marți, 4 septembrie 2018

Tom Clancy's Jack Ryan - un nou serial

Jack Ryan este un personaj din romanele thriller ale lui Tom Clancy. 
După acest cărţile acestui romancier s-au făcut mai multe filme. Unul din cei mai cunoscuţi Jack Ryan a fost actorul Harisson Ford.

Iată că acum Jack Ryan revine ca serial difuzat de Amazon. 

Actorul care îl impersonează (folosesc acest anglicism pe care dex nu-l permite! probabil că nu exprimă chiar ce cred eu, adică a juca un rol artistic?) pe Ryan este acum John Krasinsky. Acesta este la origini polono-irlandez şi este un tânăr sportiv şi frumos solicitat mai ales în seriale. 

Noul Jack Ryan este un tip sportiv, practică canotajul pe Potomac, a absolvit Boston College, merge cu bicicleta la serviciu. Este angajatul CIA pe probleme de natură financiară. 

El împreună cu noul boss al echipei CIA, afro americanul James Greer (Wendell Pierce) sunt pe urmele unui nou Osama Bin Laden.
Acesta se numeşte Suleiman (Ali Suliman) este născut în Valea Bekaa, emigrat în Franţa împreună cu fratele său, supravieţuitori dintr-un bombardament israelian. Suleiman intră la puşcărie apărându-şi fratele. Acolo Suleiman descoperă adevărata credinţă, fundamentalismul islamic terorist.
De fapt asta este marea problemă a puşcăriilor franco belgiene, unde nişte nenorociţi transformă musulmani infractori în terorişti. 

Suleiman atacă cu gaze de luptă în Paris într-o biserică şi mor 300 de oameni, trimitere la atentatele pariziene reale. 

Ryan şi Greer (care paradoxal este musulman!) încep urmărirea teroristului mergând în Yemen, apoi la Paris în Franţa  ca să-l anihileze. 

Soţia lui Suleiman, Hanin fuge îngrozită de activităţile soţului cu cele două fete, fiul rămânând cu tatăl.  
Ea ajunge pe coasta Mării Mediterane în speranţa ajungerii în Europa. După aventuri extrem de tensionate, Ryan şi Greer o recuperează şi o aduc în SUA, în schimbul dezvăluirii locului unde se află Suleiman.
Cred că aici este cea mai tragică secvenţă este cea a emigrării ilegale din Turcia spre Europa. Pare  că este inspirată din tragismul situaţiei miilor de sirieni fugiţi, alungaţi de criminalul Assad sprijinit de javra de Putin.
Când vezi astfel de imagini încep să ai dubii privindu-i pe emigranţii disperaţi. Pentru că ţările arabe bogate nu prea admit emigranţi şi ei fug spre Europa.

Suleiman plănuieşte o acţiune teroristă în America zădărnicită în ultimă instanţă de Ryan. 

În plus se desfăşoară şi o afacere amoroasă între Ryan şi doctoriţa Cathy Muller (Abbie Cornish - australiancă!) expertă în infecţioase tip Ebola care află în cursul acţiunii că Ryan este omul CIA, nu de la State Departament cum o minţise Jack!

Ryan îl recuperează şi pe Samir, fiul lui Hanin rămas cu tatăl teroristul Suleiman şi-l dă mamei, Hanin, dar în amintire rămâne Afganistanul, unde Ryan aflat în corpul Marines luase într-un elicopter un puştan care era de fapt sinucigaş şi care doboară elicopterul cu o grenadă. Ăsta era coşmarul lui Ryan, o faptă bună răsplătită în acest mod monstruos. 

Un serial plin de suspans, care declanşează adrenalina în spectator, mărturisesc că ieri pe baltă am urmărit pe telefon unul dintre episoade, întrerupt de peştele cel mare hahaha......
Este bine cotat în IMDB, cu toate că unii răutăcişti (sic!) spun că este o copie după Homeland (de care află că la anu' o să fie ultima lui serie!).


Acest serial promiţător va fi reluat în 2019! Deci abia aştept nouă serie….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu