joi, 3 mai 2018

Jurnal de joi cu flori de salcâmi

Titlul de la jurnal vine de la mireasma florilor de salcâm din campusul Politehnicii.

Jurnalul începe de la sfârşitul săptămânii când excedat de aventurile lui Sancho Panza din  Turnu Măgurele (nu unde este sediul IFA!) şi Rosinanta lui Docilă au ajuns la locurile sfinte să comită prostii, că doar de asta sunt buni. Iohannis a declarat că-i retrage încrederea, declaraţie politică fără consecinţe căci există doar situaţii speciale când preşedintele poate demite primul ministru. 
Apoi a retrimis legile justiţiei la CCR şi la Comisia de la Veneţia pentru analiză şi revizuire cerând acestei Curţi să judece cu prudenţă şi înţelepciune.

Astfel preşedintele se află într-o situaţie de  adversitate deschisă cu iresponsabila coaliţie condusă de acest Don Quixote Tăriceanu prost şi fudul, acompaniat de adevăratul jupân Sancho Dragnea, prost şi rău. Ambii, inclusiv şleahta de nemernici care-i acompaniază, această căruţă cu paiaţe răsturnată nu la Caracal, ci în Parlamentul României se declară ofuscată şi oripilată.

Pe drum văd cu plăcere cum peisajul primăvăratic îmi dă speranţe, numai vezi câmpuri de ciulini, au apărut şi fermieri care au grijă de ce iubea Ion şi Moromete, pământul darnic al României. 

Am ajuns în Bucureşti şi trebuie să remarc că pozele lui Dan Călinescu, colegul meu de clasă din liceu prezintă un Bucureşti magnific şi elegant. Dar realitatea este un pic schimbată pentru că Andrei Manolescu în Dilema veche remarcă cu sarcasm după nişte aventuri în căutarea unui mijloc alternativ de transport, o trotinetă electrică: "În Bucureşti nu-i nevoie de trotinetă, ci de nişte trotil!" ha ha ha ha, parcă-i părerea mea.

Cum altă opinie simpatică este despre nunta în Bucureşti, unde la biserica se diseminează grupări clare, de hipster cu bărbi şi hipsteriţe alternative, de clasicele rude cu costume cu cravate care spânzură proprietarii şi doamne pline de lame, de rude de la ţară cu ce au mai bun pe ei. Finalmente la petrecerea ocazionată de nuntă vor socializa împreună ca noi românii gregari la o horă, sârbă, sau geampara.

Dosarul săptămânii în Dilema veche este dedicat vecinilor. Mi-a plăcut foarte mult contribuţia unei jurnaliste dobrogence, unde există un amestec multietnic care trăieşte în bună vecinătate. Este probabil şi tradiţia ospeţiei otomane preluată şi dezvoltată de români. 

Şi eu am amintiri despre o comunitate multietnică într-un oraş cosmopolit cum era Ploieştiul, primul care cunoaşte dezvoltarea industrială în vechiul regat. Pe strada în care am copilărit, stradă liniştită de mic burghezi, unde eram printre puţinele familii de muncitori, lumea stătea la casă cu curte şi grădină.  Lângă noi stătea avocatul Zingrilara, l-am găsit pe internet a fi nume de greci din Smirna Anatoliei, sunt înmormântaţi la cimitirul ortodox Bolovanu. Era vânător şi avea o căţea brac.  Mai stăteau vis-a-vis inginerul Dinu, fiul proprietarului de la care ai mei au cumpărat casa şi locul, apoi inginerul Tăutu, descendent sigur al logofătului, românul care a băut prima oară cafea fără să ştie că e fierbinte, nu scriitorul mincinos care purta  apocrif acest nume. Dar mai era şi o familie Santini, italieni, şi Crahmaliuc, ucraineni, probabil din Bucovina, şi familii de evrei, cum era Miky Brenner, bun amic din prima copilărie, nu pe strada mea, dar în apropiere, şi Paula Iosif, prietena surorii mele. Era o atmosferă de îngăduinţă şi solidaritate, de bună creştere, inclusiv cu mahalagii care ţineau la onoarea lor de familişti. 

Acum stau la blocul ultracentral din Piteşti în care vecini prost crescuţi înfundă periodic canalizarea!

La Politehnică am reuşit să semnez carnetul de protecţia muncii. Am înţeles de la colegul Daniel că dacă Doamne fereşte! ai un accident de acasă la serviciu se consideră că este accident de muncă!

După curs, Adriana m-a sfătuit să iau nişte ciorapi pentru vreme de vară. Am adăstat şi comparat. Am văzut ciorapi de firme de sport din viscoză la preţuri obscene. Finalmente după analize îndelungate m-am fixat un set de trei perechi de la C&A. Pentru că îmi plăcuseră m-am gândit să-mi pun o pereche în picioare acolo în magazin. Aşa că m-a orientat la cabinele de probă. Ciorapi erau plăcuţi şi fini, 98% bumbac.
Fericit, cu ciorapii noi în picioare am ieşit din magazin şi voiam să o sun pe Adriana. Când un incident foarte neplăcut, un paznic, venea fuguţa, fuguţa după mine. Îmi cere imperativ să-i deschid rucsacul, de ce? întreb eu. Păi colegul lui m-a văzut la cabina de probă. Noroc că aveam bonul de casă şi i l-am arătat şi individul s-a scuzat.

Ce m-a enervat şi am o presimţire rea că idioţii de la acest magazin au camere video în cabinele de probă, la bărbaţi n-ar fi nimic, dar cum rămâne la femei?
Dacă aş reclama ar fi daţi afară toţi aceşti nemernici. Una este să fi atent, alta este să suspectezi fără bază, mai ales pentru că eu ieşisem deja din magazin.


Seara în Piteşti un concert superb cu pianista Sânziana Mircea şi Concertul pentru pian al lui Ceaikovski.

PS 

La o postare privind serialul Homeland am avut un schimb de opinii cu prietenii Dan Stănescu şi Sorin Demetrescu privind pericolul manipulării şi propagandei ruseşti. 

Ambii deplâng pierderile noastre teritoriale după război, declară Ucraina un stat artificial şi în consecinţă bine le fac ruşii că le răpesc din teritoriu. 

Acum să stăm strâmb şi să judecăm drept!

Vorbind de pierderi teritoriale Polonia interbelică a fost mutată de Stalin cu graniţele în Germania ca să compenseze pierderile suferite în Est, şi acaparate de Uniunea Sovietică, acum Ucraina de Vest, fosta Galiţie şi Bielorusia la nord.
Vilnius era un oraş polonez în Lituania şi a fost polonez în interbelic, dar dat înapoi şi făcută capitală Lituaniei sovietice şi a rămas capitala Lituaniei libere.

Noi am pierdut într-adevăr Bucovina de Nord, Bugeacul basarabean la Ucraina şi Basarabia, azi Republica Moldova. 

Dar prietenii mei uită că am câştigat înapoi Ardealul de Nord! 
I-aş întreba cum ar fi azi România, fără  Bistriţa, Maramaureş, Satu Mare, Bihor, Sălaj, Mureş, Harghita şi Covasna, dar mai ales fără capitala Ardealului, Cluj?

Revenind la Ucraina el este un stat deosebit de Rusia, ucrainienii sunt acum cei mai mari duşmani ai Rusiei şi avem un tampon la agresivitatea Rusiei. 

Noi la rândul nostru avem o mare probleme, spre diferenţă de lituanieni, letoni,estoni, basarabenii trăiesc o mare dilemă de identitate. Sunt acolo destui idioţi care spun că sunt moldoveni, de parcă Moldova n-ar fi o provincie românească. 
Şi mai este Transnistria care este de fapt un teritoriu ucrainian şi asta crează probleme suplimentare pentru o eventuală unificare. Dar aceasta trebuie să o decidă de cetăţenii Republicii Moldova!

Discuţiile cu Ucraina trebuie să fie ferme privind protecţia identitatăţii românilor din Bucovina de Nord, Maramureşul istoric şi Bugeac, câţi mai sunt, pentru că în unele zone s-a petrecut o puternică deznaţionalizare.

9 comentarii:

  1. Ufff, bine ca ai terminat cu Podul Basarab.Cu salcamii e bine, frumos.
    Altfel scrii pe subiecte politice, in stilul lui CTP(rusinica, parca erai mai ok).
    Acum cu ciorapii. Tu nu ai auzit ca am imbratisat cu caldura legile Big Brother??? Deci de ce te miri ca esti spionat in cabina de proba?(by the way, trebuia sa anunti intr-un fel ca vrei sa schimbi ciorapii cu cei noi). Dar de regula lenjeria intima nu se probeaza in cabina. Probabil ca supraveghetorii pe camera au crezut ca vrei sa-ti insusesti fraudulos ciorapii, se mai intampla, vezi videoclipul viral cu chinezoaica hahaha).

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Joe
    Fiindca tot ai pomenit de mine in text hai sa-ti dau un raspuns , desi cred ca t-i l-am tot dat in comentariile pe care le-am facut la subiectele ( unele din ele ) inserate de tine in text.
    Pai raspunsul este ca iar bati cimpii cu politica ta ( cred ca este de partea liberalilor si ca a multora impotriva PSD ) Nu stiu cum dracu pornind de la aceste jalnice partide politice ale Romaniei din ultimii 30 de ani , care de fapt sunt singurele care mai exista , ajungi iarasi la dilema ucrainiano - rusa . Chiar nu intelegi nimic din lumea in care te aflii !!! Pai nu intelegi povestea cu calul troian ? Chiar crezi ca exista vre-o dusmanie reala intre rusi si ucrainieni ? Chiar nu-ti dai seama ca toate marile puteri ale lumii vor sa puna mina si pe imensele resurse de titei si permafrost ale Rusiei , tendinta de care rusii prin conducatorii lor o stiu , si fac tot felul de jocuri ca sa prelungeasca acest deznodamint. Chiar nu intelegi ca GLOBALIZARE inseamna sa stapinesti toate depozitele de resurse ale lumii , ca pe urma restul vine de la sine ? Daca nu intelegi esti nu numai un adevarat liberal - esti un adevarat orisice , pe care mi-l doresc in continuare prieten dar nu politician. Am avut si avem destui de astia si am ajuns cea mai imbecila natiune a Europei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se intelege, domnule draga, ce e gresit in a considera ca Ucraina e dusmanca Rusiei? Pana la urma pe noi ne intereseaza ca civilizatia sa invinga, iar Rusia nu e o sursa de civilizatie, ci doar de mizerie si ostracizare dictata de spirite butucanoase. Dati-ne voie macar sa-i urmarim cu neplacere, sa ne legam de orice speranta ca vor fi pusi la respect si vor intra si ei in randul tarilor civilizate.Cine detine bogatiile lumii nu inseamna ca trebuie sa impuna cu pumnul puterea lor. Ideal ar fi ca toti sa inteleaga ca resursele Terrei sunt ale intregii omeniri si nu ale celor care s-au nimerit sa se stabileasca pe un teritoriu sau altul si, prin colaborare intre state, putem cu totii construi un viitor mai bun pentru specia umana...Dar, din pacate, inca suntem la stadiul de jungla....ne taiem in sabii in loc sa ne taiem in performante pe calea cunoasterii si autocunoasterii

      Ștergere
    2. Salut
      Comunistii romani ne spuneau : Cei al tau e si al meu dar cei al meu este doar al meu. Cam asa a gindesc si comunistii slavi care sunt mult mai inteligenti decit cei roamani. Acum nu mai este o problema fiindca ceea ce era de demonstrat s-a demonstrat. adica noi , in legislatura Constantinescu am cedat Uctainei dreptul de stapinire a unor teritorii romanesti Bucovina de Nord si Buceagul. In razboiul din Transtria armata Ucrainei a luptat de partea armatei 14 ruse din Transnistria impotriva Moldovei. dar asta nu mai conteaza acum cind de buna voie si nesiliti de nimeni ne-am dat toate resursele unor straini , care au vazut ca poporul de azi al Romaniei nu este decit un depozit de slugi pentru dinsii care nu merita decit statutul de sluga apatrida. dar pentru ca eu nu sunt un Vip va propun sa cititi o carte bin care redau un pasaj, cu mentiunea ca autosul a scris-o in puscariile comuniste.
      „Schimbare sau pieire”

      REMEMBER N. PORSENNA – 1937 (Capitolul „Lipsa concepţiei mo­rale”): „Românul este complet lipsit de mândrie omenească, cetăţenească şi na­ţională. Polonezul şi maghiarul împing orgoliul până la trufie; bulgarul, sârbul şi grecul duc mâna la cuţit, fac revoluţii.
      Singur românul rabdă, rabdă ca o piatră să fie călcat în picioare, pălmu­it, scuipat, jefuit de oamenii politici, strivit de impozite, insultat în gândul şi simţirea lui. Şi toate aces­tea fără nicio tresărire de mânie mântuitoare. [...] Nu. Românul rămâne pururi cu fruntea în ţărână, el nu are îndrăzneala să ţină pieptul înainte şi capul sus. E un sclav! [...] În prima ţară din Europa, noi suntem ultimul popor din Europa! Concluzia se impune de la sine: dacă nu ne schimbăm, vom pieri!”

      Ștergere
    3. Acum să clarificăm! În 1975 am semnat cu toţii Helsinki care consacra inviolabilitatea frontierelor. Aşa că chiar dacă cele două Germanii s-au reunit, s-au reunit în interiorul graniţelor după 1945! Şi Germania a pierdut teritorii la Polonia şi Uniunea Sovietică.
      Cum şi Polonia a pierdut teritorii la Uniunea Sovietică şi Cehoslovacia a pierdut teritorii la Uniunea Sovietică.
      La fel Italia a pierdut teritorii la fosta Iugoslavie.
      Deci să fie clar, Emil Constantinescu nu a cedat niciun teritoriu, pe care nici nu-l aveam în administraţie.
      Să nu trăim în iluzii, nici cu Basarabia nu avem siguranţa că îşi ştie identitatea românească.
      Schimbul sau cedări de teritorii se fac prin negocieri.
      Singura putere europeană şi agresivă care a încălcat aceste principii este Rusia, agresoarea Ukrainei, sau a Georgiei!

      Ștergere
    4. Lasa-i naibii pe rusi . Mai devreme sau mai tirziu din nou se vor separa in mai multe tari . Chiar nu ai inteles ca Revolutia Franceza isi vede linistita de principiile sale si astfel se creaza noi state nationale ?
      Ce-i tot dai cu scuze la legislatura lui Constantinescu ?
      Statul roman nu trebuia sa semneze un astfel de acord , deoarece nici pe vremea marelui imperiu sovietic statul roman nu semnase un astfel de acord prin care se recunostea dreptul de posesiune al lor pentru teritoriile care au fost Moldova de Est. Nici Ana Pauker , nici Dej si nici Ceausescu nu au semnat asa ceva. Cind s-a nascut acest copil dolofan - Ucraina - a trebuit sa se discute despre teritorii , deoarece prin pacea de la Postdam din 45 sau 46 , URSS era recunoscut de cele patru mari puteri invingatoare ca stapin al acelor teritorii. NU UCRAINA !!! Singurul act de cedare de teritorii semnat pe vremea comunistilor a fost cadoul pe care ministrul Mezincescu l-a facut in 51 sau 52 lui tatuca Stalin, cedindu-i Insula Serpilor . De fapt Mezincescu asta era scolit pe la Moscova si le cam regula pe balerinele de acolo , pina s-a casatorit cu una din ele , care a devenit prim balerina a operei romane , despre care cred ca in copilarie ti-a impuiat capul radioul nostru . Probabil ca si Constantinescu a suferit la fel fiindca femeile de pe linga el erau mai toate cam sovietice ( vezi cazul doamnei Mezincescu ) , si una din ele cam americano-sovietica ,
      Mai este si chestia cu identitatea romaneasca a Basarabiei. Eu ti-am tot scris pe blogul asta tot felul de chestii pe care tu in Argesul tau Vacaroist nu le prea stiai . Nu am facut-o sa ma spovedesc vorba ironicilor tai participanti.Sunt de acord , cu nerecunoasterea identitatii , dar vreau sa te intreb ceva ; crezi ca in interiorul Romaniei sunt prea multi care isi recunosc identitatea ? Vre-o sapte milioane , dupa ce au facut scoli pe gratis pe aici , unii mai mult altii mai putin au sters-o si muncesc pentru dezvoltarea altor tari , bineinteles cu multumirea ca au un nivel de trai mai bun , asa cum circula zvonurile oficioase , Astia daca zic ca sunt romani o fac deoarece isi recunosc identitatea sau ca sa mai scuipe un pic pe tara in care sau nascut si pentru care oricum nu pot face nimic pentru ea , Nici macar sa fi auzit de unul ca s-a ridicat prea sus pe undeva , In schimb aud de hoti de criminali cu duiumul. Iti aduci tu aminte de cind eram noi studenti si la cladirea Rectoratului a tinut o conferinta Henry Coanda? Parca ai fost si tu prezent . Ce mindrii eram !!! Stanescu

      Ștergere
  3. Draga Joe, am vrut ca - in epoca, traind, de copy-paste - sa imi iau in jurnalul propriu fie si numai titlul tabletei tale. Nu se poate, copierea este interzisa, cine vrea sa retina ceva n-are decat sa-si tasteze litera cu litera... (daca o nimereste si nu apasa alaturi).

    Tii, dupa cate am mai discutat, foarte tare (!?) la dreptul tau de autor. Sau, intreaba-l pe providerul de blogspot, el ce ar pierde daca ti-ar pune la dispozitie un sistem in care vecinii si prietenii s-ar putea impartasi, fara restrictie, din cuvintele tale ?

    Salutari, Mihai Isbasescu

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga domnule Negut, asa m-ati distrat cu textul acesta pe fond de flori de salcam!!! Efectiv ati fost inspirat. Eu sunt de acord cu parerea politica si a scrie infuriat in mod pitoresc e o defulare ce face bine la sanatate, doar ca supara pe cei care tin cu PSD-ul din interes meschinutz daca nu meschin de-a dreptul, cand nimic nu mai reclama respect la adresa lor...
    Imi pare rau ca nu am citit mai demult textul, avand multe de facut, desi vazusem titlul primavaratic :)...
    Pana si povestioara cu ciorapii a fost reusita, sunteti, uneori, un personaj pitoresc si prietenii cred ca au aceeasi parere...

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga domnule Negut, ai in sfarsit un admirator inflacarat. Ori e pe alta lume si nu intelege cum e cu sustinatorii politici " de pe acilea" , ori pur si simplu a facut din stilul tau (sa i zicem literar), o pasiune.

    RăspundețiȘtergere