joi, 31 august 2023

The Matchmaker: A Spy in Berlin de Paul Vidich















The Matchmaker: A Spy in Berlin este un roman  istoric de spionaj. Se petrece în toamna lui 1989 în Berlin. Suntem în ajunul căderii Zidului Berlinului, dar nimeni nu poate ști ce se va întâmpla. 

Matchmaker se poate traduce ca pețitorul! El este inspirat din faimosul Markus Wolff, șeful STASI securitatea est germană. Acest șef de securiști avea o echipă de Romeo care seduc femei din Occident ca să obțină informații.

Anne Simpson este traducătoare pentru serviciile consulare din Berlinul de Vest. S-a recăsătorit cu Stefan un acordor de piane est german. Acesta însă dispare se pare că a fost omorât. CIA prin agenții Cooper și Winslow vor să dea de Matchmaker generalul Kruger, care are informații extrem de importante în URSS despre altă chestiune istorică Lee Harvey Oswald, ucigașul lui Kennedy care fusese în URSS  cu câțiva ani înainte de asasinat. 

Cel mai interesant lucru este că părinții lui Winslow fuseseră comuniști și emigraseră în URSS unde erau împreună cu alți activiști printre care și părinții lui Kruger. Kruger a părăsit Moscova pentru Germania înainte de război și nu s-a mai întors. Așa că Winslow nu știa cum arată la maturitate bătrânețe. Singura care ar fi putut să-l recunoască pe Pețitor - Kruger era Anne Simpson. 

Simpson dă de familia lui Stefan din Berlinul de Est, soția Petra și fiul Peter de 12 ani. Și apare și Stefan care se ascundea de Kruger și STASI. El vrea să  fugă cu familia printr-un tunel spre Berlinul de Vest. Este 9 noiembrie 1989 și tentativa familiei lui Stefan nu reușește. Dar minune! Zidul cade lume începe să-l încalece să ajunga în Berlinul de Vest și printre ei este și familia lui Stefan. Dar Kruger îl ia ostatec pe Stefan. Soția și Anne află că Stefan a murit și primește urna cu cenușa lui fiind cremat. Este harababura după căderea zidului și cele două femei ajung la sediul STASI și Anne își găsește dosarul. Între timp Kruger liber în apartamentul din Est își pregătește fuga la fiul stabilit la Lisabona.  Winslow vrea să-i propună colaborarea cu CIA, pentru că KGB vrea să-l elimine că știa prea multe. 

Și Anne furioasă pe minciunile atât ale CIA cât și STASI și KGB ia decizia să-l elimine pe Kruger.

Este un roman trist, CIA este prezentată la fel ca alte organizații secrete din țările comuniste. 

Nimic nu este ce pare a fi!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu