joi, 24 mai 2018

Ultimul jurnal de joi

De ce ultimul?
Pentru că aceste jurnale era ocazionate de naveta mea la Bucureşti la cursul de la Politehnică care se petrece joia.  Acum se încheie semestrul şi naveta mea. Mai rămâne vinerea viitoare pe 1 iunie când o să am examen cu masteranzii de anul I la Inginerie Nucleară.

Obişnuiam să-mi cafeaua de la Starbucks dar din 12 iunie se pare că să pornească aceeaşi cafenea şi la Piteşti.

Azi ziua de 24 mai a corespuns cu ziua în care PNL îşi aniversează înfiinţarea în 1875. Sunt deci 143 de ani de când în România există acest partid chiar dacă prin 1947-1948 s-a desfiinţat. El a reapărut în 1990 şi este continuatorul partidului domnita de familia Brătianu care îşi are la fieful la Florica pe deal lângă Piteşti. Anual liberalii se întâlnesc aici îi comemorează pe cei doi giganţi tată şi fiu ctitori ai României moderne şi ai României Mari, I.C. Brătianu şi Ionel I. C Brătianu.

Am înţeles că şi azi a fost prezent preşedintele PNL, Ludovic Orban şi alţi lideri liberali. Suntem într-un moment important cu PNL. Ludovic Orban prin denunţul său penal a făcut valuri în politica românească dar şi în PNL. Contat cu surprindere pe Ludovic Orban faţă cu reacţiunea, internă şi externă partidului. Iniţiativa sa a stârnit isteria lui Dragnea şi a lui Tăriceanu, dar şi reacţii în partid care au dezavuat această iniţiativă personală a lui Orban. Totul s-a lămurit însă la şedinţa de marţi a conducerii partidului când o majoritate zdrobitoare de 23 de lideri au votat în sprijinul lui Orban, trei au fost împotrivă şi doi s-au abţinut. Unul contra este cunoscut un anume Iulian Dumitrescu, recunoscut combinagiu de Prahova cu mafioţii  pesedişti de acolo, apoi Gheorghe Tinel cu nostalgiile lui băsiste şi Marian Petrache de la Ilfov cu agenda lui cam neclară. Iniţiativa votului nu a fost a lui Orban ceea ce dovedeşte că finalmente s-au lămurit ce lovitură de imagine este această iniţiativă care poate relansa partidul şi-l situează clar contra PSD!
Un jurnalist pune ieşirea nervoasă a lui Dragnea pe faptul că acesta plănuia (idiotul!) să-l acuze de trădare la eventuala suspendare a preşedintelui Iohannis, şi iată-l pe Dragnea trădător! Trădare, dar s-o ştim şi noi! cum zicea cu dichis Nenea Iancu! 

Citesc pe surse că Iohannis a fost huiduit în vizita sa la Mioveni, cam aşa sună titlul, dar aşa sunt titlurile în pe surse, cam cu miros de fake, de fapt fusese un individ care a şi fost preluat de forţele de ordine. Alo! Cei care se ocupă de huiduit preşedintele, măcar angajaţi mai mulţi, sau nu prea sunt amatori?

Din Dilema veche şi din România Literară toţi îl evocă pe marele regizor Lucian Pintilie care a trecut la cei drepţi. Spre deosebire de Marina Constantinescu eu am avut norocul să văd D'ale Carnavalului, care s-a transformat apoi sub imaginaţia aceluiaşi regizor în De ce trag Clopotele Mitică, film făcut prin 1980 dar interzis 10 ani şi dat pe ecrane după 1989.  Ştiu că viziunea sa extrem de pesimistă m-a cam şocat, mai ales scena cu cântatul lui Deşteaptă-te române, a unei atmosfere mizerabiliste de mahala îngropată în noroi, dar în contextul comunist era potrivită.

Dosarul este dedicat intimităţii şi aflăm de la istoricul Ofrim că multe din chestiile care priveau necesităţile fiziologice urât mirositoare erau publice, regii stăteau pe oala de noapte în loc de tron. 


Mă voi revedea cu studenţii vineri pe 1 iunie la examen.




Un comentariu:

  1. Bravo, bravo cu studentii iti folosesti constructiv mintea.
    JH a fost apostrofat de un cetetean neturmentat(am vazut inregistrarea, tu erai in tren), deh voce din popor. By the way , la mitingurile naroade has tag unde se sprijineau portocalele, niciun demonstrant nu a fost inhatat(desi meritau multi). Si nu a fost inhatat ca i a tulburat digestia presedintelui tau, ci a fost condus reglementar pentru a fi (sau nu ) amendat.

    RăspundețiȘtergere