luni, 10 iunie 2019

Kill for Me de Tom Wood

Kill for Me este cel de al 8 roman din seria Victor the Assassin.

Reamintesc că primul roman l-am descoperit în 2014 la Skiatos la hotelul unde veneau mulți englezi. Se numea The Enemy și era al 2-lea din serie. Ulterior le-am citit pe toate și în fine am reușit să-l obțin și pe al 8-lea, adică Kill for Me, apărut la sfârșitul lui 2018.

Cine este personajul Victor asasinul?
Este un killer profesionist. La bază a făcut parte din forțele speciale britanice. Gradul de pregătire excepțional a acestor militari este confirmat de poveștile în jurul sosirii Regelui Mihai în România în 1992. Era însoțit de bodyguarzi britanici, iar polițiștii români au fost uimiți de priceperea în sporturi de contact, au învins ușor pe oricare din românii care s-au măsurat cu ei, erau pregătiți să facă față unor mulțimi furioase, ceea ce nu a fost cazul, a fost invers.

Tom Wood se inspiră în personaj și din James Bond. Dar cest personaj are și alte calități, este un vorbitor natural de limbi străine, vorbește ungurește, sârbește pe lângă germane, engleză, franceză, sau în romanul de față spaniolă cu accent catalan.

Tom Wood este un maestru al scenelor tari, dure de luptă corp la corp. Victor nu are niciun principiu etic, promite ceva și ucide după.
 
Primul roman The Enemy citit la hotelul din Skiatos m-a ținut cu sufletul la gură. L-am citit atunci după ce citisem romanul Supunere al francezului Michel Houellebecq.
Nici în acest roman nu lipsesc scenele tari.

Romanul debutează cu episodul cumpărării unei arme cu lunetă pentru sniperi. Acesta se află în posesia unui grup de revoluționari de stânga. Ei foloseau această armă ca să strângă bani pentru acțiunile lor revoluționar-teroriste, ziceau că o vând după care luau banii și îl omorau pe cumpărător.
Normal că Victor își luase precauții, nu venise cu toți banii 100000 de dolari, ci doar cu o mie. Cu această stratagemă reușește să anihileze întregul grup și să rămână cu arma.

Povestea din Kill for Me se bazează pe povestea biblică a lui Abel și Cain, sau mai precis pe povestea Regelui Lear a lui Shakespeare.

În Guatemala sunt două surori Salvatierra, moștenitoare ale tatălui lor care controlează cele două carteluri de droguri din Guatemala, care tranzitează drogurile din America de Sud spre Mexic.
Apropo de Mexic am vorbit cu nepoata Iulia, care a fost foarte recent în vacanță la Cancun și Chchen Itza.
Mi-a povestit că toate hotelurile sunt proprietatea cartelurilor și au grijă ca turiștii să nu pățească nimic ca să funcționeze turismul și să-și albească banii. Pe de altă parte la fiecare colț de strdă este ca la noi al piață, unde auzi: țâgări, țigări. Acolo la Cancun se aude: cocaină, heroină, marijuana!

Revin la roman surorile Salvatierra, Heloise și Maria au moștenit jumătăți ale imperiului de droguri al tatălui lor.
Heloise, sora cea mare este mai dură și vrea să scape de sora ei Maria.
Așa că îl angajează pe Victor să rezolve afacerea. În același timp sfetnicul Heloisei, francezul Lavandier angajează și un alt killer, un rus, care de fapt era ceh, să facă același lucru.

Victor ajunge în Guatemala și pe drumurile cu autobuze hodorogite face cunoștință cu Joanna Alamaeda cu care începe o afacere amoroasă, bazată pe sex. Alamaeda pozează în funcționar bancar, dar este de fapt agentă DEA, agenție americană  pentru combaterea drogurilor.

Victor începe să facă investigații pentru a realiza asasinatul.
Îl pune sub lupă pe un anume Diego, locotenentul Mariei Salvatierra, tipul care se ocupă împreună cu un bancher să albească banii Mariei.

De aici reies două episoade extrem de tensionate.
Primul este atunci cînd acceptă să fie capturat de un grup de patru consultanți de securitate care lucrau pentru Diego. Îi neutralizează în mașină, dar unul mai are puterea să folosească un pistol electric și-l paralizează pe Victor. Legat cu bezi de scotch are puterea să se elibereze precum Houdini pe care Victor îl studiase. După confruntări sângeroase reușește să-i anihileze și să scape.

Alt episod este atunci când se implică într-un joc de poker la un bar unde venea și Diego. Diego îl acuză că a trișat și Victor este obligat să-i omoare pe toți și să dea foc la bar ca să ascundă urmele.

Victor ajunge pe iahtul Mariei și o surprinde goală după o partidă de amor.
Face cu ea un pact în care se obligă să o omoare pe Heloise care îl trădase, angajând pe killerul ceh.
Mimează mopartea Mariei, aceasta dându-i un pandant cu sîngele ei ca să-l arate lui Heloise ca dovada morții surorii sale.

Victor ajunge la cazinoul pe care-l construia Heloise să-și ia banii după acțiunea contra Mariei.
Aici Heloise însoțită de sicario (ucigași în spaniolă) spune că se simte trădată că nu crede că i-a ucis sora și că o să-l omoare. Dar când situația devine critică Lavandier este împușcat de un sniper. Acesta era chiar cehul care făcuse un pact cu Victor să o omoare pe Heloise și să împartă banii dați acum de Maria. În răvășeala care urmează cu oameni împușcați de sniperi, Victor îl ucide pe bodyguardul lui Heloise credinciosul Perro (câinele) și sniperul o împușcă pe Heloise.

Finalul este la un cabaret părăsit unde se vede cu Maria care venea cu sicario ei și cu două valize burdușite de bani. Cehul era pregătit să o împuște pe Maria, dar plănuia să-l împuște și pe Victor. Victor prevăzuse mișcarea cehului și-l împușcă el.

Cu Maria se ajunge la o discuție similară cu Heloise, o omorâse pe aceasta și Maria putea să-l omoare și ea pe Victor. Victor îi spune că se poate, dar va fi arestată imediat pentru că poliția este deja alertată și cu un cadavru n-o să scape. Victor scapă nevătămat și Maria este arestată pentru că omorâse pe un strain, pe ceh cu pistolul care avea amprentele ei și-l folosise de fapt Victor.

Victor scapă și rămâne cu banii pa care îi va da unui avocat panamez să-i expedieze către conturile sale.

Finalul este o ultimă întâlnire Joanna, care-l bănuiește că ar fi asasinul străin. Ea primise o scrisoare cu toate datele întâlnirii de la cabaret, un aranjament făcut de Victor care pusese un homeless să scrie această scrisoare. Joanna îl pune să scrie o propoziție și răsuflă ușurată că scrisul nu corespundea!

Final, Victor scapă nevătamat tare și din această aventură extraeuropeană și Tom Wood are timp să scrie alt roman.

Aflu că deja i-au fost cumpărate drepturile pentru primul roman ca să fie ecranizat, de abia aștept filmul, sau serialul.

Am recitit postările anterioare despre romanele lui Tom Wood și nu sunt de loc mulțumit, sunt prolixe și ne le prea înțelegi, așa că îmi cer scuze cititorilor mei.

Vă reamintesc câteva din prezentările romanelor lui Tom Wood:











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu