miercuri, 5 iulie 2017

Cărţile vacanţei

În vacanţa din Grecia am citit la greu, pe plajă şi acasă în pensiune. Am citit şi cărţi pe hârtie şi cărţi pe tabletă. Este interesant că dat fiind locul trei din cărţile citite aveau legătură cu Grecia.

Femeia cu păr roşu de Orhan Pamuk

Orice carte scrisă de Orhan Pamuk mi-a făcut mare plăcere. Este interesant că dat fiind geografia, împărţim cu turcii multe inclusiv atmosfera din romanele lui Orhan Pamuk. Pentru că personajele lui sunt oameni din clasa mijlocie care se comportă şi au mentalităţi comune.
Cel mai interesant în romanele lui Pamuk sunt problemele politice ale Turciei moderne şi contemporane. Obişnuiam să văd în Turcia o ţară occidentală cum a creat-o Ataturk şi cu care se munceşte acum  Erdogan să o islamizeze. Cel mai interesant este că romanele lui Pamuk vorbesc de mişcare de stânga comunistă militantă, lucru care a determinat loviturile de stat ale armatei pentru a preveni o guvernare stângistă în Turcia.

Romanul îl are în centru pe Cem (citeşte Gem) un adolescent, fiul unui farmacist cu opinii de stânga, care părăseşte familia şi-l obligă să caute de lucru. Se angajează la un fântânar, meserie care era foarte necesară în zona Istanbulului prin anii 70-80 din cauza problemelor cu alimentarea cu apă. Fântânarul începe munca într-o zonă unde un antreprenor vrea să facă o fabrică de textile. Cem este pasionat de legenda lui Oedip şi de povestea persană a lui Firdousi despre conflictul dintre fiu şi tată care nu ştiu că au legătura de rudenie şi se luptă între ei. Fântâna se dovedeşte a fi dificilă şi cei doi ajutaţi de un tânăr localnic şi sapă adânc. Cem ajunge la un teatru ambulant care pune în scenă povestea persană. Se îndrăgosteşte de o actriţă, femeia cu păr roşu, femeie matură pe la 35 de ani şi după un spectacol petrece cu ea prima sa noapte de dragoste. 
Tot muncind la fântână într-o zi fântânarul este jos în fundul fântânii şi găleata cu pământ ridicată de se desprinde din cârlig şi cade peste fântânar, Cem auzind un urlet de durere. Speriat părăseşte locul fântânii şi fuge acasă. Senzaţia mea a fost că Cem a comis una din cele mai groaznice ticăloşii!

După ani Cem urmează studii tehnice de Geologie şi devine antreprenor imobiliar. Se căsătoreşte dar nu are copii. la un moment dat primeşte oferta unui teren chiar în zona unde muncise la fântână. 

Revizitând locurile dă de femeia în roşu care este acum la peste 60 de ani şi care are un fiu, care este făcut în noaptea de dragoste cu Cem. Află că femeia în roşu, militantă de stânga fusese şi amanta tatălui său, farmacistul. Află că fântânarul a fost salvat de femeia în roşu care l-a observat pe Cem că a fugit de la şantier. În vizita la fântână are companion un tânăr, şi realizează că-i este propriul fiu. 
Are loc o luptă cu fiul şi pistolul lui Cem se descarcă şi Cem moare căzând în fântână.

Romanul ilustrează cele două mituri antice rezultând un roman seducător de dragoste şi ură.

Lanţul de aur de Andrei Cornea

Romanul lui Cornea priveşte tot un subiect antic, dar localizat în perioada respectivă. Este vorba de Şcoala de Filosofie fondată de Platon la Atena. Suntem în anii împăratului Justinian pe la începutul anilor 530 d. Chr. În Atena soseşte în străin dispus să înveţe filosofie clasică greacă. Şeful şcolii, Damaskios i-l dă pe Simplikios ca profesor. Simplikios care a fost cel mai bun comentator al lui Platon, se doivedeşte în roman a fi femeie, salvat de Damaskios din Efes, pe când era adolescentă, dintr-o bună familie care a suferit mari probleme. 

Se fac presiuni în Atena din partea prefectului ca Şcoala de Filosofie să fie închisă, care complotează la acest lucru cu episcopul Atenei. Astfel se pune la cale un concurs de argumente filosofice între filosofia clasic şi şi dogmatica creştină având protagonişti un tânăr învăţat creştin, nepot al episcopului, provenit din Alexandra Egiptului şi Simplikios. 

Concursul va fi arbitrat de străinul venit în Atena. Acesta pus într-o situaţie imposibilă trimite o scrisoare împăratului Justinian. 

După desfăşurarea concursului sosesc împuterniciţi ai împăratului care anulează tot, îi pedepsesc pe prefect şi episcop şi-l arestează pe străin care era de fapt, moştenitorul tronului Persiei marele duşman al Imperiului Bizantin. Străinul este eliberat pe motive politice pentru o pace avantajoasă, iar reprezentanţii Şcolii din Atena sunt învitaţi în Imperiul Persan. Ei apoi pleacă într-o mică localitate de pe Eufrat la graniţă unde Simplikia (femininul lui Simplikios) naşte pe fiul ei conceput cu marele rege persan şi îşi aminteşte după multă vreme de evenimentele din Atena şi cum ei sunt lanţul de aur al filosofiei clasice.

Este un alt roman care ficţionalizează evenimente care au avut loc acum 1500 de ani şi care se împletesc cu argumente ale filosofiei clasice greceşti.


Be Careful What You Wish de Jeffrey Archer


Am ales acest roman dintr-o listă de best sellers pe baza numelui autorului pe care mi-l aminteam că este autor de thrillere. Nu este! Este un roman englezesc clasic, cu evenimente din perioada anilor 50. Romanul mi-a amintit de trilogia lui Ken Folett despre veacul care a trecut. 
Acest roman este al patrulea din seria de şapte romane care alcătuiesc Clifton Chronicles.

Romanul începe pasionant cu un accident de maşină în care se află Sebastian Clifton şi fiul lui Pedro Martinez, afacerist argentinian veros.  Iniţal se crede că Sebastian este cel mort, dar fiul lui Martinez este cel omorât în accidentul care se pare a fi opera lui Martinez. Acesta caută răzbunarea şi pune piedici firmei navale Barrington. Emma Clifton, mama lui Sebastian este fiica familie Clifton măritată cu romancierul Harry Clifton şi membră în Consiliul de Administraţie al firmei Barrington. 

Buchannan pune la cale lansarea navei Buickingham, pachebot de lux pentru traversarea Atlanticului. Martinez cumpără acţiuni la Barrington şi-şi pune un om de paie în CA. Apoi boicotează construirea vaporului făcut la şantierele din Belfast, celebre pentru Titanic, folosind oameni din organizaţia teroristă irlandeză IRA. În spital Sebastian împarte rezerva cu un bancher din Yorkshire care realizează maşinaţiunile lui Martinez. Îl angajează pe Sebastian la bancă, cumpără acţiuni la Barrington şi o impune pe Emma Clifton preşedinta CA.

În pofida acţiunilor lui Martinez vasul este terminat. Între timp se petrece şi povestea Jessicăi, surorii adoptate a familie Clifton, care este o talentată pictoriţă. Jessica se îndrăgosteşte la Academia de Artă de Clive Bingham, fiul lui foarte mare bogătaş, cu avere din pastă de peşte. Martinez complotează şi distruge tablourile Jessicăi şi acesta nefericită se sinucide. 

Cu ajutorul tatălui lui Bingham , bancherul Hardcastle, cel din Yorkshire îl termină pe Martinez. Acesta nu mai poate decât să pună pe unul de la IRA să saboteze vasul Buckingham în primul său voiaj. Ce se întâmplă cu vasul Buckingham  va fi povestit în următorul roman. 

Este o poveste a înaltei burghezii britanice, combinată cu aristocraţia de acolo.


Goodbye to the Dead de Brian Freeman

Nu ştiu cum se face, dar şi acest roman este dintre serie de romane având ca subiect pe poliţistul Jonathan Stride fiind #7 din serie! Acţiunea se petrece în nordul SUA în Duluth, Minnesota, port pe Lake Superior, într-o zonă industrială din aşa numita Rust Belt.

Este o poveste care începe în actualitate, dar care face referire la evenimente petrecut cu 8 ani în urmă. 
Acum 8 ani soţia lui Stride, Cindy, o acompaniază pe Jannine Snow, o celebră doctoriţă chirurg de inimă din oraş. Ea este căsătorită cu un jurnalist de investigaţie negru cu care este la cuţite. Janine ajunge acasă şi este întâmpinată de soţ cu apostrofări. După ce face un duş revenită în living room dă de soţ împuşcat în cap şi bijuterii furate. Pare un jaf, dar juriul o acuză de crimă pe Janine.

Un singur membru al juriului nu este de acord, dar acceptă verdictul crimă, şi ulterior se luptă să dovedească contrariul.

Cindy moare de cancer şi revenim înapoi în actualitate, Jonathan s-a cuplat cu o poliţistă mai tânără, Serena, care găseşte pistolul crimei, negăsit în timpul procesului. Apoi profesorul, membru incredul al juriului dă de o bijuterie din cele furate. Pe această bază Janine va fi eliberată. Poliţiştii află că bijuteriile şi pistolul proveneau din casa unui negru, al cărui fiu fusese pacientul Janinei. Aşa realizează că a fost o crimă pusă la cale de Jeanine, în schimbul operaţiei la care este supus Al, fiul necăjitului negru.
De Al se îndrăgostise Cat, o  prostituată adolescentă, gravidă care este recuperată de cuplul Jonathan Serena. Prietena lui Cat o ospătăriţă era implicată în trafic de persoane. Ea lucra pro bono prin case de amărâţi şi a dat de pistolul crimei şi bijuterii pe care le-a furat din casa negrului.
Cat primeşte de la prietena ei bijuteria care este găsită ulterior la un amanet. Janine eliberată din puşcărie, acceptă o noapte de dragoste cu profesorul, dar sunt împuşcaţi de soţia profesorului. 

Şi aşa se împlineşte pedeapsa pe care o merita Janine!


Europe A History de Norman Davis

Tot acum în Grecia am început impresionantul tom despre Istoria Europei a lui Norman Davis.

Introducerea şi primele capitole ale cărţi se referă la apariţia civilizaţiei materiale în Europa, apoi de primele civilizaţii, importanta civilizaţie maritimă thalasocratioc a Cretei cu capitala la Cnossos, cu poveştile lui Dedalus, arhitectul labirintului Minotaurului şi a fiului Icarus care execută primul zbor, prăbuşindu-se în mare datorită apropierii de soare.
Civilizaţia cretană este distrusă de explozia vulcanului din Tyra din Santorini, care creează un tsunami care face praf coastele Cretei. Civilizaţia cretană este înlşocuită de popoarele mării, predecesorii grecilor.

Se pun bazele marii civilizaţii clasice a Greciei, cu Homer, Pericle, Socrate şi Platon, cu sculptorul Phidias, şi tragicii Eschil, Sofocle şi Euripide.
Vine apoi perioada elenistică a lui Alexandru cel Mare şi se termina cu cucerirea de către romani a Syracusei cetatea din Grecia Magna, apărată de Arhimede.

Urmează capitolul doi privind civilizaţia clasică romană ce trece prin regat, republică şi imperiu. Iată că la 753 Ad Urbe Condita, când se naşte Cristos, în zilele împăratului Octavian August.


Civilizaţia romană clasică se sfârşeşte în momentul când Constantin cel Mare acceptă practicarea liberă a creştinismului în AD 313.

4 comentarii: