miercuri, 16 februarie 2022

Magpie Murders



















Pentru că tot am amintit în Alternativa engleză, postat pe celălalt blog am să vă recomand niște filme care confirmă din plin calitatea englezească a serialelor mistery în tradiția Agathei Christie.

Magpie Murders - Crimele coțofenei este un serial în 6 episoade în genul whodunnit - cine-i criminalul?

Povestea se desfășoară pe două planuri. 

Susan Ryeland (Laslie Manville), editor de carte (corect în română: redactor de carte!) așteaptă ca scriitorul de romane mistery Alan Conway (Conleth Hill) să termine ultimul său roman din seria Atticus Pund. Atticus Pund este un detectiv particular care a fost deținut într-un lagăr nazist de exterminare și stabilit în Anglia este detectiv particular. Romanele se desfășoară în Anglia rurală a jumătății anilor 50. Conway scrisese până acum 8 romane de mare succes. Aflată la Târgul de Carte de la Frankfurt, este anunțată că Conway și-a terminat romanul și reîntoarsă acasă începe să-l citească.

Așa că serialul decurge pe două planuri al problemelor lui Susan și a descoperirii crimelor de către Atticus Pund. Atticus Pund află că are cancer în fază terminală. De fapt și Conway autorul este în aceeași situație și decide că este ultimul roman din serie. Conway trăia confortabil într-un manor din Suffolk, jumătate castel, juma palat împreună cu partenerul său gay.  Într-o dimineață este găsit mort căzut din turnul casei sale. Susan sosește la Conway pentru că stupoare! Romanului îi lipsește finalul unde este revelat criminalul. Și ca un detectiv Susan caută să află cine l-a omorât pe Conway. Acesta visase să devină un al doilea Rushdie, dar nu reușise decât să devină un autor de romane polițiste de mare succes. În decursul căutărilor află că titlul romanului îl plagiase după un elev al său la un curs de creative writing, că personajele erau inspirate din cei pe care-i cunoștea, ca de exemplu sora sa. Aceasta găsise un exemplar scos la imprimantă, citise despre un personaj care-i semăna și distrusese copia. 

Susan nu mai găsea nimic, note și alte lucruri care să o lămurească. Mai avea și complicații cu partenerul ei, un profesor de greacă, care fusese coleg cu Conway la o școală și care voia să se reîntoarcă în Creta împreună cu Susan ca să administreze acolo un hotel. În final are o revelație și depistează cine a fost ucigașul lui Conway. 

Între timp acțiunea din realitate și roman se amestecă, pentru că Susan îi cere lui Pund să o ajute să depisteze criminalul lui Conway.

În roman, care se petrecea exact în același manor, femeia de serviciu, care avea un fiu moare căzând pe scări. Ca imediat după aceea stăpânul, un sir este decapitat. Pund fusese abordat de o negresă prietena lui Robert, fiul femeii de serviciu care se împotrivea căsătoriei lor. Pund mai are de rezolvat  și enigma morții lui Sam, frățiorul mai mic al lui Robert, care murise înecat prin1943. Romanul avea loc prin 1954. Pund și colaboratorul său rezolvă crimele și în final Susan are romanul complet și-l poate publica după care se va retrage în Creta. Este o desfășurare tipic englezească, criminalul, de fapt criminalii neputând fi depistați decât în final.















Blue Ice

Pentru ca meniul cinematografic să fie complet mai vă propun un film. Am văzut o serie de filme cu Michael Caine , un actor emblematic englez, cu accentul lui cockney. Filmul Blue Ice este realizat în 1992. Este perioada post comunismului, când Războiul Rece părea istorie. Aceste evenimente au avut repercusiuni asupra sistemelor de apărare și informații care trebuiau recalibrate. Michael Caine se apropia de 60 de ani, dar era încă în formă bună. Filmul se poate încadra în categoria celor de spionaj. 

Harry Anders (Michael Caine) era un fost agent britanic MI6 care fusese desărcinat cu 10 ani în urmă după o acțiune ratată în Cehoslovacia. La un stop Jaguarul său sport este lovit din spate de Mercedesul condus de frumoasa Stacy Mansdorf (Sean Young). Ea se dovedește a fi soția ambasadorului american la Londra. Între cei doi pornește o înfocată relație amor. Stacy îl implică pe Harry în căutarea unui fost iubit al  ei. Totul degenerează în niște morți ciudate, moare și un polițist, prieten la lui Harry. Apare și sir Hector, magistrul de spionaj al lui Harry. Totul se dovedește a fi o afacere cu arme pe care cei care părăsiseră serviciile secrete o punea la cale ilegal. Acțiune foarte bine condusă și film care se urmărește cu sufletul la gură.

Mai recomand două filme franțuzești pe care le-am văzut pe situl de pe care am vizionat acest film. 

Primul este o dramă din 1978, Un femme a sa fenetre. Este o melodramă care începe în Grecia în 1936 având-o eroină pe superba Romy Schneider, contesă italiană care se îndrăgostește de un activist comunist grec. Începe războiul și contesa dispare prin lagăre, rămânând fiica ei recuperată de unul din pretendenții contesei, interpretat de Philippe Noiret. Finalul este cu fiica ajuns la maturitate în 1967 când află destinele părinților ei. 

Un alt film francez, tot dramă, dar și cu corupție este La Part de feu cu Michel Piccoli, Claudia Cardinale și Jacques Perrin, un menage a trois cu un mare constructor, soția lui și colaboratorul său apropiat. 


Un comentariu: