sâmbătă, 8 iulie 2017

The kill list de Frederick Forsyth

Frederick Forsyth este un clasic al romanelor de spionaj şi thrillere. Celebritatea şi-a câştigat-o prin clasicul The Jackal. Romanul acesta mi-a picat în mână prin anii 80 şi am citit-o cu mare interes.
Apoi am văzut şi filmul prim englezesc şi remake-ul cu Bruce Willis, despre un asasin pus de OAS la începutul anilor 60 să-l asasineze pe Charles De Gaulle.

Ultimul lui roman al lui Forsyth este acesta: The Kill List. Din păcate Forsyth face nişte previziuni care vor deveni realitate din 2015 în SUA, Anglia, Franţa şi Germania. Este vorba de asasinii islamişti fanatizaţi  singuratici care ucid la nimereală.

De asemenea un personaj colonelul Javad în siguranţa pakistaneză, agrent dublu american apare şi în serialul Homeland!

Romanul îl are ca geniu rău pe un predicator islamic foarte bine ascuns care radicalizează fanatici pe internet şi îi pune să provoace masacre. În viziunea lui Forsyth, victimele sunt puţine, realitatea a fost mult mai dramatică. 

Pe urmele predicatorului The Preacher se află colonelul american din Forţele Speciale, Kit Carson. Carson este denumit în continuare ca The Tracker - Vânătorul de urme.

The Preacher era ascuns undeva de unde îşi transmitea predicile prin intermediul unui expert IT care nu putea fi identificat. Asta reuşeşte însă Ariel, cum este poreclit un tânăr pasionat de computere cu sindrom de autism Asperger care îl ajută pe The Tracker să dea de urma expertul IT islamic, care era ascuns în Somalia, în sudul controlat de Al Shabbab.

Tracker află şi cine este The Preacher, un tânăr pakistanez care se radicalizează şi ajunge să peregrineze prin toate zonele controlate de fanatici islamici, Afganistan, Yemen şi finalmente Somalia. Tracker îi convinge pe israelienii de la Mossad să aibă asistenţa unui agent acoperit negru etiopian evreu aflat în zona fanaticilor pentru a-l prinde pe The Preacher.

Pentru al anihila pe Preacher, Tracker cere asistenta Forţelor Speciale britanice SAS şi un comando de paraşutişti ajunge în zona unde se află Preacher. 
Finalmente, după o luptă corp la corp cu pumnale, Tracker îi aplică un cap în gură lui Preacher care-l paralizează şi îl ucide.


Romanul este antrenant şi bine scris, dar cum am mai spus realitatea a întrecut cu mult realitatea sinistră a fanatismului islamist! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu