sâmbătă, 1 septembrie 2018

The Making of the Slavs: History and Archeology of the Lower Danube de Florin Curta

Această carte mi-a fost recomandată de un prieten, pentru că eu am înţeles din primul volum de istorie bizantină a lui Nicolae Bănescu că înlocuirea grecilor cu slavi în spaţiul Greciei este legenda unui istoric german.

Surpriza pentru mine este că această carte este de tipul academic, este de fapt de analiză arheologică comparată şi de analiză a surselor istorice privindu-i pe slavi. 
Aşa că am trecut peste consideraţiile privind etnicitate, arheologia privindu-i pe slavi mai ales pe teritoriul actual al României de azi.  

Carte nu lămureşte de unde au venit slavii!

Anumite surse istorice dau leagănul slavilor pe malul Balticii în Lacurile Mazuriene şi mlaştinile Pripetului.
Aşa că această carte face trimiteri la obiecte de podoabă din zona baltică găsite pe teritoriul ocupat de slavi începând cu secolul VI-VII în nordul Dunării pe teritoriul actual al României.

Prima forma statală a slavilor se întâmplă pe teritoriul Cehiei şi Germaniei de sud de azi, în secolul VII, stat condus de un negustor franc numit Samo, slavii fiind cunoscuţi sub numele de venzi. 

Dar slavii de la Dunăre sunt amintiţi în primul rând de cronicarul lui Justinian, Procopius din Cezarea şi el numeşte aceşti războinicii puşi pe pradă ca Sclavini sau Anţi. Ei erau asociaţi cu Avarii, popor turcic conduşi de hani, care îi supun pe slavi. 

Justinian ca să blocheze aceste expediţii de jaf ale slavilor venind din nordul Dunării, construieşte un sistem de forturi care încep din malul sudic al Dunării continuă cu castele pe zona munşţilor Balcani şi apoi în apropiere de Constantinopole.

Slavii fac expediţii de jaf în Balcani şi apoi pe teritoriul Greciei, ajung să se stabilească în împrejurimile Salonicului şi asediază Constantinopole.

Nu rezultă că au înlocuit populaţia greacă, dar s-au stabilit în Macedonia, macedonenii autentici romanizându-se sub numele de aromâni. 

Cel mai interesant pentru noi este că în opinia lui Florin Curta influenţa limbii slave este marginală în limbile celorlalte etnii din Balcani, greci, albanezi şi interesant, inclusiv în română! 

Ca un istoric academic care este extrem prudent concluziile sale nu sunt definitive!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu