joi, 17 mai 2018

Jurnal de joi cu măceşi şi maci înfloriti

Azi dimineaţa pe la 10 vremea era deja ploioasă şi din fuga trenului se vedeau toate tufele de măceşi cum au înflorit cu floricele albe şi roz, sunt o grămadă până la Găieşti. Din când în când se iţeau şi tufe de maci roşii.

Voiam să povestesc de agenda politică săptămânală, dar azi a explodat o ştire care a băgat A3 în fibrilaţie şi pe pesedişti i-a dus spre infarct.
Posibila încriminare a doamnei prim ministru Dăncilă, pentru chestiuni ce privesc siguranţa naţională privind iniţiativele legate de mutarea ambasadei la Ierusalim.
Mă gândesc la această mămăiţă care habar n-are pe ce lume se află.
Ea care nu înţelege aproape nimic din ce se întâmplă în jurul ei, are mari probleme să citească un text, face orori gramaticale în limba română (teribil pentru o fostă profesoară!) să se pomenească acuzată de trădarea intereselor naţionale?
Tâmpitul cu mutră de fante mafiot de Turnu Măgurele, Liviu Dragnea a băgat-o în tot rahatul pe această doamnă care sugea şi ea liniştită beneficiile de europarlamentar. În locul ei este acum o fufă din Argeş, care a fost obligată să angajeze pe post de consilieri nişte neica nimeni, să ciugulească şi ei ceva pe la Brucseles!
Apropo' de mafioţi, preşedintele Iohannis i-a atras elegant atenţia că se uită prea mult la filme cu mafioţi, în loc să-i spună să se uite în oglindă. 

Din nou am făcut lectura la cam 50% din Dilema veche pe drumul spre Bucureşti.

Citesc cu mare plăcere micile crochiuri ale Adinei Popescu. În acest număr evocă cu mare sensibilitate amintiri cu tatăl ei, Anton cu care sunt congener, cu excursii la Sinaia. În drum tatăl s-a întins pe bancheta din trenul personal cam gol. Dara apare destinul nemilos sub forma unui miliţian care-l amendează cu exact 50 de lei , care-l lasă pe tată fără plăcerea unei beri la munte! Am aceleaşi amintiri neplăcute cu miliţieni, student fiind am fost anchetat de un căpitan care întâi mi-a tras în pumn în falcă, după care a început o anchetă demnă de Kafka, noroc că altul era mai în rahat ca mine şi am scăpat. Miliţienii erau răi şi proşti şi se temeau de şefi sau oamenii cu proptele.
Acum când ar trebui să fie fără mănuşi cu infractorii cum sunt bandiţii din Sineşti parcă şi-au pierdut aplombul, că-s drepturile omului, dar nu ale bandiţilor şi infractorilor gata să-ţi dea în cap. Vezi şi povestea lui Andrei Manolescu. 

Am citit cu amuzament ipotezele lui Florin Iaru privind nuvela lui Caragiale Inspecţiune, e cu teorii LGBT?!

Dosarul săptămânal este dedicat documentarului România neîmblânzită. Comentariile mă fac să-l mă duc să-l văd la Mall în condiţii bune. Este o superbă imagine a României frumoase. Şi eu sunt un suporter al naturii sălbatice, de mic la Aluniş şi Avrig pescăream cu instrumente clasice undiţa, sau neconvenţionale, chelteul - coşul  de nuiele cu care prindem clenişori pe râul Avrig sau pe Olt. 
Am trăit apoi tragedia poluării, pe Oltul devenit râu mort, distrus de scurgerile de la Făgăraş şi Victoria, reînviat  când aceste combinate chimice au fost închise, sau pe Argeş la Goleşti unde peştii miroseau cumplit a gaz de la Combinatul Petrochimic, lac acum plin de bibani şi şalăi.

I-aş trimite la acest film pe toţi nesimţiţii tineri care aruncă gunoaie McDonalds pe digul Argeşului, curăţate odată de un ONG ecologist, sau peturile de plastic care inundă malurile.


Aş că aştept ca România să fie mai îngrijită mai ales de cei tineri, de grataragii de care sunt pline reclamele de la radio şi tv, iubitorii de manele argeşeni n-am nicio iluzie! 

Un comentariu: