miercuri, 23 septembrie 2015

Duelul viorilor Ediţia a V-a

Gabriel Croitoru şi Horia Mihail
Acest turneu a trei tineri şi foarte talentaţi solişti este o mare bucurie pentru melomani. Am fost onoraţi ca acest program muzical şi-a făcut debutul la Piteşti la Filarmonica noastră.
Liviu Prunaru şi Horia Mihail
Duelul îi are protagonişti pe Gabriel Croitoru violonist cu vioara Guarneri a lui Enescu, pe Liviu Prunaru violonist cu vioara Stradivarius şi pe pianistul Horia Mihail. 

Programul a fost conceput astfel ca în prima parte cei doi violonişti să cânte separat cu pianul, ca apoi să cânte împreună.
Prunaru, Mihail şi Croitoru

În prima parte Gabriel Croitoru şi Horia Mihail ne-au delectat cu Vals sentimental de Ceaikovski, Chopin/Kreisler Mazurcă, Tango de Albeniz şi Vals de Haciaturian. 
Pe de altă parte Prunaru şi Mihail au interpretat Cantabile de Paganini, Calabreze de de Bazzini, Cavatina de Raff şi Poloniase brillante de Wieniavski.

Au fost piese scurte de mare muzicalitate din repertoriul clasic, Croitoru a avut portativ, Prunaru nu.


În partea a doua a concertului cei trei solişti au schimbat total tonul spectacolului. De la un repertoriu clasic şi aşezat  aceştia au trecut la o muzică de mare popularitate cu tonuri de jazz şi tango.
Şi au interpretat patru piese ragtime de Frolov şi alte patru piese de tango din repertoriul marilor compozitori argentinieni. S-a cântat Volver de Gardel, El Choclo de Villoldo, La Payanca de Berto şi în final cunoscutul La comparsita de Rodriguez.
Lumea a aplaudat cu entuziasm a fost un divertisment de înaltă clasă. Generoşi ne-au oferit şi un bis cu o melodie populară cu aer tirolez.

Eu m-am bucurat să-l revăd pe Prunaru în ipostaza de solist după Concertgebouw. 

Lumea care a fost în sală a fost fericită iar cei care au lipsit o să regrete!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu