luni, 14 mai 2018

Siluete din famili Brătianu de Nicolae Pillat

Această cărticică a fost scrisă de Nicolae Pillat,fratele mai mic al lui Ion Pillat, importantul poet interbelic. 
Frații Pillat şi sora lor sunt copiii familiei Pillat, Nicolae Pillat, mare proprietar de mii de hectare, din nordul Moldovei, în jurul localității Miorcani, de pe malul Prutului, important militant, deputat liberal şi soţia lui Măriuţa, născută Brătianu. Măriuţa Brătianu este fiica lui I. C. Brătianu, cel care alături de Regele Carol I sunt fondatorii României moderne. 
 I. C. Brătianu a avut trei băieţi Ionel I. C. Brătianu, Constantin Dinu Brătianu şi Vintilă Brătianu, toţi şefi ai Partidului Naţional Liberal în perioada interbelică. Dinu, care a fost arestat prin 1947 de către comunişti, a murit la Sighet împreună cu nepotul său Gheorghe Brătianu, fiul lui Ionel I. C. Brătianu, probabil cel mai important istoric român.

I. C. Brătianu a avut şi mai multe fiice, prima fiind Florica, care a murit la doi ani şi tatăl neconsolat a dat numele ei aşezării din jurul conacului Brătienilor. Este adevărul istoric nu scârboasa invenţie a comuniştilor! a avut şi alte 5 fiice, pe Sabină măritata Cantacuzino, apoi Măriuţa, măritată Pillat. 

Măriuţa este mama copiilor Pillat şi ei au crescut în principal la conacul de la Florica cunoscând toată dinastia faimoasă a Brătienilor.

După cum reiese din carte, Nicolae şi-a cam invidiat fratele pentru calităţile literare, încercând şi el în domeniul prozei. Cei doi fraţi Pillat şi-au făcut studiile la Paris. Fratele cel mare la Liceul Henri IV, iar Nicolae la Ecole Alsacienne. Era fiul preferat al tatălui său, când a picat bacalaureatul, tatăl i-a dăruit un ceas de aur. 
Nicolae s-a născut în 1894, a studiat Dreptul al Paris, s-a căsătorit cu o pariziană, Yvonne şi astfel a evitat soarta celorlalte rude, inclusiv a nepotului Dinu Pillat, intrat în puşcărie în Lotul Noica în 1958. 

Nicolae descrie o copilărie fericită, fără probleme pe domeniul de la Florica ce îmi este şi mie familiar acum. I-a cunoscut pe cei trei unchi Brătieni. Norocul lui Ionel şi al lui Vintilă este că au murit în 1927 şi respectiv în 1930 şi nu au ajuns în puşcăriile comuniste. 

Nicolae se ocupa de confortul unchilor săi la Paris atunci când aceştia poposeau în capitala Franţei, care şi-a păstrat o întâietate internaţională în interbelic. La începutul fiecărui capitol sunt poze cu ruda în chestiune şi la capătul fiecărui capitol autorul reproduce scrisori ale rudelor. 

Familia Brătianu şi rudele Pillat, Nicolae Dorobanţu, Cantacuzino duceau o viaţă îndestulată de mari burghezi şi moşieri, cu mese îndestulate.

Este totuşi o diferenţă când citeşti ce mânca ţăranul român în aceleaşi vremuri, lucru care ar umple de invidie pe vegetarienii şi veganii de azi. 

Evocat de alţii Nicolae Pillat rămâne un domn care-şi vizita rudele rămase în România comunistă, lăsând impresia unui gentilom desăvârşit din alte vremuri. 

Un document despre cea mai importantă familie de oameni politici şi de stat pe care i-a avut România.


:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu