marți, 22 august 2023

Churchill și Orwell Lupta pentru libertate de Thomas E. Ricks

 

















Această carte am început să o citesc tot în vacanța de la Avrig! 

Este o carte despre două personalități britanice extrem de importante din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Este interesant că autorul este un american Thomas E. Ricks, laureat al Premiului Pulitzer. 

Să-i luăm pe rând. Winston Churchill s-a născut în 1874, într-o familie de mari aristocrați britanici, tatăl fiind descendent din Ducele de Marlborough, mare general din secolul XVII care a reușit anexarea Gibraltarului. Mama lui Winston era americană. A fost un copil mediocru, urmând școala St George, apoi la Harrow. Reușește să fie admis la Academia Militar Sandhurst, la cavalerie pe motiv că avea cai, cavaleria nefiind o armă importantă precum infanteria. Urmează o carieră militară și de corespondent de război prin Sudan, Afganistan și în Africa de Sud în Războiul Burilor. 

Urmează apoi o carieră parlamentară, fiind ales parlamentar în Camera Comunelor pe lista liberalilor și apoi ajunge la Conservatori- Torries. În timpul Primului Război Mondial este Prim Lord al Amiralității și inițiază debarcarea de la Gallipoli -Imperiul Otoman, urmată de un dezastru militar. 

În contextul ajunului Celui D4e-al Doilea Război Mondial el este clar împotriva politicii de conciliere a primului ministru Chamberlain. De remarcat că aristocrația britanică era fascinată de acest diabolic Hitler. În contextul invaziei Franței de către Hitler este numit prim ministru al Marii Britanii. Este hotărât să nu cedeze invaziei hitleriste. Aviația câștigă Bătălia Angliei, apoi se duc lupte grele în Africa de Nord. După mai mult de un an America agresată la Pearl Harbor în 7 decembrie 1941 de către Japonia intră în război. Până atunci Churchill a curtat pe americani primind ajutoare importante. Churchill a urmat neabătut politica sa devenind însă conștient că Marea Britanie cu Imperiul său colonial imens a devenit o putere de a două mână. Churchill a acceptat alianța cu URSS a lui Stalin din motive strategice care naziștii să fie măcinați la Stalingrad și Kursk. Aflăm că Churchill a fost extrem de revoltat de propunerea lui Stalin ca 45000 de ofițeri germani să fie împușcați după capitularea Germaniei. Nu știa încă de crimele de la Katyn unde ofițerii polonezi au fost împușcați de NKVD. 

În același timp, dar la începutul secolului XX s-a născut într-o familie modestă George Orwell, pe adevăratul nume Eric Blair. A urmat cu bursă colegiul Eton , dar nu a mai urmat universitatea ci s-a făcut polițist în Birmania. A dus o viață de hoinar, trăind în condiții mizerabile. Pleacă în Spania la Brigăzile Internaționale. Era un om de stânga, dar ceea ce vede în Spania îl trezește, este martorul lichidării OUM a unui partid socialist, potrivnic sovieticilor și asta îl transformă într-un inamic visceral al lui Stalin și Uniunii Sovietice. Scrie romanul parabolă Ferma Animalelor care-i aduce o notorietate imediată. După război termină romanul 1984, care este considerat unul din cele mai mari romane ale secolului XX. Este o satiră neagră a societății totalitare, comuniste. Numele personajului principal este Winston Smith, care duce la Churchill. Churchill a citit de două ori romanul și i-a plăcut foarte mult.

Într-un fel Orwell a urmat lui Panait Istrati în devoalarea caracterului criminal al bolșevismului. 

Ambii au prevăzut statul totalitar comunist, Churchill proclamând Cortina de Fier. Slavă Domnului sistemul criminal comunist s-a prăbușit în 1989 și 1991.

Ambii au fist luptători neabătuți pentru libertate!


 

Un comentariu: