sâmbătă, 22 iulie 2017

A Colder War de Charles Cumming

Acest roman este al doilea din seria romanelor de spionaj Thomas Kell scris de Charles Cumming.

Sunt romane privind actualitatea preocupărilor serviciilor secrete în Orientul Mijlociu. 

Începutul romanului ne prezintă o serie de asasinate a unor agenţi iranieni care lucrau pentru SIS britanic sau CIA. Unul din cei implicaţi în manipularea acestor agenţi este Paul Wallinger, responsabilul SUIS la Ankara. Acesta după aceste eşecuri pleacă la o conferinţă în Grecia şi după aceea în insula Chios de unde pleacă cu avionul personal care se prăbuşeşte în munţii de pe malul turcesc. 

Kell este desemnat de C, şeful SIS Amelia Levene să investigheze moartea lui Wallinger. Acesta era un mare amorez şi se pare că fusese implicat într-o legătură cu Amelia. Kell participă la serviciul religios şi observă cum fiica lui Paul, Rachel observând un catrte de vizită pe una din coroane o smulge şi aruncă florile. Kell reuşeşte să fure cartea de vizită şi să o fotografieze cu iPhone-ul. Era scrisă în ungureşte şi află traducerea celor scrise de la un colaborator maghiar. Era o poezie de dragoste scrisă de Cecilia Sandor, o fostă colaboratoarea a serviciilor secrete maghiare de care era Wallinger îndrăgostit până peste cap. Şi aşa află că Wallinger îşi petrecuse o săptămână cu această frumoasă unguroaică, retrasă în Croaţia unde avea un restaurant pe insula Lopud. Kell face investigaţii să vadă de unde au apărut scurgerile de informaţii şi unele din cei bănuiţi este un tânăr spion american, Kleckner. Kell face investigaţii, o detectează pe Cecilia şi ajunge în Croaţia după ea ca această să fie ucisă când încerca să o contacteze. 

Pe de altă parte Kleckner şi Kell concurează la cucerirea lui Rachel Wallinger. Rachel îi cedează lui Kell care, divorţat se implică amoros foarte tare. 
Kell reuşeşte să depisteze trădarea lui Kleckner. Cu ajutorul lui Rachel la Londra, telefonul lui Kleckner este controlat şi SIS înregistrează conversaţia lui Kleckner cu şeful spionajului rus  SVR din Kiev, Minasian.

Minasian controlează pe Kleckner, pe Rachel şi pe Kell şi realizază că agentul american este descoperit de SIS.  Kleckner fuge cu un feribot din Istanbul spre Odessa, dar este interceptat de britanici şi capturat. Până la urmă intră şi CIA pe fir şi când era interogat Kleckner, Kell primeşte de la Minasian oferat schimbului lui Kleckner cu Rachel care fusese capturată în Istanbul. Şi americanii conced la schimb, dar Amelia Levene află că de fapt Rachel a fost executată. Această decizie fusese dată peste capul lui Minasian de şefii SVR, care ordonaseră şi moarte Ceciliei Sandot.


Finalul este din ziare unde se află că un tânăr diplomat american, Kleckner a fost găsit omorât într-un club în Kiev. CIA decisese că trădătorii sunt mai valoroşi morţi!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu