteri din zona San Feranando.
De remarcat că toți acest gangsteri sunt de origine hispano-mexicană, dar și partenera lui Bosch este o polițist de aceeași origine.
Bosch reușește să dea de o informație că în acea crimă, comisă tot acum câțiva ani de un gangser local, acesta ar fi testat în prealabil pistolul pe peretele unui garaj din zonă. Bosch reușește să dea de urmele glonțului în peretele garajului, care acum are un alt proprietar.
Un polițist, fost coleg de școală cu gangsterul însă i-a dat numele denunțătorului și acesta a fost executat. Bosch îl silește pe polist să recunoască că a dat informația gangsterulu și acesta are o tentativă de sinucidere, care duce la suspendarea lui Bosch. 
Bosch primește avertismentul că gangsterul este pe urmele lui, dar este prea târziu, este capturat din casa aflată pe vârful dealului sub care este celebra inscripție HOLLYWOOD.  

Ballard reușește să o contacteze pe Maddie, fiica lui Bosch. Aceasta avea pe smartfone o aplicație care urmărea telefonul tatălui ei. Ballard identifică ultimul loc unde a fost adus Bosch și trimite un elicopter în cercetare. Gangsterii îl capturaseră pe Bosch folosind oamenii unui cartel mexican și l-au închis pe Bosch într-un fost adăpost de câini. Ballard îl eliberează pe Bosch și echipa SIS de urmărire și neutralizare a gangsterilor din Los Angeles intră în acțiune și îl identifică pe gangster. Rezolvarea este de filme din   zonă. Șoferul avea un pistol și când li se cere să se predea, acesta avea pistolul cu care voia să-l predea, dar poliția pretinde că ar fi vrut să-l folosească și-i împușcă mortal pe gangster și șofer. 

Între timp Ballard identifică aproape precis cine ar fi putut  comite crima împotriva lui Daisy Clayton.
Se duce la garajul unde lucra suspectul. Reușește să intre printr-un luminator și găsește o dubă unde s-ar fi produs crime de tipul investigat. Dar între timp apare suspectul criminal care își dă seama că este cineva în garaj. O amenință să iasă, dar este neutralizat de Bosch care primise informația unde se afla Ballard. Și așa se revanșează Bosch față de Ballard. O expediază pe Ballard la secție și o avertizează să nu spună nimic, despre afacere, lucru care ar fi dat-o afară din poliție. El se ocupă singur de interogatoriul suspectului. Găsește niște acid sufuric și-l amenință că toarnă peste el dacă nu mărturisește. Acesta recunoaște crima împotriva lui Daisy Clayton și a fiicei lui Bender, un proprietar de cluburi de striptease și Bosch îl înregistrează. Lasă reportofonul în brațele  suspectului și pleacă.
Ajunge la secția de poliție Hollywood unde erau puținele din telefoanele cu monede, acum sunt doar smartfonuri! 
Dă un telefon în semn de răzbunare lui Bender și-i spune unde se află ucigașul fiicei lui, dar are un moment de luciditate responsabilă și anunță poliția care ajunge înantea lui Bender.

Finalul anunță că cei doi vor continua colaborarea fructoasă care, probabil se va materializa într-un nou roman.

PS 
După citirea acestui roman am văzut aseară un film englezesc, Avengement, un film cu unul din actorii noi duri ai ecranului britanic, Scott Adkins. Filmul este plin de bătăi și durități în care actorul este expert în genul Jean Claude Van Damme, pe care îl admiră!

Rezultă că-mi plac filmele dure, ceea ce nu-i departe de adevăr, dar nu mai sunt filme bune cu subiecte adevărate, păcat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu