luni, 12 februarie 2018

A legacy of Spies de John le Carre

Vreau în primul rând să mulţumesc prietenilor mei care au fost interesaşi de postările mele privind filmul The Post şi despre Dilema veche. Se vede că subiectele sunt interesante!

Revenind la subiect vreau să spun câte ceva despre autorul romanului pe care l-am terminat de citit. 

Primul roman citit de mine scris de John le Carre probabil că era chiar celebrul său The Spy Who Came in from the Cold de care nu-mi mai amintesc de loc. Era în 15 martie 1975 când am realizat o aventură pe munte, în Iezer Păpuşa care putea să se termine prost prin zăpezile şi frigul de pe munte. 

Am mai citit două romane ale lui le Carre, unul tradus în româneşte prost că l-am citit greu, spre deosebire de romanele în original pe care le-am citit uşor şi cu plăcere. 
John le Carre este considerat cel mai important scriitor de romane de spionaj din actualitatea literară engleză şi considerat chiar un stilist. 

Romanul de faţă, A Legacy of Spies - Moştenirea Spionilor este un roman din seria George Smiley. Smiley este şeful Operaţiunilor Speciale din serviciul secret britanic şi se focalizează pe acţiuni de spionaj în Berlinul de Est de la sfârşitul anilor 50. Personajele amintite în acest roman sunt dintre romanele precedente. Pentru a scrie aceste lucruri m-am documentat şi am dat de un articol despre roman în The Guardian.

Romanul A Legacy of Spies este un roman scris la persoana I. Acesta este Peter Guillam, fost spion englez din echipa lui Smiley. Personajul este după mamă breton fiind limba copilăriei lui, alături de franceză şi dintr-un tată englez care a murit în acţiuni de sabotare în vremea ocupaţiei naziste a Franţei. 

Totul se petrece după căderea zidului Berlinului, suspectez ca prin anii 90, când Guillam s-a retras la ferma din Bretagne. El este chemat de urgenţă la Londra pentru a lămuri nişte chestiuni legate de trecut.

Ajuns la Londra Guillam află că este în curs o anchetă privind acţiuni ale serviciilor secrete din trecut la instigarea lui Cristoph, fiul german al spionului Alec Leamas. Acesta este personaj principal în romanul The Spy Who Came in from the Cold, iar Guillam este în romanul Tinker Tailor Soldier Spy.

Leamas a fost un personaj eroic care reuşeşte să o salveze pe frumoasa Tulip - Lalea din Germania de Est prin  Cehoslovacia, Paris şi să o aducă în Marea Britanie. Tulip era soţia unui mahăr cam homosexual de la ministerul de externe RDG şi secretarea şi amanta prin viol a lui Rapp un personaj înalt din STASI, securitatea est-germană. Tulip le transmitea britanicilor documente foarte importante mai ales de spre sovietici. Cărăuşul documentelor a devenit Guillam, un bărbat foarte frumos după cât se pare. Cei doi s-au întâlnit inclusiv pe plajele Bulgariei, unde Peter devine prieten cu băieţelul ei Gustav şi pe plajă ea îi oferă imaginea completă a goliciunii într-o invitaţie erotică. Guillam devine falsul oficial francez la Praga, care o are pe Tulip drept soţie şi care reuşeşte să o aducă la Paris, după o noapte de dragoste fierbinte pe întuneric şi fără zgomot într-un hotel din Praga. Ulterior Guillam era convins că o va lua de soţie pe Tulip şi-l va recupera din Berlinul de Est pe fiul ei Gustav. 

Dar se petrece un accident şi Tulip este omorâtă de un agent STASI care ca un dobitoc se prindă într-o cursă de animale şi prins de agenţii britanici. Est-germanul Mundt acceptă să devină agentul lui Smiley şi acest lucru ere ştiut de foarte puţini oameni inclusiv Guillam. Leamas este foarte afectat de moartea lui Tulip pe care o adusese cu bine peste frontiera germano-cehoslovacă pe vreme de iarnă şi devine alcoolic. Este cuplat cu Doris, o evreică cu convingeri de stânga bibliotecară la Londra. Pleacă ambii în Berlinul de Est şi sunt capturaţi de Mundt şi executaţi la zidul Berlinului la încercarea de trecere. De fapt aceasta este acuza adusă de Cristoph şi pe care imbecilii din parlamentul britanic erau gata să-l accepte ca să se răzbune pe cei din serviciile secrete. 

Cristoph încearcă să-l şantajeze pe Peter Guillam şi îi cere 1 milion de euro! Ba vrea să-l împuşte. Cei din serviciile secrete, tineri nu sunt de loc interesaţi de soarta lui Peter, vor să scape de el, pentru că şefii lor cred că trecutul îi prejudiciază. 

Guillam dă în final de Smiley, foarte bătrân, la Freiburg în sudul Germaniei şi acesta se oferă să lămurească toată tărăşenia.

Şi în final Guillam revine la ferma sa de Bretagne în compania mult mai tinerei Catherine, ţiitoare şi administratoare a fermei. 


Un roman care arată cum vechii spioni ai Războiului Rece sunt trimişi la pensie pentru că au devenit o moştenire apăsătoare şi deranjantă. Asta este istoria!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu