joi, 20 iunie 2019

Sub semnul clasicismului vienez

În această seară am avut la Filarmonica Pitești un concert cu caracter umanitar.

Concertul a stat cum am mai spus sub semnul clasicismului vienez.
Prima piesă din concert a fost cunoscutul Concert pentru violoncel și orchestră în re major de Haydn.
Acest concert superb foarte vechi, dar totuși nou, scris prin 1865 a fost redescoperit la Biblioteca Națională din Praga în 1961! 
Octavian Lup și Orchestra Filarmonicii Pitești
Solistul concertului a fost tânărul violoncelist Octavian Lup, acompaniat de orchestra Filarmonicii Pitești condusă de dirijorul Tiberiu Oprea. 
Asistența a urmărit cu încântare această interpretare, unde orchestra are în compunere secția de coarde și două oboaie și doi corni.
Octavian Lup și orchestra ne-au oferit și un bis foarte reușit cu Liber Tango a lui Piazzola.
În partea a doua a concertului orchestra Filarmonicii condusă de dirjorul Tiberiu Oprea au interpretat Simfonia a 2-a în re major op. 36 de Beethoven. 
Atunci când asculți simfoniile lui Beethoven după simfoniile lui Haydn sau Mozart te trezești de la dealurile din împrejurimile Vienei direct pe vârfurile Alpilor care-ți taie suflarea. 
Este trecerea de la muzica aceea a încântătoare mozartiană la acordurile viforoase și dramatice ale lui Beethoven.
Și când te gândești că această muzică genială a fost creată de un om care a surzit, majoritatea capodoperelor le-a auzit doar la el în cap și suflet.
Cu toate că această simfonie nu face parte din cele impare, care sunt considerate superioare, ea dă măsura geniului beethovenian.
Execuția acestei simfonii de către Filarmonica Pitești a fost la un nivel ridicat și a fost aplaudată de către melomanii piteșteni, chiar dacă se apropie vara artiștii nu au intrat încă în vacanță.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu