joi, 10 februarie 2022

Seară Beethoven la Filarmonica Pitești

Radu Ropotan













În această seară programul oferit melomanilor piteșteni a fost aproape în exclusivitate din muzica titanului.

În prima parte am ascultat cele două romanțe ale lui Beethoven pentru vioară și orchestră și Poloneza de concert op. 4 al lui Wieniawski. 


Cele două romanțe au fost cântate în ordine inversă. Romanța pentru vioară și concert în fa major nr. 2, op.50 și apoi Romanța  pentru vioară și concert în sol major nr 1, op. 40.

Solistul acestor trei piese absolut superbe a fost violonistul Radu Ropotan, iar orchestra a fost condusă de dirijorul Mircea Holiartoc.

Romanța în fa major nr. 2, op.50 este una din bijuteriile muzicale scoasă din pana lui Beethoven. Romanța în sol major nr. 1, op.40 este la fel de frumoasă dar, parcă cealaltă are o melancolie care vrăjește.

La fel de frumoasă este și Poloneza lui Wieniawski.  Interpretarea lui Ropotan a fost fără cusur și a primit aplauze meritate.

Radu Ropotan ne-a oferit un bis împreună cu orchestra condusă de Mircea Holiartoc o pisă a unui compozitor argentinian.

Am remarcat că atât violonistul, cât și dirijorul au purtat mască în timpul concertului.


A urmat partea a două a concertului cu Simfonia nr, 2 în re major de Beethoven. Este a doua simfonie a lui Beethoven și a fost dedicată prințului Lichnowski, așa trăiau artiștii, stipendiați de înalta nobilime vieneză. Aș remarca că muzica lui Beethoven este altceva decât simfoniile lui Haydn și Mozart. Suflătorii și timpanele fac mult mai mult zgomot, muzica este imperioasă și dă semnele geniului beethovenian.

A fost o seară foarte reușită!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu