miercuri, 2 mai 2018

Homeland - Reţeaua terorii seria 2018

Am urmărit pasionat acest serial început în 2013 şi continuat până azi. L-am urmărit în ultimele 3 luni pe internet.

Serialul este un serial de spionaj având în centrul acţiunii pe agenta Carrie Mathison interpretată excelent de Claire Danes, ce acre a debutat foarte tânără în rolul Julietei, într-o ecranizare în contemporan a celebrei piese Romeo and Juliet a lui Shakespeare.

Serialul se ocupa de terorismul islamic în cele 6 serii precedente. Este considerat unul din serialele foarte bune realizate de Showtime.

Finalul seriei precedente revine la afaceri interne se  ocupa de alegerile prezidenţiale câştigate de Doamna Keane, excelent interpretată de actriţa Elisabeth Marvel. Joacă mai mult în seriale şi acum într-o piesă de Woody Allen!

Personajul este o combinaţie între Hilarry Clinton şi Donald Trump.  Este aleasă, dar este subiectul unui atenta organizat de militari, şi salvată în extremis de agenta Carrie.

Impulsivă, ea decide arestarea tuturor şefilor serviciilor secrete. Printre ei este şi şeful CIA, Saul Berenson (excelentul actor şi producător Mandy Patikin). El este eliberat la sfatul şefului de cabinet al preşedintei şi numit şef al National Security Agency.

În acelaşi timp preşedinta este criticată de un om de radio legat de un grup radicali albi. În acelaşi timp senatorul Paley a instituit o comisie senatorială care investighează acţiunile preşedintei ( un fel de comisie Muller!).

Dar toate aceste acţiuni de destabilizare sunt alimentate de un spion rus care  pusese în funcţiune un grup de sabotori, care folosesc inclusiv idioţi utili, prima fiind chiar Carrie Mathison, dar şi senatorul Paley.

Berenson este trimis să negocieze predarea activistului de la radio.  Totul pare că merge bine, până când totul este destabilizat de poză cu un tânăr rănit aparent abandonat şi lăsat să moară în spital, opera spionului rus. Totul degenerează într-o ciocnire violentă a forţelor FBI cu radicalii şi activistul radio este ucis.

Între timp Carrie este atras într-o acţiune de supraveghere a şefului de cabinet al preşedintei aflată într-o relaţie amoroasă cu franţuzoaica Simone Martin. Aceasta apare într-un caz foarte dubios, soldat cu moartea prin otrăvire cu agenţi chimici a generalului care a fost implicat în atentatul împotriva preşedintei.

Cel care o atrăsese pe Carrie este un agent FBI care lucrase cu ea la Kabul. Acesta era de fapt agăţat de spionii ruşi şi lucra pentru ei. El este arestat şi otrăvit şi finalmente omorât de spionul rus.
Acesta răspândise pe internet poza cu tânărul rănit şi o imagine cu Simone care-l respinge pe şeful de cabinet care îi alimentează pe Paley să o demită pe preşedintă prin impeachment. Senatorul Paley o invită şi protejează pe Simone Martin pentru a depună mărturie contra preşedintei.

Spionul rus care era iubitul lui Simone o scoate din casa unde o ţinea Paley şi pleacă cu ea la Moscova.

Preşedinta este demisă pentru că se îndârjeşte contra tuturor, inclusiv contra sfaturilor Vicepreşedintelui (Beo Bridges la bătrâneţe).

Înainte de aceste evenimente Saul Berenson şi Carrie pleacă la Moscova pentru a o recupera pe Simone Martin. Ei creează haos la Moscova cu lupte între SVR şi GRU  pe motiv că Berenson şantajează pe un general SVR că îi lichidează toate conturile de sute de milioane de dolari din SUA.

Carrie o găseşte şi o convinge pe Simone să revină în SUA.  Ea rămână prizonieră în Rusia şi este schimbată complet sedată psihic cu spioni ruşi pe podul de peste Narva. S-a schimbat şi podul de pe vremea Războiului Rece care era între cele două Germanii.

Preşedinta Keane repusă în drepturi după mărturia lui Simone Martin care afirmă că este căpitan GRU şi că toate acestea au fost manipulările ruşilor. 
Într-o cuvântare la televiziune ea ia o decizie şoc, demisionează să-l lase pe Vicepreşedintele mult mai înţelept şi echilibrat.

Este surprinzător cum un serial prevede lucruri care se vor întâmpla în realitate cu otrăvirea lui Skripal şi investigaţiile la care este supus Trump.


El reflectă înrăutăţirea relaţiilor din Rusia şi lumea democratică într-o modalitate care reaminteşte de revenirea unui nou Război Rece. Pentru că acţiunile agresive de anexare a Crimeii şi a Ukrainei de est, cât şi sprijinirea regimului criminal al lui Bashar Assad în Siria.

2 comentarii:

  1. A naibii si cinematografia asta !!! Nu stiu de ce a devenit pe alocuri un mijloc de manipulare a mintilor oamenilor in modul cel mai agresiv cu putinta .Noroc ca efectul ei tine putin , pentru ca problemele sunt numeroase , si capacitatea creierelor noastre , luati pe individual, nu acopera aria de manipulare . De exemplu chestia cu Ucraina care ar fi victima Rusiei m-i se oare o manipulare grosolana , pentru ca Ucraina este copilul nascut de URSS caruia i s-au dat de zestre multe din teritoriile hraparite de tari si de bolsevici de la altii , iar acum se regleaza niste conturi care inca nu arata care va fi finalul.
    De exemplu in 200 de ani , in Basarabia a fost stagnata cresterea demografica a populatiei bastinase ( moldovenii romanesti ) si cresterea pina la vre-o doua milioane a populatiei rusofone . Acesti rusofoni ce sunt acum ..rusi sau ucrainieni ? Nici ei nu stiu , dar nici nu-i intereseaza.In viitor se va adeveri ca ei sunt ceea ce mijloacele de manipulare ii vor face , dar nu mai prindem noi acest viitor . Romanii , daca vom mai exista intre granitele actuale nu trebuie sa accepte asemenea manipulari , deoarece ei au populat cu majoritate teritoriul Moldovei de Est , ei fiind de fapt bastinasii rezultati din carpi ( dacii liberi ) Stii de fapt cind muntii nostrii au fost botezati Carpati, ( acum vre-o 600 de ani ) geografii marilor imperii au motivat ca originea termenului vine de la nu stiu ce grecism , desi bastinasii ii numeau de mult Muntii Carpati , adica cei populati de carpi. Asta e... geopolitica asta ne succeste mintile.
    D GH S

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Joe, bagi de seamă că și alte persoane au opinii asemănătoare cu ale mele: nu există nici o agresiune rusă în Ucraina, acele teritorii sunt rusești - inclusiv Crimeea. Cam 25 % din populația Ucrainei sunt ruși. Dar javrele ucrainiene mai ocupă și teritorii românești, slovace și poloneze, tocmai ei, un popor degenerat avînd de fapt doar o istorie rusească pornind de la Kiev (dar nucleul fiind de la vikingi !). Ucraina este un stat artificial inventat de ruși pe care acum se zbat americanii și UE să îl ocupe într-un fel sau altul. Dacă nu ne plac rușii nu înseamnă că trebuie să renunțăm la obiectivitate.
    2. Într-adevăr majoritatea populației din Basarabia nici nu știu de ce neam sunt ! Se dau români doar cînd vin aici.

    RăspundețiȘtergere