joi, 13 iulie 2017

A Foreign Country de Charles Cumming

După ce am citit istorie mi-am oferit un respiro cu un roman de spionaj.

Charles Cumming este un autor englez care a fost recrutat de SIS sau MI6, serviciul de spionaj britanic.

Ca rezultat Cumming scrie o serie de romane spionaj al căror personaj principal este Thomas Kell.

Thomas Kell a fost dat afară din serviciu pentru că ar fi participat la interogatoriile CIA şi a acceptat metodele acestora la care a fost supus un britanic de origine musulmană ajuns în Afganistan şi ulterior declarat nevinovat de justiţia britanică şi a plătit recompense acestuia. 
Chiar dacă imbecilul a ajuns în Afganistan, unde ajungi doar ca militar din Marea Britanie, sau ca terorist, terţul este exclus!

Romanul începe în 1978 în Tunisia unde un anume Jean Marc şi soţia au angajat o baby sitter - au pair pentru copii acestui cuplu. Tânăra englezoaică de 19-20 de ani dispare din casa familiei. De fapt Jean Marc se încurcase cu tânăra Amelia Weldon şi o prietenă, americanca Joan Gutmann îi spune lui Jean Marc că Amelia se gândeşte la el şi că a plecat având probleme.

Acţiunea se mută în zilele noastre 2011-2012 unde un cuplu de francezi numit Malot este asasinat la Sharm el Sheik în Egipt şi apoi cineva este răpit în Paris de nişte arabi. 

Apare şi Thomas Kell, cel exclus din SIS, primeşte o solicitare din partea unui şef SIS, Marquand. Acesta vrea ca Kell să o caute pe dispăruta Amelia Levene care urmează să devină "C" adică şefa SIS, prima femeie în acest post! Această este o doamnă extrem de bine conservată şi care încă arată foarte bine la peste cincizeci de ani, având intrare directă la Primul Ministru care doreşte să avanseze în acest post. 
Autorul ne întinde o nadă cu persoana răpită la Paris care ar putea fi chiar Amelia.

Kell începe cercetările şi află că Amelia ar fi fost la Paris, apoi la Nice, unde urma un curs de pictură, după care dispare. 

Amelia fusese la înmormântarea cuplului Malot, cei care îl înfiaseră pe Francois, rodul amorului cu acel Jean Marc în Tunisia  în 1978, la 20 de ani. 

Kell o depistează pe Amelia împreună cu Francois în Tunisia unde petrec la un hotel câteva zile ca să se familiarizeze unul cu altul. Amelia pleacă la Nisa cu avionul, iar Francois pleacă cu feribotul la Marsilia urmărit de Kell. Kell află că Francois a plecat de la port direct la Castenaudary, în zona unde se afla cel răpit.

Kell depistează interogând un prieten al lui Francois că şoc! Acela din compania Ameliei nu era de fapt Francois! Totul era o lucrătură a DGSE spionajul francez, supăraţi că britanicii îşi băgaseră nasul în afacerile Africii, domeniul lor rezervat şi operaţiunea era de şantajarea a Ameliei Levene. 

Falsul Francois, numit de britanici Coockoo vine în vizită în Anglia la mama Amelia. Totul este aranjat la casa Ameliei ca Kell să depisteze unde era ţinut ostatic adevăratul Francois. Afacerea era privată, organizată de Kell, astfel ca să nu pună în pericol numirea în postul de conducere al SIS


După multe întorsături de situaţii normal că avem şi happy end. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu