joi, 10 mai 2018

Concert de gală de 10 Mai

Livic Ştirbu Sokolov şi Mihai Agafiţa
Astă seară am avut plăcerea şi mândria de a audia un concert de gală de 10 Mai.

Concertul a debutat cu Imnul Regal la care aproape toată asistenţa s-a ridicat în picioare. Muzica este a lui Hubsch după concursul din 1862 pentru imnul domnitorului României. În 1881 imnul a primit versurile lui Vasile Alecsandri pentru Trăiască Regele. Acest imn a fost Imnul Naţional al României până în 1948. După 1990 Imnul Naţional al României a devenit Deşteaptă-te Române!
Aş spune că în perioadă comunistă Imnul Naţional a fost Rapsodia Română a lui George Enescu, muzica cu care începea şi se termina emisiunea de la Radio Europa Liberă! Pentru că de acolo ne mai rămânea ceva speranţă.

Imnul Regal a fost interpretat cu multă hotărâre de către Orchestra Filarmonicii Piteşti sub conducerea tânărului şi talentatului dirijor basarabean Mihai Agafiţa.

A urmat apoi  Rapsody in Blue a lui Gershwin în interpretarea pianistei Livica Ştirbu - Sokolov o altă tânără şi talentată artistă basarabeană din Chişinău şi a orchestrei dirijate de Mihai Agafiţa.
În parte a doua am audiat Simfonia a 4-a a lui Ceaikovski. Este o muzică inspirată după cum mărturiseşte compozitorul este inspirată din Simfonia a V-a a Destinului a lui Beethoven. Este o muzică de mare clasă, sunt utilizaţi la maximum suflătorii şi percuţia. Ce a rezultat este muzica romantică încântătoare care îţi umple sufletul de bucurie.
Orchestra sub bagheta sigură a lui Mihai Agafiţa a realizat o interpretare de mare clasă. 
Audienţa a aplaudat interpretarea cu entuziasm. A fost un concert de gală!



Un comentariu:

  1. Ce ma bucur pentru dumneavoastra...Dar si de faptul ca aud si eu despre ce fac oamenii din Pitesti...ma surprinde ca exista acolo entuziasm pentru astfel de manifestari, e un semn ca inca exista un nucleu de oameni mai fini, care nu se delasa spiritualiceste si isi creaza o viata culturala plina de culoare si de vibratie.Eu am avut ani de zile in Pitesti(din 1970) familia matusii mele(sora mamei) care a fost cercetator si doctor in agronomie(s-a stins anul trecut in noiembrie)si, datorita ei si a fetelor ei(care traiesc acum in Bucuresti), am vazut in Pitesti un oras drag, de suflet...Asa va ramane pana voi muri si eu...

    RăspundețiȘtergere