joi, 24 mai 2018

Concert aniversar al Filarmonicii Piteşti

Răzvan Stoica
În această seară Filarmonica şi-a aniversat 11 ani de existenţă cu un concert aniversar.

Orchestra a fost în această seară condus de dirijorul ei permanent Tiberiu Oprea. Invitaţii speciali au fost violonistul Răzvan Stoica şi sora lui pianista Andreea Stoica. 

S-a cântat în exclusivitate muzică românească.

Concertul de astă seară a debutat cu un Suita românească pentru vioară solo de Vasile Filip, avându-l solist pe Răzvan Stoica. 
După aceea Răzvan Stoica ne-a oferit Balada lui Ciprian Porumbescu  şi apoi Hora Mărţişorului de Grigoraş Dinicu în acompaniamentul orchestrei conduse de Tiberiu Oprea.
Andreea Stoica 
În finalul primei părţi a fost invitată Andreea Stoica pentru a interpreta parte solistică a Momentului muzical pentru pian şi orchestră de Nicolae Kirculescu care este şi tema muzicală celebră a Teleenciclopediei

Fraţii Stoica ne-au oferit un bis împreună interpretând o piesă de Piazzola, foarte la modă acum.

În partea a doua a concertului au fost interpretată în interpretarea orchestrei conduse de dirijorul Tiberiu Oprea Rapsodia Română pentru orchestră de Ciprian Porumbescu, a doua piesă din acest concert. Ciprian Porumbescu este primul nostru compozitor important de etnie română. Şi el a avut un nume cu rezonanţă poloneză la naştere dar tatăl său era etnic român şi şi-ai schimbat numele în Porumbescu. Din păcate s-a stins la o vârstă foarte tânără, la numai 29 de ani. 
 În final orchestra şi dirijorul ei ne-a oferit Suita Simfonică Mihai Viteazul de Tiberiu Olah. Este muzica superbă dedicată eroului legendar al românilor din filmul Mihai Viteazul. 
Orchestra
Şi acum aş face câteva observaţii asupra personajului Mihai Viteazu, Observ că după agitaţia naţional comunistă, au apărut revizionişti privind acest erou legendar şi important al românilor. I se contestă de fapt că nu avea resorturile naţionale de secol XIX. Şi ce dacă? El a fost un prinţ renascentist cu un proiect pe baza căruia s-a constituit în secolul afirmărilor naţionale ideea României Mari.  Şi filmul reuşit al lui Sergiu Nicolaescu şi muzica lui Olah îl evocă pe acest erou legendar. 
Răzvan Stoica, Andreea Stoica şi cu mine
Şi acum aş face observaţia că un contemporan la fel de legendar, un erou ceh din Războiul de 30 de Ani, chiar dacă cu nume german Wallenstein, contemporan cu Mihai Viteazul a avut aceiaşi soartă. Ambii au fost  străluciţi generali imperiali, ambii au fost asasinaţi. Wallenstein pentru că îşi dorea să devină rege al Cehiei şi asta contravenea intereselor imperiale. Wallenstein este o dramă celebră de Schiller şi Smetana i-a dedicat Poemul Simfonic Tabăra lui Wallenstein. Acest erou a fost evocat de artiştii romantici la fel cum l-a evocat în aceeaşi epocă şi Bălcescu în aceeaşi perioadă. Pentru fiecare naţiune, popor sunt mituri fondatoare, care pot fi sau nu exact adevărate. 

Concertul a fost reuşit şi spectatorii au aplaudat entuziast.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu