joi, 10 mai 2018

Jurnal de joi de 10 Mai

Astăzi este 10 Mai, Ziua Independenţei României, ziua Naţională a României, timp de 70 de ani din 1978 până în 1948.
Azi se fac 140 de ani de sărbătorirea acestei zile. Azi, această sărbătoare poartă doar numele de Ziua Regalităţii. Pentru că pe 10 Mai 1866 a fost înscăunat domnitor al României Carol I, pentru că pe 10 Mai 1877 Prinţul Carol I a declarat Independenţa de Stat a României şi pentru că pe 10 Mai 1881 a fost înscăunat ca prim Rege al României. Istoricul Neagu Djuvara milita să revenim la 10 Mai ca Zi Naţională! Şi are perfectă dreptate având în vedere importanţa acestei zile pentru România, pentru români şi mai ales pentru faptul că este primăvară, anul acesta putem spune că este chiar vară! Sărbătorile naţionale în ţări europene cu climă ca a noastră trebuie să fie când este cald, ca lumea să se bucure, să iasă la iarbă verde, să mănânce crenvurşti şi mici, să facă defilări, şi cu armată pentru că este o sărbătoare militară, spre deosebire de 1 Decembrie, când ardelenii civili au declarat unirea cu Ţara!

Mă bucur pentru că la începutul acestei săptămâni am primit o veste plăcută, am fost premiat de România Muzical. George Enescu, tizul meu mi-a purtat noroc şi voi primi un CD de muzică. Am mai primit un premiu de la ei, dar era un bilet de concert şi nu prea pot să ajung la Ateneu, aşa oricând!

Sunt extrem de iritat de mai mulţi jurnalişti. 
CTP se pricepe la toate, poate să părerească despre tenis, despre actualităţi politice, dar despre chestiuni controversate precum cine a colaborat sau nu cu securitatea, chiar că n-are nicio relevanţă. El care înjura în 1990 pe toţi cei care nu iubeau FSN şi lăuda porcăriile politice de atunci îl interzic moral. 

Pe de altă parte Alina Mungiu Pipiddi a devenit un caz, peste două oceane tot se îngrijorează de efectele presiunilor Opoziţiei care-l face în fel şi chip  pe bietul Dragnea. Acest individ este expresia cea mai joasă a ciocoismului nesimţit, care vorbeşte despre familia tradiţională ca divorţat, care trăieşte a doua tinereţe alături de o jună de vârsta fiicei!

Nici anumite obsesii ale lui Cristian Pârvulescu nu mă conving. El are ce are cu singura opoziţie politică din  Parlament cu PNL, cam fără argumente şi dând apă la moară rebuturilor publice să combată o opoziţia, la fel ca în anii lui Băsescu, când PDL făcea tot ce voia, fără să ţină cont şi de altera pars!

Azi a fost o zi cam ploioasă. Dar sper să se confirme zisa:" Dacă plouă-n mai/ o s-avem mălai!".

Lectura Dilemei vechi mi-a revelat un articol al Adinei Popescu, care crede că Bucureşti nu este Voluntari,  unde doamna primar îşi are domiciliu. Iubesc oraşul Bucureşti, unde timp de 5 ani mi-am făcut studiile, unde am lucrat şi locuit un an unde vin cvasi săptămânal şi mă bucur că este un oraş dinamic. Ar fi meritat un alt primar, ca Oprescu, oborean şi bucureştean get-beget!

Dosarul a fost dedicat lui Mircea Horia Simionescu,MHS, scriitor român important. Ştiu că primul lui volum, Dicţionarul Onomastic făcea amuzamentul colegilor de la Filologie, pentru că-i miştocărea pe unii dintre profesorii obtuzi şi tâmpiţi de acolo. Nu pot să nu neg că şi la mine în Politehnică erau astfel de impostori, care m-au amărât.

De fapt nervii cei mai mari în această săptămână mi-a fost provocat de fenomenul pluvial de luni în Piteşti, a plouat cu găleata şi s-a inundat oraşul de la pâraiele de pe dealurile aferente.
Cel mai afectat a fost centru oraşului. Insula de conexiuni electrice a zonei ultracentrale a fost fără alimentare electrică mai mult de 5 ore.
Asta a inclus şi Casa Albă, adică Consiliul Judeţean şi Prefectura. Dacă se întâmpla o catastrofă şi această importantă clădirea era fără curent?
Iresponsabilitatea CEZ este fără discuţie, trebuie luate măsuri! Am scris pe Facebook şi Consiliului Judeţean Argeş  şi Primăriei Piteşti, dar şi CEZ. Ăştia au avut obrăznicia să răspundă cu o minciună că au repus rapid alimentarea. Este o schemă proastă electrică cu un  subsol inundabil în serie şi care a produs accidentul. 

Ieri am profitat de 9 Mai Ziua Europei şi l-am abordat pe vicepreşedintele Mânzână şi pe prefectul Dragnea (Emilian , nu Liviu!) să facă demersuri să se ia măsuri!

Să vedem! 


Plec la concertul de la Filarmonica Piteşti unde se va intona Imnul Regal!

PS 
Peter mi-a atras atenţia că am omis un eveniment trist, pentru care îmi fac mea culpa.

La sfârşitul săptămânii s-a dus la Dumnezeu, sunt sigur de asta, cea care a salvat onoarea românilor în zilele sinistre ale dictaturii comuniste, Doamna Doina Cornea!

Glasul ei a spart Cortina de Fier şi a arătat că nu sunte, un popor vegetal cu  a mai spus o altă poetă, Ana Blandiana.

Din păcate mulţi dintre noi nu am onorat-o suficient pe cea care şi-a învins frica şi a sfidat dictatura. 

Dumnezeu să o odihnească!

3 comentarii:

  1. Ziua corectă a independenței României este 9 Mai 1877; în trecutul îndepărtat s-a făcut o decalare de o zi din slugărnicie tipică românilor ca să coincidă cu intrarea în țară a lui Carol I - desigur o mistificare penibilă. Celor ne- sau dezinformați le recomand să meargă la Arhiva Buletinului Oficial (undeva pe Șoseaua Panduri) unde vor putea citi documentul original; presupun că se poate găsi și on-line.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe 9 mai 1877 a existat o interpelare adresată lui Mihai Kogălniceanu care a spus că da suntem independenţi.
    Conform uzanţelor declaraţii de importanţă naţională le facea capul statului român, în acest caz Prinţul Carol I, suveranul României, sau în alte cazuri Primul Ministru, care era atunci I. C. Brătianu.
    De asemenea este adevărat că data era importantă pentru Carol I, marcând înscăunarea lui în 1866.
    De exemplu Tratatul secret cu Austro Ungaria şi Germania era cunoscut de noul prim ministru doar după ce forma guvernul, până atunci noul demnitar nu ştia de acest tratat extrem de secret pentru că aflat de public ar fi creat mari probleme din motive naţionale. Tratatul a fost considerat ca util României, căci până atunci era în carantină pentru economie şi exporturile sale spre Vest ale României de atunci.
    10 Mai este o sărbătoare care impune defilarea armatei că este strâns legată de Răăzboiul de Independenţă, pentru că independenţa s-a obţinut pe câmpul de bătaie.
    Spre diferenţă sărbătoarea de 1 Decembrie este exclusiv civilă, pentru că atunci reprezentanţii naţiunii române au declarat la Alba Iulia Unirea cu România.
    Maniu chiar a insistat ca trupele române să nu intre în Transilvania până la Adunarea de la Alba Iulia, exact din motivul unor interpretări tendenţioase, cum au făcut apoi ungurii, pe care ulterior i-am scăpat atunci în 1919 de comunism prin operaţiuni militare.
    Comuniştii de la care tu îţi alimentezi nostalgiile mutaseră serbarea de 10 Mai pe 1 Mai, când se ieşea la iarbă verde la crenvurşti şi bere!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nostalgiile sunt doar documente oficiale valabile și în 1877; repet,se pot citi. Iar ziua de 1 mai creată parcă în 1904 ca sărbătoare internațională a muncitorilor (dar cunoscută fiind de mult timp prin anume tradiții creștine ba chiar precreștine în Europa) nu are nici o legătură cu 10 mai.

      Ștergere