luni, 17 iulie 2017

Europe - A History de Norman Davis Capitolele Pestis şi Renatio

După cum am mai spus prezint această enormă carte de istorie a Europei pe capitole. 
Acum le vin rândul capitolelor VII - Pestis: Cristendom in Crisis c.1250 - 1493 şi Renatio: Rennasaince and Reformation c.1450-1670.

Este epoca istorică ce va defini de fapt viitorul Europei. Pe parcursul acestor 400 de ani se pun bazele societăţii europene de azi. Acum apar zorii economici ai capitalismului, se consolidează cele două mari state feudale ale vestului european Anglia şi Franţa. Relaţia dintre cele două puteri feudale este de război, acel lung război numit Războiul de 100 de ani, în care Ioana D'Arc reuşeşte să readucă echilibrul şi englezii după mari victorii împotriva francezilor sunt alungaţi din Franţa.

Epoca începe o catastrofă resimţită în estul european, năvălirea mongolilor care lovesc puternic Rusia kieveană care îşi mută capitala la Moscova şi cest mare Ducat-Cnezat la Moscovei care devine tributar hanatelor tătare timp de 300 de ani. Lovite puternic sunt şi Regatele polon şi maghiar. Marile catastrofe ale epocii sunt de ordin medical, Europa este lovită de epidemia de ciuma din 1347-48-49 declanşată de asediul Caffei de către tătari care aruncă în cetate corpuri de ciumaţi morţi după care se răspândeşte în toată Europa omorând o treime din populaţie. 

Altă ciumă care planează asupra Europei este a Islamului care prin turcii otomani lovesc mortal Imperiul Bizantin. Ei cuceresc Constantinopolul în 1453 şi ortodoxia balcanică şi cea dunăreană este supusă otomanilor. În această situaţie se află Bulgaria Serbia şi Principatele Româneşti Dunărene, Valahia şi Moldova.

Şi dacă am vorbit de aceste formaţiune feudale româneşti, autorul aminteşte de români în două situaţii. El vorbeşte de Vlad Ţepeş, care ar fi avut mania trasului în ţeapă din motivul că în captivitatea otomană a fost sodomizat. Se pare că autorul contează pe cronicile germane care deformează istoria lui Vlad Ţepeş.
Mai apare şi Ştefan cel Mare sub numele Ştefan al IV-lea. El apare prin fiica lui Ana măritată cu un fiu al Marelui Cneaz al Moscovei Ivan al III-lea care marchează începutul obţinerii independenţei faţă de tătari.

Autorul se focalizează în est pe cele trei regate central europene Polonia, Ungaria şi Boemia. Ele sunt legate pentru că prinţi polonezi sau maghiari devin regi ai celor trei ţări, finalmente Boemia intrând în orbita Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană. 

Aici mai apare şi figura lui Matei Corvin prezentat ca cel mai mare rege al Ungariei şi el cu rădăcini româneşti. Corvin a reuşit să colecţioneze cea mai mare bibliotecă a timpului, care din păcate este jefuită după moartea lui. El ocupase inclusiv Viena şi dorea să ajungă împărat. Este interesant că Davis îi atribuie lui celebra zicere despre destinul Austriei: "Alţii puternici poartă războaie, tu fericită Austrie contractezi căsătorii!"

Un alt eveniment fundamental este epopeea maritimă începută de portughezi, călătoria lui Columb în America şi colonialismul, dar mai ale colonizarea de către englezi a Americii de Nord. 

Evenimentele importante ale Europei în secolul XV se întâmplă în Italia unde în puternicele oraşe stat Milano, Florenţa, Veneţia apare Renaşterea în care artiştii extraordinari precum Michelangelo, Leonardo, Boticelli, Rafael se întorc spre clasicismul greco-roman. Efervescenţa spirituală este alimentată şi de capitalismul care se dezvoltă aici urmând apoi să înflorească în Flandra şi Ţările de Jos. 

Un alt eveniment fundamental care are loc în secolul al XVI-lea este Reforma iniţiată de Luther. Ea care proliferează în diverse forme, mai austeră în Geneva lui Calvin, exportată în Scoţia de John Knox şi Andrew Mellvile sub numele de presbiterianism. Anglia face pasul la Reformă prin Henric al VIII-lea exasperat că Papa nu-i mai aproba căsătoriile. Şi aşa apare Biserica Anglicană. De fapt Reforma a avut precedente cu Lollarzii din Anglia şi mai ales cu Jan Hus în Cehia. 
Reforma a obligat pe istorici să nu mai numească Europa ca generic fiind Creştinătatea. Creştinii erau acum împărţiţi în trei mari grupări, catolici, ortodocşi şi reformaţi. Acum Creştinătatea se va numi Europa!

Din acest motiv în Vestul Europei se declanşează războaie religioase în Franţa cu oribilul măcel al hughenoţilor în noaptea Sfântului Bartolomeu în 1572.

În secolul al XVI-lea şi al XVII-lea are loc şi Revoluţia Ştiinţifică acre schimbă faţa omenirii. Sunt aici descoperirile lui Copernic şi Galilei privind sistemul solar şi mai ales a fizicienilor Academiei Regale Engleze, Boyle, Hooke şi în special a lui Newton. 

Această epocă se termină cu o altă mare catastrofă Războiul de treizeci de ani. Este ultimul mare război religios, dar şi  primul război european. Această catastrofă a afectat în special spaţiul german provocând foarte mari pierderi umane, Davis avansează cifra de 13 milioane de germani supravieţuitori din cifra de 21 de milioane. Alţii spun că trei sferturi au murit în acest războaie. Am constatat urmele acestui război pe Valea Neckarului după aproape 400 de ani prin campaniile mareşalului imperial Tilly, care a distrus multe din castele fortificate din această zonă. 


Oricum aceste evenimente pun bazele Europei moderne!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu