luni, 21 februarie 2022

Dark Hours de Michael Connelly
















Cum fac de obicei, îmi ofer un intermezzo cu o carte polițistă. Michael Connelly este autorul seriei Bosch cărți care au fost ecranizate. Este povestea unui polițist din Los Angeles. Numele lui clar duce la Hieronymus Bosch. Cred că din motivul că ceea ce se întâmplă în viața lui de polițist duce la tablourile lui Bosch care descrie urâțenia lumii.

În acest roman personajul principal nu mai este Bosch, ci detectiva Renee Ballard. Împreună cu partenera sa sunt de serviciu noaptea de Anul Nou, este trecerea de la 2020 la 2021 și acțiunea se înscrie în realitățile de azi al Americii. Suntem în plină pandemie, s-a petrecut cazul cu George Floyd și polițistul american nu mai reprezintă încredere. În finalul romanului apare și invazia Capitoliului de  către suporterii lui Trump, eveniment incredibil pentru poliția americană. Și cel mia important, a apărut vaccinul anti Covid!

Cele două polițiste sunt în alertă pentru că au avut loc niște violuri asupra unor femei tinere care se petrec la miezul nopții și violatorii au primit porecla Midnight Men - oamenii de la miezul nopții. Dar mai era și sărbătorirea trecerii anului care acolo are loc nu numai cu artificii ci și focuri de armă. Și astfel sunt alertați de moartea unui latino care deținea un atelier de dezasamblat mașini, poreclit Le Chopo, după porecla celebrului traficant El Chapo! El Chopo pregătea un butoi cu bere și lumea intra la el în curte să serbeze trecerea anului. Analiza medicului legist arată că acesta este împușcat în cap. Cu toate că nu era în domeniul ei, Renee începe investigația acestei crime. În același timp Midnight Men mai comit un viol și Renee are o discuție cu victima care întrevede cine ar putea fi acești criminali.

În cercetările ei detectivistice Renee este ajutat de Bosch care era pensionar. Bosch avea o crimă nerezolvată în urmă cu 10 ani în care criminalul folosise același pistol. El Chopo era într-o bandă de interlopi, dar plătise ca să iasă din bandă și să fie lăsat în pace. Pentru asta se împrumutase de 25000$ de la un dentist, care era partener în afacerea lui cu mașini uzate. Renee află de la o informatoare a poliției că cel care facilita împrumuturile era un polițist. Începe cercetările și află că acesta era un fost polițist, aflat la pensie acum. Acesta află de cercetările lui Renee și o atacă acasă unde dormea. Ea reușește să scape și îi articulează o lovitură la mărul lui Adam care îl neutralizează pe atacator, dar acesta se îneacă și nu mai poate respira. La telefon cu un prieten paramedic  reușește să-i facă o traheotomie și fostul polițist își revine. Când vede că este încătușat de patul lui Renee își smulge tubul de respirație și se sinucide. Renee este cercetată de poliție, cam toți îi sunt împotrivă, dar reușește, împreună cu Bosch să anihileze asociația de dentiști cămătari care erau în conexiune cu polițistul corupt.

Pe de altă parte adâncește cercetările privind violatorii. Primește semnale de la o altă tânără că s-ar pregăti un atac. Așa că o înlocuiește pe tânără și așteaptă pe violatori. Îi surprinde și pentru că aceștia reacționează îi împușcă pe amândoi! 

Cazurile sunt rezolvate și Ballard demisionează din poliție pentru a începe o activitate pe cont propriu, împreună cu Bosch. Șeful poliției din Los Angeles o imploră să rămână în poliție și Ballard cere timp de gândire.

Am fost o săptămână la Los Angeles, așa că unele locuri din roman îmi sunt cunoscute: Hollywood și Sunset Boulevard, Santa Monica, Malibu și plajele din Los Angeles. Nu am fost pe dealurile dinspre est care străjuiesc Los Angeles. 

Oricum romanul este o plăcere să-l citești!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu