duminică, 20 februarie 2022

Însemnările unui diplomat de altădată - de Contele de Saint Aulaire
















Am completat lectura cărții Marele Război al lui Niall Ferguson cu amintirile Contelui de Saint  Aulaire, ambasadorul Franței în România din 1916.

Contele de Saint Aulaire a fost trimis în România pe fondul eșecului lui Blondel, fostul ambasador care nu a fost capabil să convingă pe Ionel Brătianu să semneze pactul cu Antanta. Contele de Saint Aulaire a reușit acest lucru și s-a comportat pe tot timpul războiului ca un adevărat prieten al României, ba mai român decât mulți români.

Era de origine nobilă din Perigord, diplomat de carieră, un conservator de modă veche extrem de mefient cu cei de stânga, inclusiv cu Clemenceau, primul ministru al Franței. Era împotriva masonilor și în plus a evreilor. Amintirile sale sunt vehement antisemite, pentru că vedea în Revoluția Rusă mâna evreilor. Era și foarte anti rus, vedea comportamentul sub orice critică a trupelor ruse. Contele de Saint Aulaire era foarte bun prieten cu Ionel Brătianu, fiind la Iași un fel de sfetnic al lui. Admira pe Regele Ferdinand și Regina Maria. Acuză pe Woodrow Wilson că declarația sa în 14 puncte ar fi dezavantajat România și ar fi conservat Austro Ungaria. 

A fost un consecvent partizan al intervenției anti sovietice și sprijinirea lui Denikin împotriva lui Lenin și Troțki. De asemenea a sprijinit din toate puterile intervenția românească împotriva revoluției bolșevice maghiare a lui Bela Kun, rău văzută de Aliați. 

Cartea este o mărturie a eroismului armatelor române în condițiile foarte complicate date de Revoluția Rusă, a comportamentului exemplar al monarhilor români.

O carte care arată o perspectivă favorabil românească în condițiile Marelui Război.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu