marți, 8 august 2023

England, England de Julian Barnes





Am făcut rost de un set de romane în originalul englezesc de Julian Barnes. Și am ales acest roman England, England pentru că mi-a plăcut titlul. Însă surpriză! Romanul este o satiră la adresa situației din Anglia, Marea Britanie. Culmea că citisem și niște romane scurte, în traducere de Dan Kavanagh, pseudonimul pentru niște romane polițiste. 

Romanul este o distopie, cum este prezentat în rezumate. Se petrece în viitorul previzibil, romanul este scris în 1998. Personajul principal este Martha Cochrane.

În prima parte a romanului intitulată England, este vorba de copilăria Marthei undeva într-o zonă din Anglia rurală. 

În partea a doua England, England personajul principal devine Sir Jack Pitman. Acesta este un mogul media și vrea împreună cu echipa sa să construiască un parc de distracții. Acesta va fi plasat în Isle of Wight plasat pe Canalul Mânecii (English Channel) vis a vis de Franța. Pentru acest scop folosește un istoric, angajează pe Martha Cochrane și pe alții. Ideea acestui parc este să atragă turiști bogați top dollar și long yen, fascinați de istoria Angliei. 

Și pentru aceasta ei provoacă o revoltă în această insulă care devină independentă de Marea Britanie, își face un parlament un palat regal în care este adus regele The King și consoarta Queen Denise. Pitman își arogă titlul de Guvernator. Însă Martha și iubitul ei Paul, mai mic de înălțime și mai tânăr fac investigații cu ajutorul jurnalistului Desmond despre vizitele lui Sir Jack la Aunt Maggie, de fapt un bordel. Și așa Martha preia funcția de CEO a firmei Pitman și Sir Jack devine doar un personaj decorativ. Familia regală este la bunul plac al Marthei și este ținut în frâu regele care este cam curvar, În insula transformată într-un imens parc de distracții se reproduc marile evenimente ale istoriei Angliei. Apare Robin Hood și banda sa, Samuel Johnson, și eroii Bătăliei Angliei pe avioane de epocă. Insula se redenumește England, England intră în UE și uzurpează rolul Marii Britanii și cu ajutorul granzilor din UE, Franța, Germania, Italia. 

Marea Britanie își pierde din importanță, se reruralizează, iese din UE. 

Martha Cochrane devine victima unei conspirații puse la cale de Sir Jack, care o destituie din CEO și cu ajutorul trădării iubitului Paul și este alungată. 

În ultima parte a cărții numită Anglia după noua denumire a fostei Marii Britanii, în care Wales, Scoția, și Northern Ireland devin independente, Martha revine acasă la bătrânețe și are parte și duce viața patriarhală a copilăriei. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu