joi, 24 februarie 2022

Festivalul sud corean la Filarmonica Pitești

Soprana Yu Soyung














Inter arma silent musae 

Încep cu acest moto pentru că în această zi nefericită zi de 24 februarie 2022 muzica a continuat chiar dacă în nefericita Ucraină se aud armele războiului. Întâmplarea face ca invitații de azi să fie din Coreea de Sud, țară distrusă de un război pornit la începutul anilor 50 de un descreierat comunist sprijinit de ruși, care a renăscut și azi este o putere mondială, inclusiv în muzică și arte. 

Invitații de azi presupun, după spusele unui prieten prezent și ieri când a început acest festival sunt tinere studente la o academie de muzică din Coreea de Sud. 

Dirijorul orchestrei Filarmonicii Pitești a fost un invitat din Bulgaria, Ivan Iliev.

Programul a debutat cu Exultante, jubilante de Mozart, susținută de soprana Yu Soyung acompaniată de orchestra condusă de Ivan Iliev.

Minyoung Lee

A urmat Concertul pentru pian și orchestră de Grieg. Acest concert îl asociez mereu cu concertul pentru pian al lui Ceaikovski, fiind similarități în debutul solemn imperial al concertului, muzica nordului!

Interesant că acest concert a fost împărțit în două părți interpretate de două tinere pianiste.

Jisun Kim

Partea I și a II a a fost interpretată de tânăra pianistă Minoyung Lee acompaniată de orchestra condusă de Ivan Iliev. Pianista Minoyung Lee a interpretat cu dăruire și talent.

Ultima parte a concertului a  fost interpretată de pianista Jisun Kim, parte mult mai melancolică și ambele pianiste au fost puternic aplaudate.

A urmat din nou soprana Yu Soyung cu Muzica e viața mea de George Grigoriu.

Jaehee Kim

A urmat partea I din Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 în do minor op. 18 de Rahmaninov.  De data aceasta a fost la pian profesoara acestor tinere pianiste, doamna Jaehee Kim. Concertul a fost unul din marile succese al marelui pianist compozitor. Lumea a aplaudat cu însuflețire.

Finalul concertului a fost făcut de soprana Yu Soyung care ne-a interpretat aria Heija in den Bergen din  opereta Silvia de Kalman.


Melomanii au uitat un pic de nenorocirile care nu le furnizează realitatea.


Un comentariu: