marți, 1 august 2023

The Law of Innocence de MIchael Connelly

Michael Connelly este un autor american de succes. Romanele sale au fost ecranizate în serialele Harry Bosch și Lincoln Lawyer. Acesta este un roman polițist al cărui personaj principal este Mickey Haller - avocatul din Lincoln.

Haller sărbătorea la restaurantul Redwood verdictul NG - non guilty - nevinovat la unul din procesele sale. Avocatul nu mai bea de o perioadă așa că este surprins că atunci când iese dintr-o parcare este oprit de un polițist.  Acesta observă că nu avea plăcuța de identificare și îl pune sa desfacă port bagajul în care se afla cadavrul unui fost client cu relații mafiote. Și așa Haller este arestat și închis pentru omorârea acestui mafiot. 

Începe un proces și el colaborează cu echipa sa compusă din fosta soție 2 Lorna, detectivul Cisco, dar și detectivul Harry Bosch, care aflăm cu surprindere că este frate cu Haller, probabil prin tată.  Este clar că această crimă a fost o înscenare, dar procuratura vrea neapărat să-l acuze de omucidere. Echipa juridică depistează că cel mai probabil cel care i-a înscenat această crimă este un alt mafiot pe care l-a făcut de râs într-un proces. Haller iese pe cauțiune și Harry îl duce la o rafinărie de bio fuel combustibil făcut din resturi animale găsite între unghiile mafiotului ucis. Se pare că individul era implicat cu celălalt mafiot într-o afacere de delapidare cu fonduri guvernamentale. În această afacere este băgat și FBI care vrea să-i pună bețe în roate lui Haller. Haller ia contact cu un fost coleg de celulă cu mafiotul ucis și află unde a stat ultima oară și ce alias folosea,  toate aste înainte procuraturii DA și poliției LAPD. Haller reușește să distrugă toate argumentele și probele acuzării, dar are o mare problemă. Mafiotul care îi înscenase crima fuge la Las Vegas și apoi este descoperit în Arizona făcut bucăți, exact când plănuia să-l aducă în fața justiției. Însă spre surpriza lui este convocat la biroul procurorului SUA și acolo se aflau cei de la FBI care cer ca Haller să fie exonerat de toate acuzațiile, pentru că aceștia erau pe urmele celor care organizaseră delapidările la bio fuel. Inclusiv mafiotul care înscenase fusese omorât pentru că această afacere deranja pe cei care erau în spatele delapidărilor.

Finalul este tensionat pentru că cel care îl omorâse pe mafiotul ascuns la Las Vegas a încercat să-l omoare pe Haller dar este neutralizat de FBI.

Este un roman și cu trimiteri la realități americane. În final în SUA începe pandemia și toată agitația cu măști și lockdown.

Romanul a fost atât de pasionant că am stat până la 2 noaptea să aflu finalul.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu