joi, 27 septembrie 2018

Toamna muzicală piteşteană - Dirijorul Alexandru Ganea

Corina Răducanu, Eugen Dumitrescu, Alexandru Ganea şi orchestra
În această seară am avut un program mai variat. 

Concertul a debutat cu Uvertura la Don Giovanni în interpretarea orchestrei Filarmonicii Piteşti condusă de dirijorul Alexandru Ganea. Este muzica lui Mozart foarte antrenantă care anunţă desfăşurarea operei. 

A urmat apoi Concertul pentru pian la 4 mâini şi orchestră de Leopold Kozeluch. Kozeluch este un compozitor de origine cehă care a fost contemporan cu Mozart şi Haydn în perioada debutului clasicismului vienez. Beethoven avea o opinie cam proastă de spre Kozeluch. Dar asta este între compozitori. Kozeluch a gravitat în jurul curţii imperiale vieneză. 
Această compoziţie are sonorităţile cunoscute de la Haydn şi Mozart. Solişti au fost Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu un cuplu pe scenă dar şi în viaţă. Orchestra condusă de Alexandru Ganea a acompaniat o muzică plăcută şi frumoasă.

Cei doi pianişti au interpretat la bis o piesă interesantă a cărui titlu doar Alora, care stă în primul rând l-a a auzit: Dimineaţă de iarnă la Istanbul de Fazil Say. Noni N. o prietenă şi cu un auz muzical deosebit mi-a spus că era sigură că este ceva din Levant, într-adevăr sunt sonorităţi balcanice, care sunt comune şi în muzica românească.
Este o muzică nouă, Say este un important pianist turc adversar hotărât al lui Erdogan şi l-am audiat la Festivalul Enescu. 

În a doua parte a concertului Alexandru Ganea şi orchestra Filarmonicii Piteşti au dat un test de măiestrie şi dificultate. S-a cântat Simfonia a 6-a de Ceaikovski. 
Această ultimă simfonie este şi testamentul muzical al lui Ceaikovski. După prima audiţie a simfoniei dirijată de compozitor la Sankt Petersburg, la scurt timp a decedat. 

Numele simfoniei este o discuţie, numele la dat fratele lui Piotr Ceaikovski, Modest, Patetica. Discuţia despre denumire comportă o analiză, în ruseşte înseamnă pasionat, afectiv şi nu ca în engleză unde înţelesul ar fi mai apropiat de solemn, care stârneşte mila.
În limba română nu ar fi o dificultate, a fost folosit de scriitorul român în sensul din limba rusă, chiar dacă există şi expresia: nu mai fi atât de patetic!

Revenind la muzică este cum spune titlul tristă, pasională, plină de afectivitate, partea a treia este într-un ritm crescător de marş cu un pseudo final. 

Orchestra condusă de Alexandru Ganea a dat o bună interpretare a muzicii lui Ceaikovski unul din compozitorii mei preferaţi. 


O seară muzicală încântătoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu