vineri, 25 septembrie 2015

Chişinăul la Filarmonica Piteşti

Joi seara 24 septembrie pe scena Casei de Cultură la Filarmonica Piteşti am avut invitaţi basarabeni, dirijorul Valentin Doni şi tânăra pianistă Livyka Ştirbu - Sokolov.
Orchestra Filarmonicii Piteşti şi Valentin Doni


 În deschiderea concertului Orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de Valentin Doni a interpretat selecţiuni din West Side Story de Bernstein.
Livyka Ştirbu Sokolov
În continuare e scenă la pian tânăra de numai 16 ani Livyka Ştirbu - Sokolov a interpretat Concertul pentru pian şi orchestră de Liviu Ştirbu, tatăl pianistei. A fost un concert care poartă amprenta muzicii ruse a lui Şostakovici, ca apoi să treacă pe ritmuri de jazz. Livyka a fost extrem de sigură la claviatura pianului şi a primit aplauze îndelungate. Cu această ocazie în pauza concertului am aflat de la Livyka cum se pronunţă numele lui Şostakovici nu cu accentul pe a doua silabă  şi pe penultima!


În partea a doua orchestra condusă de Doni ne-a oferit muzică de balet şi de film. Prima piesă a fost Suita de balet nr. 2 din Romeo şi Julieta de Prokofiev. A urmat apoi muzica din Suita de balet nr.1 de Şostakovici.  Muzica a început cu o melodie cu tema celebrului său vals. A fost o muzică luminoasă veselă ca pentru proletari şi haziaice şi mai ales pentru colhoznice şi kolhoznici cum îi ordonase Stalin. Câtă distanţă între simfonia a 4-a şi a 7-a audiate la Festivalul Enescu.
În final Doni ne-a oferit Valsul din My Sweet and Tender Beast de basarabeanul Eugen Doga.
 
Eu cu Livyka

A fost o seară plăcută de muzică!

Un comentariu:

  1. In sfarsit iti mai vad si mutra " angelica"! Chiar nu iti este rusine sa cersesti prin studiouri?

    RăspundețiȘtergere