luni, 7 septembrie 2015

A cincea zi Enescu

PS la recitalul Fazil Say.
Citind pe blogul din Adevărul al lui Alexandru Pătraşcu, apărut şi în blogul Despre Opera  mi-am lămurit o nelămurire. Say a executat la un moment dat în ultima sonată beethoveniană un pasaj de improvizaţie de jazz.

Ieri 6 septembrie am avut parte de două concerte la Cinema Trivale. 
De la 16.30 la Ateneu s-a desfăşurat recitalul pianistei Elisabet Leonskaia, iar de la 20 concertul de la Sala Palatului a Orchestrei Filarmonicii din San Francisco, condusă de Michael Tylson Thomas şi având ca solistă la pian pe tânăra Yuja Wang.

Elisabet Leonskaia

Elisabet Leonskaia
În ambianţa specială a Ateneului Român s-a desfăşurat recitalul doamnei Elisabet Leonskaia. Ca şi la Say erau spectatori aşezaţi pe gradene direct pe scenă şi am remarcat în ultimul rând pe Horia Roman Patapievici, la fel în sală pe directorul TVR, Stelian Tănase. Este o reprezentată a marii şcoli de pian ruse cu tuşeul specific acestor pianişti şi pianiste. Afirmarea sa internaţională a fost prilejuită de concursul din cadrul Festivalului Enescu. Doamna Leonskaia a prezentat un program In memoriam Sviatoslav Richter, alt mare reprezentant al pianisticii.

Doamna Leonskaia ne-a prezentat două sonate: Sonata în re major, D850 (Gasteiner) de Schubert şi Sonata nr.3 în fa minor, op. 5 de Brahms. 
A fost o interpretare fără cusur care a încântat auditoriul.

Orchestra Simfonică din San Francisco
Yuja Wang
Această orchestră este condusă de controversatul dirijor Michael Tylson Thomas care prezintă în programele sale atât muzică modernă şi contemporană cât şi cea clasică a secolului XIX.
În prima parte a concertului a fost prezentată piesa pentru pian şi orchestră Concertul nr.2 pentru pian şi orchestră în Sol Major Sz.95, BB 101 de Bartok. Este un concert dificil care pune la încercare pe solistul la pian pentru ritmurile extrem de rapide, are influenţe de jazz, dar şi de muzică populară, dar este o piesă foarte modernistă.

Solista tânăra chinezoaică Yuja Wang a dovedit dexterităţi incredibile în interpretare. Dacă muzica lui Bartok este totuşi muzică simfonică, surpriza a venit la bisuri pentru că a oferit două. Ambele au fost inspirate din teme clasice, prima fiind din Mozart, care au fost doar ca idee pentru că restul a fost improvizaţie jazzistică. Yuja Wang este o tânără pianistă foarte talentată!
Michael Tylson Thomas

În partea a doua  a concertului Orchestra Simfonică din San Francisco, condusă de Michael Tylson Thomas, cu propriul pupitru dirijoral de acasă, în aşezare germană şi cu fracuri cu  coadă a interpretat simfonia nr. 1 de Mahler. Este o lucrare amplă în patru părţi, cu supranumele de Titanul. la sfârşitul primei părţii lumea şi-a dat în petec şi a aplaudat. Oare de ce nu are răbdare să se întoarcă spre sală dirijorul?


A fost o seară dificilă cu multă muzică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu