sâmbătă, 26 septembrie 2015

Al XV -lea Simpozion despre Experimentul Pitesti - Reeducarea prin Tortură PERT 2015

Alexandru Mihalcea şi Ilie Popa
Acest simpozion care se desfăşoară la fiecare final de septembrie datorită eforturilor prietenului Ilie Popa care încearcă să menţină vie amintirea teribilului experiment comunist desfăşurat la finalul deceniului cinci la puşcăria din Piteşti.
Astăzi această puşcărie, care era pe vremuri la marginea Piteştiului, este acum aproape de centrul oraşului, fiind preluată de o firmă de construcţii. Chiar în clădirea comandamentului puşcăriei se află sediul fostului PDL şi activiştii lui insistă ca să devină sediul judeţean al PNL! Oau!
Ana Maria Vizanti
Am uitat ieri de deschiderea oficială la care a fost prezent şi preşedintele Emil Constantinescu, dar azi la ora de sport de dimineaţa mi-am reamintit de simpozion fiindcă treceau spre Muzeul Judeţean participanţii la Simpozion. 
Am luat parte la o parte din lucrări. Ce pot spune este că singurul supravieţuitor al experimentului teribil de tortură de la Piteşti este machedonul George Cuşa. Sunt prezenţi aici figuri de indivizi zărghiţi, mai ales din genul neolegionar. Pot spune cu regret că lucrările prezentate nu au mai avut consistenţa celor de anii trecuţi, mai au rămas puţini supravieţuitori ai puşcăriilor comuniste din obsedantul deceniu.
Singura impresie pozitivă mi-a lăsat constănţeanul Alexandra Mihalcea un  om echilibrat. Este interesant că în Dobrogea, datorită armânilor au existat în multe zone rurale acţiuni de rezistenţă anticomunistă comparabil cu cele din restul ţării în zonele de câmpie.
Au fost evocaţi unii aviatori eroi din timpul războiului trecut precum Doru Vizanti, acesta chiar de fiica acestuia Ana-Maria, dar şi faimosul as Bâzu Cantacuzino.
Au fost evocate suferinţele compatrioţilor din vremea ocupaţiei bolşevice a Basarabiei şi a Bucovinei de Nord.
Unii conferenţiari mi s-au părut inconsistenţi alţii extrem de agresivi, un teolog neolegionar care a avut finalmente însă observaţii pertinente la adresa comportamentului bisericii ortodoxe care s-a cam aplecat la cizma bolşevică. 

Apoi în final s-a alunecat spre un simpozion cenaclist de recitări de poezie din detenţie şi cu inutile traduceri în franceză. 


Dacă ar fi implicaţi mult mai serios cei de la CNSAS şi IICCMER probabil  că simpozionul ar câştiga în greutate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu