miercuri, 26 iunie 2019

Deep State și Nomad - Un serial și un roman cu spioni

Pentru că am văzut aseară ultimul episod al serialului DEEP STATE, seria a doua și am terminat azi un roman cu subiect asemănător le voi prezenta împreună.

Sunt legate prin subiect, probleme de acțiuni special cu spioni, mai bine zis agenți de teren.
Dacă în primele episoade James Bond, eroul lui Ian Fleming era un om de lume, înconjurat de femei frumoase, locuia la hoteluri de lux și conducea mașini de curse, acum spionii sunt mai mult din specia forțelor speciale, inclusiv James Bond interpretat de Daniel Craig este din această categorie.

Deep State Seria a II-a

Este un serial de spionaj foarte misterios.
În prima serie personajul principal este Max Easton (Marc Strong), un fost spion MI6, reactivat și pus în urmărire.
Acum în această serie rămân doar Harry Clarke (Joe Dempsie), fiul lui Max, și el agent M6, Layla Toumi (Karima Mc Adams), partenera lui de spionaj și iubită și Amanda Jones (Anastasia Griffith), agentă și șefă CIA, personaj extrem de toxic.

Începutul este încâlcit, un grup de agenți CIA și MI6 sunt făcuți prizonieri de Al Moktar, un grup terorist din Mali. Din grup fac parte Clarke și Toumi, dar și un individ foarte misterios Nathan Miller (Walton Goggins) cu legături la CIA, dar și cu Deep State.
În accepțiunea acestui serial Deep State sunt acele firme și corporații ale căror interese primează și care infuențează politica americană. Pe vremuri ele erau numite copmplexul militar-industrial.

De fapt finalul ne lămurește, Kingsley patronul firmei care a plătit  răscumpărarea și care este legătura lui Nathan Miller afirmă în ședința consiliului de administrație că toată tevatura avea scopul de a scoate din cursă pe chinezii care voiau să cumpere drepturile de exploatare  a minereului de cobalt.
Pentru asta Miller reușește ulterior să convingă Departamentul de Stat și CIA prin Amanda Jones și ea implicată în afacerile dubioaseale lui Kingsley să intervină cu armata americană în Mali.

Pentru această afacere ei nu se dau la om parte să aprovizioneze cu arme teroriștii Al Moktar.
De afacerile absolut dubioase ale Amendei Jones și ale lui Nathan Miller se prind Clarke și Toumi care o salvează pe translatoarea lor,  Lili Banda din mâinile Al Moktar.

Aceste afaceri sunt investigate și de senatoarea Meaghan Sullivan care ajunge la aceeași concluzie.

Nathan Miller este chemat la o comisie senatorială pentru a da lămuriri.  Nu apare și pare că decide să se sinucidă, în timp ce Amanda Jones realizează ca a devenit inutilă și cere azil politic la Ambasada Rusiei.

Kingley și-a atins scopul, o filială australiană obține drepturile de exploatare miniere, Deep State și-a atins scopul.


Nomad de James Swallow

Sunt un cititor pasionat de romane de acțiune. Așa l-am descoperit pe Lee Child și personajul lui Jack Reacher ajuns și pe marele ecrane în interpretarea lui Tom Cruise.
Alt autor de romane de acest tip este Tom Wood cu Victor the Assassin. Ultimul britanic, că toți sunt britanici, chiar dacă Reacher este un fost polițist militar american este James Swallow cu al său Nomad.

Toți au modele doi autori de best sellers, pe Ian Fleming și pe americanul Robert Ludlum, după cum recunoaște chiar Swallow.

Lee Child a avut succes cu Reacher și a scris deja 23 de romane cu acesta, Swallow are deja 4. Aș aminti că Swallow este implicat și în proiecte SF, și are scenarii pentru serialul Star Trek.

Într-un fel subiectul romanului lui Swallow este identic cu al lui DEEP STATE, corporații ticăloase care sprijină terorismul.
În Barcelona un adolescent arab este adus la o secție de poliție șiacesta se autodetonează provocând distrugerea clădirii și haos în oraș. Atentatul este revenicat de Al Sayad.  

MI6, serviciul britanic primește informații despre un vapor aflat la Dunkirk (Dunkerque) în Franța care are teroriști Al Sayad plănuiesc să atace Marea Britanie. 
Este trimisă o echipă de operații speciale a MI6 să neutralizeze acțiunea teroristă.

Echipa formată din agenții de teren și din grupul suport IT aflat într-o camionetă Renault acționează ca până la urmă să constate că era o capcană.
Vasul sare în aer acționat tot de o fetiță aflată în cala vasului.

În ciuda ordinelor Marc Dane, IT-ist suport pleacă spre vapor să încerce să o salveze pa Sam Greene, iubita lui. O recuperează doar să afle că ea bănuiește că în MI6 este un trădător.  De fapt acțiunea este urmărită de un lunetist care distruge cu un aruncător de grenade și camioneta. Dane scapă, dar este văzut de killer și după o luptă scurtă Dane îl ucide. 

Ajuns apoi icognito la Londra se duce la sediul MI6 unde vrea să descopere trădătorul. Victor Welles, șeful, secției de contraspionaj îl bănuie pe el de trădare.

Reușește să evadeze, ajunge la locuința secretă a lui Sam, descoperă un flash drive cu informații, care încearcă să descopere pe cei din Combine, o organizație secretă care aprovizionează cu arme teroriștii.
În cursul acțiunii Dane se întretaie cu activitățile grupul Rubicon, care căuta că contracareze mișeliile lui Combine. Combine aveau oameni infiltrați atât în MI6 și în CIA. 

Are o primă tentativă de a contacta pe un negustor de arme rus, însă iahtul lui este atacat de mercenarii Combine. Rusul ia de pe vas un hard drive cu informații compromițătoare. Rusul este ucis, dar hard drive este recuperat de Dane.
Pe muntele Etna este obligat să-l dea mercenarilor șantajat de aceștia să nu îi omoare sora și pe soțul ei.
Un mercenar încecă să-l elimine, dar cade în carterul vulcanului. 

Împreună cu Lucy, angajata lui Rubicon ajung la sediul părăsit al orfelinatului, undeva în Turcia la poalele munților Tauurus, unde Al Sayaf pregătea teroriști adolescenți. Acolo sunt atacați de o dronă americană, la comanda falsă dată de mercenarii Combine, dar pe care Dane o neutralizează.

Dau de urma unui vapor pe malul american al Atlanticului în care se aflau cu copiii sinucigași pregătiți de Al Sayaf.

După o acțiune chinuitoare care viza un atentat împotriva președintelui la o adunare publică, Dane și Lucy Keys reușeesc să oprească atentatul și să dea de trădătorul din MI6. 

Romanul este foarte bine scris, acțiunea te ține încordat și nu-ți mai vine să lași cartea din mână.


Abia aștept să citesc a patra carte din serie, Shadow.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu