luni, 28 mai 2018

Psihologia poporului român de Daniel David

Psihologia poporului român - profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv experimentală este o carte despre psihologia poporului român scrisă de un specialist psihologul clujean Daniel David, actualmente prorector al UBB Cluj. 

Această carte care m-a interesat am terminat de citit după un interval moderat de lungă. Este de fapt o carte tehnică scrisă de specialist şi în parte accesibilă publicului larg.  Capitolul V, capitol final al cărţii trage concluziile care sunt de interes public. 
Cum suntem? Cum credem că suntem? Cum cred alţii că suntem? Acestea sunt întrebările pe care şi le-a pus autorul şi demersurile sale se bazează pe analize ştiinţifice. David ne compară cu americanii, cu cei din Europa de Vest şi mai ales cu etnicii maghiari din România şi cu vecinii maghiari din Ungaria.

Aici este cel mai interesant este faţă de maghiari. Suntem clar mai conservatori şi mai intoleranţi decât ei, mai mefienţi faţă de străini. Paradoxal cu aceste caracteristici noi suntem toleranţi faţă de minorităţi şi David subliniază diferenţa situaţiei complet diferite a maghiarilor din România faţă de cei din Slovacia, Serbia, sau din Ukraina subcarpatică. Dovada cea mai peremptorie este preşedintele sas al României Klaus Iohannis. Pe când din păcate Ungaria alege pe xenofobul Viktor Orban!

Pe de altă parte etnicii maghiari au caracteristici mai apropiate de vecinii români decât maghiarii din Ungaria ca rezultat la traiului în comun în Transilvania. Noi îi vedem mai muncitori, ei mai patrioţi şi mai religioşi. 

În momentul în care se face rezumatul final al cercetărilor constat că concluziile lui Daniel David corespund cu cercetările lui Constantin Rădulescu-Motru, ale lui Drăghicescu.

Cu neplăcere am constata că la români coeficientul de inteligenţă de 91 este sub al vecinilor cu excepţia sârbilor. Am înţeles că este o evaluare mai complexă şi este legată de nivelul scăzut de educaţie al populaţiei României mai ales în privinţa unei comunităţi.

Deci cum suntem? păi tradiţionalişti, colectivişti, egoişti, gregari, adică cu spirit de turmă. Ne mobilizăm să muncim, dar nu respectăm regulile, suntem şoferi proşti şi agresivi, testat pe propria mea piele. Dar analizaţi, avem dorinţa de a învăţa şi perfecţiona. Credem că suntem ospitalieri, dar experienţa noastră de turism de după Revoluţie arată cu grecii, turcii sunt gazde superioare nouă. 

Pe de ală parte avem frustrări negative pentru semenii noştri, dar susţinem şi complexele de superioritate în momentul în care ne lăudăm cu olimpicii, neţinând cont de educaţia precară generală.

Finalmente am detectat o frustrare a profesorului David el ar vrea că românii să evolueze în sens pozitiv. Pentru asta este necesară îmbunătăţirea educaţiei care să îmbunătăţească calitatea psihologică a românilor. 


Carte era necesară şi poate fi citită şi de nespecialişti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu