miercuri, 30 septembrie 2015

Empire de Niall Ferguson

Am citit cu mare interes cartea Empire cu subtitlul The Rise and Demise of the British World Order and te Lessons for Global Power de Niall Fergusson. Titlul în traducere este:
Imperiul - Creşterea şi dispariţia Ordinii britanice a lumii şi lecţii pentru puterea globală.
Autorul este un istoric englez educat la Oxford care predă şi în SUA şi al cărui interes se focalizează pe istorie economică.
Cartea descrie ridicarea celei mai mari puteri coloniale a lumii care stăpânea la un moment dat un sfert de lume şi din populaţie. Imperiul Britanic a dominat lumea timp de trei secole începând cu vremea reginei Elisabeta până la prăbuşirea imperiului determinată de consecinţele celui de al Doilea Război Mondial.
După marile descoperiri geografice Spania a devenit puterea dominantă a lumii în secolul al XVI-lea. Stăpânea un imens imperiu în America descoperită de Columb şi se întinsese în toată lumea pe rutele spre India şi China prin intermediul portughezilor.
Anglia a debutat prin incursiunile piraţilor care la un moment dat au intrat sub protecţie reginei şi a regilor care au urmat. Şi aşa au apărut în Caraibe insule stăpânite de englezi. A urmat colonizarea Americii de Nord în secolul XVII de către cei care doreau practicarea în libertate a formelor lor de protestantism. În secolul al  XVII-lea marina engleză devine stăpâna lumii. Singurii care o contestă sunt olandezii care sunt asimilaţi prin alegerea lui Willem al III rege al Angliei  şi formarea Companiilor Indiilor de Est şi de Vest. pe modelul olandez. Marea Britanie devine mare consumatoare de zahăr şi cafea cultivate în Caraibe, de tutun şi ulterior bumbac cultivat în sudul Americii de Nord. Pentru asta englezii devin cei mai mari negustori de sclavi  Răscoala sclavilor negri din Jamaica - Maroons determină schimbarea politicii şi interzicerea comerţului cu sclavi din 1807. 
În secolul al XVIII-lea începe ocuparea Indiei prin alungarea francezilor. Englezii ocupă India bucată cu bucată, fiecare stăpân rajah, sultan etc. lăsându-i pe englezi moştenitori şi aşa începe povestea Raj, cum era denumită de britanici India. Cucerirea Indiei şi a Canadei de la aceiaşi francezi  compensează pierderea Statelor Unite din America de Nord care devin independente. Marina britanică continuă explorarea şi luare sub stăpânire a lumii prin anexarea teritoriilor din Pacific, Australia, Noua Zeelandă şi alte mici arhipelaguri.
Aceste operaţiuni de cucerire se făcut armate reduse, în care ofiţeri erau englezii şi soldaţi băştinaşii. India dă Marii Britanii înfiinţarea unei administraţii de mare calibru Civil Service, unde selecţionaţi erau absolvenţii de Oxford, cu precădere cei de la Balliol College. Acest serviciu împreună cu parte militară erau incoruptibili şi asta a fost o mare şansă pentru India. 
A urmat apoi secolul al XIX şi resurecţia misionarismului britanic care duce la cucerirea Africii cu renumitul Livingstone. Africa este cucerită tot prin expulzarea francezilor din Egipt şi a Africii de Sud de la buri. Totul merge bine pentru imensul imperiu victorian dar sunt două momente critice, Răscoala indienilor împotriva încercărilor misionarilor în India de la mijlocul secolului XIX şu războaiele anglo bure de la finalul secolului XIX. După Primul Război Mondial Imperiul creşte prin anexarea teritoriile otomane din Orientul Apropiat, Irak, Peninsula Arabică răsculată de Lawrence.  Dra apar şi primele semen de oboseală ale imperiului. Un exemplu de colonizare a fost Australia. Ea a devenit loc de exil pentru puşcăriaşii Marii Britanii. Prin efortul unor administratori exemplari Australia a devenit o ţară extrem de prosperă şi loc de emigrare a britanicilor ca şi Canada. Imperiul dominioanele albe, Canada, Australia, Noua Zeelandă  au sprijinit necondiţionat Marea Britanie în efortul de război. Inclusiv singura colonie de albi Irlanda va avea un corp de voluntari. Imperiul este oblicat după război să predea autoguvernarea şi finalmente independenţa Irlandei. Dominioanele albe avea deja autoguvernare anterior Irlandei. 
Prăbuşirea Imperiului se produce din cauza efortului imens depus în al Doilea Război Mondial şi paradoxal al celui mai loial aliat, Statele Unite ale Americii. 
India devine independentă din 1947 şi apoi după naţionalizarea canalului de Suez de către Egipt prăbuşirea completă a imperiului britanic. El va fi înlocuit de Imperiul bun SUA şi de cel rău URSS!
Care este moştenirea primului mare imperiu global dominant în epoca modernă a Europei şi a lumii. 
Datorită sistemului juridic common law în colonii proprietatea a fost protejată şi s-au dezvoltat condiţiile de viaţă în libertate. De asemenea s-au creat premizele unei administrări incoruptibile şi a unei bunei guvernări a unor sisteme de învăţământ şi sănătate superioare. Şi o altă moştenire importantă este limba engleză. Am văzut un film indian şi indienii contemporani din clasa educată folosesc un amestec de hindi şi engleză. 
Imperiul Britanic este un model de administrare superioară şi nu exploatare cum eram noi învăţaţi de regimul comunist. 
Ferguson spune un lucru paradoxal că Marea Britanie ar fi fost mai câştigată fără imperiu!
Cred că această carte ar trebui tradusă.


3 comentarii:

  1. Joe,imi pare rau ca nu e tradusa...Daca afli ceva anunta-ma cumva. Se pare ca este o carte de capatai care ar face lumina la multe intrebari.Deci daca ocupi o tara ,India de ex,ii iei conducerea,ii iei armata,bogatiile cu muncitori indigeni si conducere engleza,dar le faci intradevar scoli,spitale ,drumuri,impui limba engleza si nu-i lasi sa miste pe plan intern si extern inseamna ca " nu este exploatare cum eram noi invatati in regimul comunist " si se numeste mai nou " administrare superioara " Dar care ar fi exploatarea Jo ? Inseamna ca Imperiul Otoman 500 ani ne-a "administrat si pe noi " si nu ne-a exploatat la fel si rusii 20 ani,nu ? Sau ma rog o sa-mi spui ca nu inteleg din nou,dar nu-i vorba de Basescu,poti sa-ti spui punctul de vedere si-l accept cu drag. Banuiesc ca ai fost si tu comunist ca mine din 72-89 ca nu ai luptat in ilegalitate,nu ? S-ar putea sa gresesc,dar pana-n aceasta noua forma a ocupatiilor lor eu o numeam "ocupatie-exploatare ". Eu ,ca si tine,am fost la Paris,Londra,Brussel,Amsterdam ,Roma,,,,nu puteau sa fie asa decat din jaful de sute de ani pe care l-au facut in tarile bogate ca subsol si sarace cu duhul...La rusi se numeste exploatare ? ca si-au extins teritorile ,dar le-au unit oficial URSS,la ei ( englezi,francezi,olandezi...) a fost doar..."administrare superioara " la 1/4 din mapamond,,dm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca să te fac să înţelegi ce ar fi fost India fără englezi uităt-te la rudele lor de la noi, ar fi fost o mare ţigănie!
      În privinţa noastră uită-te la noi Valahia şi Moldova au fost sub otomani, sărăcie, subdezvoltare, în schimb Ardealul şi Bucovina sub austrieci cu administrare incoruptibilă încă arată altfel.
      Eu nu am fost comunist, însă oportunist care s-a făcut membru în 1983, vreo 6 ani fără niciun folos.
      Rusia este cel mai rău exemplu de administrare, fostele teritorii ocupate răsuflă uşurate, acum banii din petrol merg la ei, în Azerbaidjan, în Kazahstan.
      Tu eşti tarat de prostiile comuniste şi nu-i bine, păcat că ai rămas aşa după ce ai putut vedea Occidentul!

      Ștergere
  2. Scrisa de catre un englez, cartea probabil nu poate evita oarece subiectivism inerent ... inclin sa cred in continuare ca toate fostele metropole isi datoreaza aspectul resurselor venite din fostele colonii si evident ca au trebuit sa implementeze elementele civilizatiei ca sa poata exploata mai eficient resursele locale! deh, eu nu evit cuvantul "exploatare" desi imperiile prefera "administrare", problema de eleganta futila in acest caz. Si mai zic, parere personala, ca exploatarea a continuat si dupa ce s-au retras din colonii, de ex. mana de lucru (de toate calificarile) a migrat masiv si continuu catre fostele metropole ... cu repercusiuni complexe, asa cum vedem in jurul nostru in aceste zile.

    RăspundețiȘtergere